b82f7c7316b0287436dc72712eabd3c0_37950SÖRSOMMELIER – A sommelier (pohárnok) jól ismert fogalom. Olyan személyt jelöl, aki főként a borok, kisebb mértékben más italok kiválasztásával, logisztikájával, ételhez párosításával, felszolgálásával, etc. foglalkozik. Egy ideje új, friss szelek fújdogálnak a magyar kisüzemi sörfőzés háza táján. A nagy sörfőző nemzeteknél, ma már általánosan elterjedt a „sörsommelier” (Biersommelier, beer sommelier) fogalma is. A beer sommelier az angolszász világban a régies „cicerone” néven is általánosan ismert.

Amíg a bor szakértője a sommelier, a sör szakértője a Marcus Tullius Cicero nevéből képzett „cicerone”. A fogalomból az USA-ban ma már oktatási programok kereskedelmi márkája (TM) lett.

CICERONE: A cicerone amúgy kezdetben, s ma is leginkább, a régiségek, múzeumok, galériák, etc. bemutatásával, még korábban, a régiségek kereskedelmével foglalkozó személyt jelöli. Ilyen értelemben, a legelső említése 1726-ból származik (Joseph Addison‘s Dialogue on Medals). A sörhöz kapcsolódó első említése az 18. század elejének Angliájából származik.

 S, hogy mi a dolga a sör sommeliernek? Pontosan az, mint borral foglalkozó kollégájának, csak éppen mindezt a sörrel végezve.

 

Csíki Sándor♣