Blog
LASAGNA – „Éhes vagyok, tehát létezem!”, Garfield macska
LASAGNA - A lasagna Garfield macska kedvenc étele, így, ahogy írtam, mert irodalmi formában előfordul "lasagne" alakban is. Garfield a tengerentúlon azonban nem csak macska formájában vált híressé. Az Egyesült Államok 20. elnökét ugyancsak Garfieldnek nevezték. James...
VALENTIN NAP – Február helyett májusban volt az igazi Valentin nap?
VALENTIN NAP - A Valentin nap történetének több oldalról nézve is fontos része a költészet. A korai, szerelmes kezdetekhez visszamenve, láthatjuk, ahogy az angol nemesek "valentinek" (valentines) néven ismert verseket kezdenek írni szerelmi érdeklődésük célpontjának....
A KÉZMOSÁS – a legolcsóbb „vakcina”, koronavírus ellen is!
KÉZMOSÁS - Semmelweis Ignác után 175 évvel – még mindig a kézmosásról fontosságáról beszélünk, annyira nem lett a kézmosás az élet része. Vannak olyan jól ismert tanácsok, amelyek annyira egyszerűek, hétköznapiak, kézenfekvőek, hogy talán éppen ettől válnak...
A TRATTORIA POMO d’ORO – az olasz Buon Ricordo Étteremszövetség tagjai közé került
TRATTORIA POMO d’ORO - 2019 év végén az olasz gasztronómia egyik legfontosabb magyarországi képviselője, a Trattoria Pomo d’Oro lett első olyan magyar étterem, amely bekerült az olasz Buon Ricordo Étteremszövetség tagjai közé. Emlékeztetőül, a Trattoria Pomo d’Oro a...
BOCUSE D’OR – Veres István, a Bábel séfje nyerte a magyar döntőt (2020)
BOCUSE MAGYAR DÖNTŐ - a 2020. február 5-én a SIRHA 2020 kiállításon megrendezett Bocuse d’Or magyar döntőjének első helyezettje Veres István, a Michelin-csillagos Bábel kézdivásárhelyi származású séfje, akinek a segítője (commis) Molnár Bence volt. A második Kelemen...
MEGJELENT A MEP – portrégyűjtemény séfekről, séfeknek, 2. kötete
MEP - Az Unilever Food Solutions (UFS) a társadalmi felelősségvállalás újszerű értelmezéseként könyvsorozatot indított útjára 2018-ban. Akkor jelent meg először, a hagyományteremtés szándékával a MEP - Mise En Place (Főzésre kész) című portrékötet, ami séfekről...
FURMINT FEBRUÁR 2020 – Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Köveskálon és Temesváron
FURMINT FEBRUÁR 2020 - Amikor 2009-ben először hallottunk a Furmint Februárról, még szokatlannak tűnt, hiszen akkoriban a szőlőfajtáról is kevesebbet tudtunk, és az ilyen típusú rendezvények sem voltak megszokottak. Amikor Kézdy Dániel fejében megszületett az...
KORONAVÍRUS – Szörnyű, de az influenza még szörnyűbb, mégsem félsz tőle!
KORONAVÍRUS 2019-nCoV - A fél világ szörnyülködik, s hamarosan a másik fele is azt teszi majd. A koronavírus kétségtelenül nem tréfadolog, joggal aggódhatunk, amit az is erősít, hogy egyelőre oltóanyag sincs ellene, de azért biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan...
AZ ÉV BORTERMELŐJE 2019 – díjátadó gálaebéd Koch Csaba tiszteletére
ÉV BORTERMELŐJE GÁLAEBÉD - A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj 2020-ban is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. A jeles eseményt a Magyar Bor Akadémia minden évben gálaebéddel és elegáns programmal teszi emlékezetessé a vendégeknek és annak a...
KávéBár Bazár 2020 – Millenáris Park, 2020. február 8-9.
KÁVÉBÁRBAZÁR 2020 - Február 8-9-én szerveződik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a 11. KávéBár Bazár, melynek idén is a Millenáris Park B csarnoka ad otthont. A belépő mellé egy újrahasznosított kávéspohár is jár a korlátlan kóstolásokhoz, és tisztított...
KÍNAI KORONAVÍRUS – a kínai kobra és mérgessikló lehetnek a forrásai
KÍNAI KORONAVÍRUS - A Kínában kitört vírusos tüdőgyulladást egy új, cseppfertőzéssel terjedő, az emberre veszélyes koronavírus, a 2019-nCoV okozza. A vírus 2019. decemberében tűnt fel Közép-Kínában. A megbetegedettek vadon élő állatokkal érintkeztek a vuhani...
IZRAELI SERTÉSTENYÉSZTÉS – a sertéshús kódneve: fehér hús
IZRAELI SERTÉSTENYÉSZTÉS - Amikor az izraeli sertéstenyésztéshez kezdtem el anyagot gyűjteni, folyamatosan a következő zsidó vicc bujkált a fejemben: Kohn betér a hentesüzletbe és határozottan rámutat egy nagydarab sertéscombra. „Azt a szép nagy halat kérem!”– mondja....
