Tokaj-HegyaljaTOKAJ-HEGYALJA – Tokaj világszerte ismert és elismert borvidékünk. 2002 óta a Világörökség része. A borvidéket rendkívüli sokszínűség és különleges mikroklíma jellemzik. Ez a természetesen édes borok, aszú borok hazája. Ebben a műfajban pedig számos pincészet képviselteti magát. Az elmúlt időben tett látogatásaim során a borvidékhez kötődően számtalan élménnyel gazdagodtam. A teljesség igénye nélkül ezúttal csupán néhány borászatot és hozzájuk fűződő élményeimet szedtem egy csokorba. Az írásban azokat a meglátogatott Hölgy borászokat emelem, akik nagy hatással voltak rám.

Bárdos Sarolta

A Tokaj Nobilis pince tulajdonosa Bárdos Sarolta, aki idén (2020) a legjobb 50 borász között képviseltette magát, mégpedig benne volt az 5 döntős között. Sarolta kedvessége mellett határozott és karakán, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a borászatát és a hozzá tartozó vendégházakat is sikeresen üzemeltetni tudja. A borászkodás rejtelmeit már nagyapjától elsajátította, ő maga 2000 óta borászkodik 7 hektáron. A borok alapját jelentő kiváló minőségű szőlők a saját Barakonyi és Csirke-mál dűlőiből kerülnek ki. Furmint, hárslevelű, kövérszőlő és sárgamuskotály szőlőkkel dolgozik, melyből nagyrészt száraz borokat készít.

2020-ban Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa és vezetője lett a
Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken az év borásza.

Gallai Eszter És Bárdos Sarolta

Gallai Eszter És Bárdos Sarolta

 

Berecz Stephanie

Berecz Stéphanie egy ösztöndíj tanulmányút alkalmával került elsőként Tokaj-Hegyaljára. Miután beleszeretett a borvidékbe, több borászatban is tevékenykedett, de 2002-től saját borászatát üzemelteti Kikelet pince néven. A nevet Stéphanie és férje közösen álmodták meg, mely újjászületést jelent. Szőlész férjével együtt viszik a borászatot, közel 7 hektáron gazdálkodnak. Kedves és elragadó művészi vénával megáldott hölgy, mely adottsága a boraiban és főként a pezsgőjében érzékelhető. A szuterénes pince felett kellemes hangulatú, stílusos bútorokkal berendezett kóstoló helyiségben kóstolhatnak a vendégek.

  • Számomra különleges élmény volt – főként a Kikelet pincészet borai esetében – a furmint kedvesebb arcát is megismerni, ami egyrészt köszönhető a másod- és harmadtöltésű, vagy akár még ennél is többször használt tölgyfahordókban való érlelésnek. Az így készült furmint borok ízére a visszafogottság és a kellemes lecsengés jellemző.

Berecz Stephanie-ról a blogon itt olvashatsz egy mélyebb interjút:
https://foodandwine.hu/2015/09/28/berecz-stephanie-interju-berecz-stephanie-tokaji-borasszal/

Gallai Eszter és Berecz Stephanie

Gallai Eszter és Berecz Stephanie

 

Pezsgők

Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy Sarolta (Tokaj Nobilis) és Stéphanie (Kikelet) is készít pezsgőt. A Nobilis pezsgője 100% furmintból készül és 2 évet van seprőn. Az így érlelődő pezsgő zamatainak kiteljesedését a seprő kézi rázása segíti elő.

  • A Kikelet 2015-ös Brut pezsgője furmint és hárslevelű házasítása. A pezsgőt illatában finom gyümölcsösség és elegancia jellemzi a furmint és a hárslevelű harmonikus párosításában. Ízében a hárslevelű szelídségét és a furmint visszafogott maszkulin jellegzetességét a szépen vibráló buborékok jól hangsúlyozzák.

 

Zsirai Kata

Ha Mádon járunk, akkor látogassuk meg a Zsirai pincészet is. Zsirai Kata a Zsirai pincészet fiatal borásza, aki kora ellenére elképesztően elkötelezett és magabiztos. A Zsirai családnak három borvidéken (Villány, Somló, Tokaj-Hegyalja) is vannak szőlőterületei, melyeket Kata és nővére közösen visznek sikerre. Boraikat spontán erjesztik, fahordóban érlelik és erjesztik. Igazán izgalmas meglepetések kerülnek elő egye-egy kóstolás alkalmával Kata édes és száraz boraiból egyaránt.

Zsirai Kata és Gallai Eszter

Zsirai Kata és Gallai Eszter

 

Szívből ajánlom kóstolásra a Hölgyek remekeit!

GALLAI ESZTER, a blog vendégszerzője