Hosszúhetény, Hosszú TányérHOSSZÚHETÉNY – A közelmúltban Hosszúheténybe invitáltak. Vagyis, messzebbre, mint ahová egy ebéd kedvéért általában járunk. S, hogy hol is van Hosszúhetény? Pécs közelében, a Zengő lábánál, Budapesttől 200 kilométerre. Így aztán, az előbbiek miatt, s mert a település neve Hosszúhetény, az étteremé pedig Hosszú Tányér, én is hosszan gondolkodtam azon, hogy akarok-e 4 órát urazni az ebédért. Végül aztán, már csak a társaság kedvéért is, ráálltam és bizony nem bántam meg. Tetszett!

 

Hosszú Franciska

2013-ban egy merész váltással lett Franciska a gyermekeit otthon nevelő anyukából vállalkozó. Franciska a vendéglátás világába először egy utcafronti kávézóval lépett be, abban a közel 100 éves házban, a falu főutcáján, ahol 2019 novemberében az udvarról a teraszon át a vendégtérbe vezető Hosszú Tányér fine dining étteremet is nyitotta. Franciska a kávézóval egy hiánypótló vendéglátóhelyet, közösségi teret hozott létre Hosszúhetény központjában, ami egyszerre laza, de mégis elegáns, ezért éppúgy otthonos tud lenni a családosoknak a kávézó, ahogy az étterem a csúcsminőségű gasztronómiát keresőknek.

„Több évtizedre visszanyúló kötődésem van Hosszúhetényhez. Dédszüleim, nagyszüleim itt éltek, én pedig a szomszéd városban, Komlón születtem. És mivel itt volt a családi szőlő, rengeteg időt töltöttem Hetényben is, ezért már gyerekkoromtól vonzott valami vissza ide. Így nem is volt kérdés, 2006-ban hol építkezünk a férjemmel. A gyerekek születése után, és a velük otthon töltött évek alatt fogalmazódott meg bennem, az eredeti végzettségeim és a korábbi munkám nem adják azt a kiteljesedés-érzését, amire vágytam. Valami teljesen mást szerettem volna csinálni. Pályázatok segítségével megvásároltuk a falu központjában lévő, leromlott állapotú épületet, és ezután két év rákészülés következett mire elkészült a kávézó, amely egyszerre több funkciót is betöltött a faluban: kávézó, pékség, találkozóhely, családbarát vendéglátóhely, egyszóval felélénkítette a település életét. Ma már több mint öt éve működik, ahol minden munkafolyamatban részt veszek, gyakran vagyok magam is a pultban, jól érzem magam a vendégek közvetlen közelében. A vendéglátást annyira megszerettette velem az elmúlt időszak, hogy nem riadtam vissza attól sem, hogy tovább gondolkozzam, gondolkozzunk. A kávézóban sodort össze az élet Kun Péterrel, akivel eleinte csak beszélgettünk. Megemlítettük neki, hogy van egy szabadon álló épületrészünk még,  mivel kezdeni szeretnénk valamit, és mivel a vendéglátás mára már a szívügyem lett, így ilyesmiben gondolkodnánk folytatásként is. A Petivel való közös munkának köszönhetően, a lécet magasabbra tettük annál, mint hogy „egyszerű” étterem legyünk. Olyan helyet szeretnénk mutatni a nyitás óta, ami igazi gasztronómiai élményt nyújt az ide látogatóknak.”

 

Kun Péter, séf

Hosszúhetény éppúgy nem ismeretlen a gasztronómia felől érdeklődők számára, mint Kun Péter séf, aki kifinomult ízlésével és látványos tálalásával nem csak a vendégek, de a szakma elismerését is kivívta éveken keresztül először a Bagolyvár és Kalafarm éttermekben, majd ez utóbbiból való távozása után, 2019 novemberében az akkor nyíló Hosszú Tányér étteremhez csatlakozott executive séfként. Péter egy kihívásoktól nem félő, ambiciózus séf, akinek a progresszív konyhájában születő fogásaiban éppúgy felismerhető legnagyobb példaképe, Pesti István precizitása, aprólékosságra való törekvése, valamint az alapanyagok tökéletes használata, párosítása és megjelenítése is, mint ahogy visszaköszönnek a Christian Baunál, Joël Robuchonnál vagy Riesers Maximiliannál eltöltött hónapok, évek kemény munkája alatt megszerzett szakmai tudás is, továbbá a magyar konyha iránti mély tisztelete és nagyfokú szakmai tudása. Ezért bár saját maga is fine dining étteremként pozícionálja az általa irányított éttermet, mégis az adagok mennyiségében eltér attól, amit ma ebbe a kategóriába sorolva ismerünk.