BALATONLELLE – Vince nap a balatonlellei Kishegyen
VINCE NAP - 2020. január 22, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják, most szombaton vesszőt és mangalicát is vágnak. A lellei Kishegyen...
A HÚSFOGYASZTÁS GLOBÁLIS TITKAI – avagy: „Mikor csúszott bé a hús?”
A HÚS - Mátyus István 1762-ben, Kolozsvárott megjelent Diaetetica című művében teszi fel a kérdést, hogy: „mikor csúszott bé a’ hús étel az Emberek közi?” Mátyus amellett érvel, hogy ez nem a Paradicsomban történhetett, hanem az özönvíz után, mert azt megelőzően, a...
PANNON BORMÍVES CÉH – Pannon Karácsony, Bussay-díj 2019
PANNON BORMÍVES CÉH - Az egyik, szívemnek legkedvesebb boros rendezvény minden évben, a Pannon Karácsony! Húsz évvel ezelőtt, tíz nagy tekintélyű családi pincészet megalapította a Pannon Bormíves Céhet, azzal a céllal, hogy a legmagasabb minőségű borok készítésével...
AMBRUS LAJOS – Jegenyefa leszek! (#ültessjegenyét)
JEGENYEFA - Hányszor terveztem már „jegenye-kör” létrehozását, mely zászlajára a Populus nigra ’italica’ újra felfedezését tűzné! Hogy telepítenénk nagy számban karcsú jegenyenyárfát! Éspedig mindenfelé; városban, falun, alföldön, domboldalakon, kert szélére,...
SZARVASGOMBÁS MACESZGOMBÓC (recept)
A MACESZ a keletlen lepénykenyerek nagy családjába tartozik, akárcsak az indiai chapati, az örmény lavash, a skót bannock, vagy a mexikói tortilla. Az európai népek többségénél a Húsvét szó a zsidó húsvét, a Pészah alatt fogyasztott kovásztalan kenyérre, a pászkára,...
MILYEN AZ IDEÁLIS SZILVESZTER? – Gianni Annoni, Kegyes Péter, Jászai Tibor, Nicholas Göndöcs és Takács Lajos
SZILVESZTER - A kaviár és a pezsgő szilveszterkor, újévkor is az arisztokratikus luxus megtestesítői, szimbólumai. A legelegánsabb éttermekben a belugához és más tokhal kaviárokhoz a Dom Perignon a leggyakrabban rendelt pezsgőmárka, azonban a pezsgők és ételek, a...
AMBRUS LAJOS: A kolozsvári Mámi híres főztje
AMBRUS LAJOS - Olvasom a „kockás báró”, Podmaniczky Frigyes naplótöredékeiben, hogy az 1846-os erdélyi országgyűlés megnyitásakor Kolozsvárt a „Máminál” érezte magát a legjobban. Egy híres kimérésben, egy korcsmában, a Külső-Monostor utcában, a „napsoron” – ahová...
MAGYAR CSIGAKAVIÁR – Mi történik a csigákkal Bátonyterenyén?
CSIGAKAVIÁR - A csigakaviárról öt esztendeje írtam először, többek között azzal a gondolattal, hogy felhívjam rá az éttermek figyelmét, s azzal, hogy hátha akad valaki Magyarországon is, aki belevág a készítésébe. Cider és fekete fokhagyma témában, az okonomiyaki...
I. PINCESZER – Határon túli magyar borászok találkozója, 2019
I. PINCESZER - Külhoni Magyar Borászok Találkozója, 2019 A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete 2019-ben a Magyarság Háza támogatásával (1051 Budapest, Zrínyi utca 5. - Duna Palota) rendezi meg nagyszabású, a Kárpát-medence legjobb magyar borászait felvonultató...
AMBRUS LAJOS – Mezei szorgalom, a bivaly
A BIVALY - Képzeljünk el egy bizarr jelenetet, vadregényes díszletek közt. A kies Badacsony tetején járunk, a legszebb sziklák tetején, melyeket sajtkorongokhoz szokás hasonlítani – ahol a hegy délnyugati oldalán szép kőkereszt, a Ranolder-kereszt áll. 1857-et...
A DÓZER – Bock József borász a kis és a nagy dózerről mesél
Gere Tamás és Bock József neves villányi borászok társaságában ülve végre megtudhattam, hogy mi is az a "kis dózer" és "nagy dózer". Bock József elmeséli, hogy mi is a dózer. Mennyi borhoz mennyi szódavíz szükségeltetik. Bepillantást kaphatunk a dolgos villányi...
HALÁSZLÉ EVOLÚCIÓ – amit a magyar halászlevekről tudni érdemes
MAGYAR HALÁSZLÉ-EVOLÚCIÓ - „Halászaton, úgy a bokorban járó, mint a kishalász is, kizárólag hallal él; otthonról csak kenyeret, hagymát, sót és paprikát viszen, […] a többi a halász-szerencse dolga. Ilyenkor kétféle készítési mód járja: a "halászlé" - sok helyen...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!