CSÍKI SÁNDOR

Csíki Sándor

Csíki Sándor (50+)

CSÍKI SÁNDOR (50+) főszerkesztő, gasztronómiai szakíró, író, szerkesztő, tanácsadó, foodstylist, sít. vagyok. Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban biológia tagozaton érettségiztem. Egyetemi tanulmányaimat az ELTE Természettudományi Karán végeztem biológia és kémia szakon, ami nem is. Évek óta számos magazinnak írok, főként hosszabb lélegzetű, elmélyültebb írásokat a magyar gasztronómiáról, ételekről, borokról. Könyv szerkesztőjeként is egyre gyakrabban keresnek. Rendszeresen jelennek meg kritikáim, receptjeim. A TV-ben és rádiókban is gyakran vagyok szakértő.

 

A blogon immár több, mint 2600 írás olvasható és a saját írásaim mellett Ambrus Lajos József Attila-díjas író szépirodalmi igényű írásait élvezhetik a látogatók. A tartalmaknak és a kiváló Google pozícióknak köszönhetően, a FOOD & WINE független blog látogatottsága mára 1 millió körül jár. Az oldalmegtekintések száma eléri a 20 milliót. Az organikus találatok aránya: 85,8%.

 

GASZTRONÓMIAI AKTIVITÁSAIM

foodandwine.hu

E rövid bemutatkozás célja, hogy a személyem iránt érdeklődő nyájas olvasó, látogató némi információhoz jusson. Nem titkolt célom az sem, hogy azok, akik üzleti célból fontolgatják a megkeresést (info@foodandwine.hu), bővebb információhoz jussanak.

 

KÖNYVEK

ÚJ! Az esztergomi Keresztény Múzeum kiadásában megjelent „Ételek a prímási asztalról” című könyv szerkesztése és a terjedelem javát kiadó szakértői, gasztronómiatörténeti magyarázó jegyzetek írása (2022). – A könyv angol kiadásának szerkesztője.

  • Az „így főz a világ” országleírása, receptjeinek egy része, ismertetői (2022).
  • Az „Így főz a Balaton” étteremleírásai (2021).
  • Az „Így főz Európa” című, kínai nyelven is megjelent könyvben az országok gasztronómiájának összefoglalói.
  • A Larousse gastronomique enciklopédia magyar nyelvű kiadásának, a Larousse gasztronómiai lexikonnak a “Magyar konyha“ és “Magyarosan, magyar módra” címszavai (2010). – Gasztronómiatörténeti és szakmai írás.
  • XXI. századi magyar gasztronómia – “Az európai gasztronómia a középkortól napjainkig” és a “A molekuláris gasztronómia rövid története” című hosszabb fejezetek  (2010). – Gasztronómiatörténeti írások.
  • Közreműködőként (teszt) Herczeg Ágnes “Borok a konyhában” című könyve (2010). 
  • Magyar Ki kicsoda 1990 – a gyógyszerészek szakszerkesztője (1990)

NYOMTATOTT SAJTÓ

  • A nyomtatott sajtóban, tucatnyi lapban, sok száz írásom jelent meg az elmúlt bő tíz esztendőben. Jelenleg (2022) a Borigo Magazinban és a hvg gasztronómiai külön kiadványában szerepelnek az írásaim rendszeresen.

ON-LINE MÉDIA

  • Elsősorban a FOOD&WINE blog (saját blog), de más online felületek is
  • Az uniós elnökség hivatalos gasztro-bloggere (2011)

TV-SZEREPLÉSEK

  • HírTV Panaszkönyv című műsorában szakértő (étteremkritika, tesztek) 
  • RTL Klub – XXI. század című műsorában több alkalommal is szakértő (gasztronómiatörténet).
  • TV2 Super Mokka (foodstylist), Ridikül
  • A TV-Paprika receptdaráló című sorozatában a konyhakémia rész Bede Róberttel,
  • M1/Duna TV Családbarát című műsorban (receptek -főzés)
  • FIX TV számtalan film

VIDEÓ SZEREPLÉSEK

  • Nők Lapja café
  • Promontor TV
  • C-pont (étteremkritika)

RÁDIÓSZEREPLÉSEK

  • A Tilos Rádió Helyettes Reggeli című műsorának társműsorvezetője, Bakcsy Árpáddal.
  • Kossuth Rádió (rendszeres gasztro-szakértő)
  • Class FM (stúdiófőzés)
  • Music FM (stúdiófőzés)
  • Petőfi Rádió (stúdiófőzés)
  • Lánchíd-rádió (portréműsor)
  • Tilos-rádió (portréműsor)
  • etc.

FOODSTYLIST AKTIVITÁS

MARKETING

ÉTTERMI TANÁCSADÁS

  • Az éttermi koncepció, stílus, filozófia kidolgozása, kommunikálásának stratégiája, FB-marketing. Az ételválaszték kimunkálásában való kritikai részvétel a fast-foodtól a bisztró konyháig.

ESEMÉNYEK

  • Az egész Kárpát-medencére, a világra kiterjedő Nemzeti Gulyásnap ötletgazdája és szervezője vagyok.

ELŐADÁSOK, OKTATÁS

  • (Corvinus) Szent István Egyetem, szakmérnöki képzés – Az ízlelésről, ízekről, gasztronómiáról, trendekről, a gasztronómia történetéről.
  • Meghívásra: számos szervezet rendezvényén

TAGSÁG

DÍJAK

  • Magyar Sommelier Szövetség – Par Excellence díj, 2015
  • A Best of Budapest első alkalommal odaítélt díja – Év Gasztrobloggere 2014
  • A  Balázs Mester Alapítvány Kuratóriumának díja – Balázs Mester Díj
  • A Külügyminisztérium megbízásából az uniós elnökség Európában azóta is egyetlen hivatalos gasztrobloggere.

AMIT VÁLLALOK

Minden, a fentiekhez kapcsolódó aktivitás. Cikkek, PR-cikkek, könyvek, tanulmányok, marketing, FB-marketing. Kreatív munka. Előadások. Filmekben, reklámfilmekben foodstylist feladatok. A bloghoz köthető reklámtevékenység. Éttermi tanácsadás és általában minden, ami a bevételt képes növelni.

A FOOD & WINE székhelye a Haller-Terasz. (#hallerterasz)

A FOOD & WINE székhelye a Haller-Terasz. (#hallerterasz)

  • Köszönöm, ha elolvastátok! Látogassátok meg a blogot máskor is! Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik!
  • A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!

FOOD&WINE logo