CSÍKI SÁNDOR

Csíki SándorCSÍKI SÁNDOR – gasztronómiai szakíró, tanácsadó, foodstylist, étteremkritikus vagyok. Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban biológia tagozaton érettségiztem. Egyetemi tanulmányaimat az ELTE Természettudományi Karán végeztem biológia és kémia szakon. Évek óta számos magazinnak írok, főként hosszabb lélegzetű, elmélyültebb írásokat a magyar gasztronómiáról, ételekről, borokról. Rendszeresen jelennek meg kritikáim, receptjeim is és a TV-ben is gyakran vagyok szakértő meghívott, ahogy a rádiókban is. A blogon immár 2500 írás olvasható és a saját írásaim mellett leginkább Ambrus Lajos József Attila-díjas író szépirodalmi igényű írásait élvezhetik a látogatók.

A szövegekhez nagyszámú fotó és videó is társul. A tartalmaknak és a kiváló Google pozícióknak köszönhetően, a FOOD&WINE független blog látogatottsága mára elérte az évi közel 1 milliót, s az oldalmegtekintések száma meghaladja a 15 milliót.

GASZTRONÓMIAI AKTIVITÁSAIM

E rövid bemutatkozás célja, hogy a személyem iránt érdeklődő nyájas látogató némi információhoz jusson. Nem titkolt célom az sem, hogy azok, akik üzleti célból fontolgatják a megkeresést (E-mail: info@foodandwine.hu), bővebb információhoz jussanak.

KÖNYVEK

  • Előkészületben egy új stílusú gasztronómiai könyvem.
  • Az “Így főz Európa” című, kínai nyelven is megjelent könyvben az országok gasztronómiájának összefoglalói.
  • A Larousse gastronomique enciklopédia magyar nyelvű kiadásának, a Larousse gasztronómiai lexikonnak a “Magyar konyha“ és “Magyarosan, magyar módra” címszavai (2010). – Gasztronómiatörténeti és szakmai írás.
  • XXI. századi magyar gasztronómia – “Az európai gasztronómia a középkortól napjainkig” és a “A molekuláris gasztronómia rövid története” című hosszabb fejezetek  (2010). – Gasztronómiatörténeti írások.
  • Közreműködőként (teszt) Herczeg Ágnes “Borok a konyhában” című könyve (2010). 
  • Magyar Ki kicsoda 1990 – a gyógyszerészek szakszerkesztője (1990)

NYOMTATOTT SAJTÓ

  • A nyomtatott sajtóban, tucatnyi lapbanj, sok száz írásom jelent meg az elmúlt bő tíz esztendőben

ON-LINE MÉDIA

  • Elsősorban a FOOD&WINE blog (saját blog), de más online felületek is
  • Az uniós elnökség hivatalos gasztrobloggere (2011)

TV-SZEREPLÉSEK

  • HírTV Panaszkönyv című műsorában szakértő (étteremkritika, tesztek) #hallerterasz
  • RTL Klub – XXI. század című műsorában több alkalommal is szakértő (gasztronómiatörténet).
  • TV2 Super Mokka (foodstylist).
  • A TV-Paprika receptdaráló című sorozatában a konyhakémia rész Bede Róberttel,
  • M1/Duna TV Családbarát című műsorban (receptek -főzés)
  • FIX TV számtalan film

VIDEÓ SZEREPLÉSEK

  • Nők Lapja café
  • Promontor TV
  • C-pont (étteremkritika)

RÁDIÓSZEREPLÉSEK

  • Kossuth Rádió (rendszeres gasztro-szakértő)
  • Class FM (stúdiófőzés)
  • Music FM (stúdiófőzés)
  • Petőfi Rádió (stúdiófőzés)
  • Lánchíd-rádió (portréműsor)
  • Tilos-rádió (portréműsor)
  • etc.

FOODSTYLIST AKTIVITÁS

MARKETING

ÉTTERMI TANÁCSADÁS

  • Az éttermi koncepció, stílus, filozófia kidolgozása, kommunikálásának stratégiája, FB-marketing. Az ételválaszték kimunkálásában való kritikai részvétel a fast-foodtól a bisztró konyháig.

ESEMÉNYEK

  • Az egész Kárpát-medencére, a világra kiterjedő Nemzeti Gulyásnap ötletgazdája és szervezője vagyok.

ELŐADÁSOK, OKTATÁS

  • (Corvinus) Szent István Egyetem, szakmérnöki képzés – Az ízlelésről, ízekről, gasztronómiáról, trendekről, a gasztronómia történetéről.
  • Meghívásra: számos szervezet rendezvényén

TAGSÁG

DÍJAK

  • Magyar Sommelier Szövetség – Par Excellence díj, 2015
  • A Best of Budapest első alkalommal odaítélt díja – Év Gasztrobloggere 2014
  • A  Balázs Mester Alapítvány Kuratóriumának díja – Balázs Mester Díj
  • (A Külügyminisztérium megbízásából az uniós elnökség Európában azóta is egyetlen hivatalos gasztrobloggere.)

AMIT VÁLLALOK

Minden, a fentiekhez kapcsolódó aktivitás. Cikkek, PR-cikkek, könyvek, tanulmányok, marketing, FB-marketing. Kreatív munka. Előadások. Filmekben, reklámfilmekben foodstylist feladatok. A bloghoz köthető reklámtevékenység, sajtótájékoztatók szervezése, reklámkampány szervezése. Éttermi tanácsadás és általában minden, ami a bevételt képes növelni.