Gasztrohegy BadacsoyGASZTROHEGY – Indul a Gasztrohegy Badacsony új évada! A Gasztrohegy csapata is szeret utazni, más országokban inspirálódni. Idén úgy döntöttek, az új évad első hétvégéjét a világok ízeinek szentelik. Így aki október 17-18-án Badacsonyba látogat, akár gyalog bejárhatja képzeletben a világot, Francia Polinéziától kezdve Mexikón át egészen Thaiföldig, a Hableánytól a Kisfaludy-házon át a Tölgyes Kúriáig, és tovább…

„Túl azon, hogy a Gasztrohegy már három éve egy valódi, egész éves balatoni szezonra optimalizált program szerepét tölti be a badacsonyi turizmusban, tökéletesen illeszkedik a megváltozott helyzethez. Ezért is ajánljuk bátran ebben az évben is, hogy minél többen látogassanak el hozzánk a tematikus hétvégéken!” – mondja Laposa Bence, a Gasztrohegy egyik alapítója.

„Ez egy olyan fesztivál, ami nem fesztivál. Úgy, és akkor indulsz neki, amikor csak szeretnél – ehhez keretet ad a Gasztrohegy-jegy, vagy az 5 kóstolót tartalmazó, szabadon felhasználható Gasztrohegy bérlet. Mindenki a saját ritmusában járhatja végig a helyeket és a hegyet, és mivel a legtöbb vendéglátóhely közel van egymáshoz, bőven adódik alkalom egy bámészkodós, őszi sétára. Ilyenkor van idő és tér kóstolni, találkozni, beszélgetni, találkozni a helyiekkel, a vendéglátókkal. A világok konyhája hétvége azonnal beakadt a társaságnak, hiszen idén nekünk sem volt alkalmunk utazni. Így az ízek mentén most mi is kalandozhatunk kicsit” – mondja Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse.

„A Gasztrohegy új évadának nyitó hétvégéje lehetőséget ad, hogy megvalósítsuk mindazt az íz-utazást, amit tavasz óta megálmodtunk, mivel csak képzeletben lehetett eljutni távoli országokba. Így egyúttal beteljesítjük Ranolder püspök legendássá vált jóslatát Badacsonyról, hogy azok, akik már a világot bejárták, sokan „jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak”… és bele is kóstolhatnak a világon minden jóba. A Gasztrohegy elindulása óta már máshol is megjelentek hasonló törekvések, de abban egyedülálló maradt a badacsonyi, hogy előkóstoljuk az ételeket. Igazi közösségi gasztroműhely áll a rendezvényeink mögött, ami természetesen a minőség és a folyamatos fejlődés legjobb garanciája” – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy ötletgazdája.

 

Mi az a Gasztrohegy?

Idén indul a programsorozat 3. évada! Októbertől áprilisig Badacsonyban megmászhatod a gasztronómia csúcsait: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Napsütéses teraszok, tábortüzek, hőgombák, bent a kemence és a kandalló duruzsolása, őszi színek, tüzes borok és jól átgondolt, tematikus fogások segítenek, hogy minden Gasztrohegy hétvége felejthetetlen legyen.

 

Facebook event: https://fb.me/e/1Jyp7nI17

 

Mit kóstolhattok 17-18-án?

 

  1. Bonvino Borbár • AUSZTRÁLIA – Ausztrál ízelítő: Kenguru, krokodil, grillen sült füstös csirke • Desszert: Pavlova torta
  2. Borbarátok Vendéglő • TÖRÖKORSZÁG – Borjú Adana bulgur ezme saláta • Török sült tejberizs, kókusz, pisztácia
  3. Hableány • VIETNÁM – Kókusztejes halleves, koriander, lime • Ragadós malac mentával, tojással, üvegtésztával
  4. Istvándy Borműhely • PERU – Ceviche, avokádó, kukorica • Pácolt marhaszív, édes burgonya, spenót, burgonya, kukorica
  5. Kisfaludy-ház • AUSZTRIA – Szaftos sertéssült • Kaiserschmarrn/Császármorzsa
  6. Laposa Birtok • FRANCIA POLINÉZIA – Kókusztejes polinéz nyers halsaláta • Sült fánk, kókusz karamell
  7. Pláne Badacsony borterasz • THAIFÖLD – Tom Kha Goong
  8. Tilia Borvendéglő • MAROKKÓ – Csicseriborsó leves • Bárány tajine, kuszkusszal, kefta marhahúsból
  9. Tölgyes Kúria • MEXIKÓ – Pikáns kukorica krémleves • Carne Asada marhasült, tortilla, avokádó saláta
  10. Vánkos • FRANCIAORSZÁG – Francia hagymaleves, libamáj creme brulee, házi brioche / Vega: sütőtök creme brulee

 

A képek szereplői: Gasztrohegy országok balról jobbra: Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Tilia Borvendéglő, Kisfaludy-ház Étterem), Vincze Péter (Tölgyes Kúria), Laposa Bence (Laposa Birtok) Ács Ferenc (séf, Hableány), Istvándy Gergely és az Istvándy Birtok és Borműhely csapata, Kardos Gábor ötletgazda, Istvándy Klaudia, Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs vezetője, Hernádi Henriett (Vánkos), Tóth Ádám (Pláne Badacsony borterasz)

A képek szereplői: Gasztrohegy országok balról jobbra: Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Tilia Borvendéglő, Kisfaludy-ház Étterem), Vincze Péter (Tölgyes Kúria), Laposa Bence (Laposa Birtok) Ács Ferenc (séf, Hableány), Istvándy Gergely és az Istvándy Birtok és Borműhely csapata, Kardos Gábor ötletgazda, Istvándy Klaudia, Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs vezetője, Hernádi Henriett (Vánkos), Tóth Ádám (Pláne Badacsony borterasz)

 

2020/21 Gasztrohegy évad:

  • Október 17-18. Világok konyhája
  • November 28-29. Halak a hegyen
  • December 27-28-29. Gasztrohegy ADVENT / Irodalmi ízek
  • Január 23-24. Marhaságok
  • Február 20-21. Vadak a hegyen
  • Március 20-21. Füstölgés
  • Április 17-18. Vega Badacsony

 

Jegyek, tudnivalók

Éld át a Gasztrohegyet! Válassz! Indulj el a Hableány Gasztrohegy INFO-pultjától, vagy váltsd meg a bérletedet a TIXA felületén.

  • GASZTROHEGY-jegy • Gasztrohegy pohár + karszalag, mely feljogosít az elektromos busz 2 napos használatára – 1500 Ft
  • GASZTROHEGY-bérlet • Kedvezményes, 5 szabadon választott vendéglátóhely Gasztrohegy fogását tartalmazó bérlet egy adott hétvégére + Gasztrohegy pohár + karszalag, mely feljogosít az elektromos busz 2 napos használatára – 11500 Ft

+ A la carte • Természetesen bármelyik vendéglátóhelyre be lehet térni “csak úgy”, Gasztrohegy fogásokat kóstolni.

Szállások, tippek: Hotel Neptun, Borbarátok, Hotel Bonvino, Vánkos, Villa Sandahl, Óbester, Villa Kabala, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

 

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)