Kun Péter séf, jobbra

Kun Péter séf, jobbra

Hosszú Tányér Étterem -A képen hátul jobbra Kun Péter, az előtérben Bakcsy Árpád és Csíki Sándor

 

Hosszú Tányér étterem, Hosszúhetény

Tulajdonosi és dolgozói oldalról is első perctől a minőségi vendéglátásban való hit volt a motiváló erő, ezért nem volt kérdés, egy elegáns, a fine-dining kategóriát megcélzó helyet hoznak létre 2019 novemberében. Európai Uniós pályázatra adták be szakmai tenderüket, és mint a kiírás nyertesei kezdhették meg az épületrész felújítását 2017-ben, hogy két évre rá megnyithassák a Hosszú Tányér éttermet. Az udvar hangulata, a kis épület meglévő burkolata, a régi időkből megmentett kandalló és a konyhai cserépkályha mind sugallták azt az irányvonalat, amely szerint a Hosszú Tányér vendégtere és konyhája elnyerte végleges formáját.

„Mindig is vonzott a régies és a modern dolgok vegyítése, ezt szerettem volna itt is megvalósítani. Jól szimbolizálja ez azt is, hogy míg Péter modern,
újító törekvései megjelennek a konyhában, addig a 20 fő befogadására kialakított vendégtér a bútorokkal, zenével a régmúlt idők lelassult, kellemes légkörét idézi. Fel sem merült, hogy nagyobb létszámban gondolkozzunk, mert abban hiszünk, hogy ez az a létszám, amely mellett a vendég megkaphatja az őt megillető időt és figyelmet. A „hosszútányérélmény” része a 2-4 fős asztalok kiszolgálására alkalmas látványkonyha, ahol Péterrel és munkájával is megismerkedhetnek a nálunk étkezők. A terasszal kapcsolatban pedig már tavaly novemberben, a nyitáskor láttam magam előtt, ahogy a hatalmas magnóliafa alatt beszélget az a 16 látogató, akiket a kőfalon és előtte elhelyezett virágok és zöld növények sokaságában tudunk vendégül látni.” – emlékszik vissza Franciska a kezdetekre.

„Vendégeinket folyamatosan változó amuse bocuhe-sal fogadjuk, és zárásként petit four- t szolgálunk fel. A séf egyedülálló látvány -, íz – és illatvilágú fogásai mellé pedig hosszúhetényi borászok borait, vagy helyben készült szörpöket kínálunk.” – említi Franciska, majd hozzáfűzi: „A nyitás pillanata óta sokat dolgozunk azon, hogy a hozzánk betérő vendégek új benyomásokkal, hatásokkal, elégedetten távozzanak, és újra meg újra visszajöjjenek hozzánk. Gasztronómiai élményekkel már Hosszúhetényben és Pécsett is lehet találkozni, de ezek nem érhetők el mindenki számára. Az árak kialakításánál tehát fontos szempont volt, hogy az étterembe érkezőknek ne kelljen többet fizetniük, mint a régióban található más, magas minőségű éttermekben, de mindezért egyedi látvány – és ízvilágú, a mai magyar csúcsgasztronómia élvonalába tartozó kiszolgálásban és élményben részesüljenek.”

További információ:
https://hosszutanyer.hu/
https://kunpeterchef.hu/
https://www.facebook.com/hosszutanyer

 

Schunk pince, Hosszúhetény

 

A családi üzemeltetésen és működtetésen alapuló Schunk Pince helyileg a Pécs-Mecseki Borvidéken, Pécstől alig 20 km-es távolságra fekvő Hosszúhetényben található, a Mecsek hegység legmagasabb hegyének, a Zengő és a Hármas hegy a déli lábánál. A pincében 1996 óta készülnek kisebb és nagyobb tételben, változó szortimentben vörösborok, friss fehérborok és üdítő rozék. A folyamatos terület-növekedés, új telepítések, új szőlőfajták
és lépésről-lépésre haladó technológiai fejlesztések jellemzik a borászat növekedését, fejlődését. A borkészítés iránti elköteleződésüket a boraik helyi, regionális és szélesebb körű borversenyeken is elért eredményei is bizonyítanak. Cabernet Sauvignon és Merlot fajtáinkkal bebizonyították, hogy a Mecsek déli lankáin nemcsak kiváló minőségű fehér, hanem prémium kategóriájú vörösborokat is lehet készíteni, ahol a fehérborok elsősorban reduktív technológiával acéltartályos erjesztéssel, a vörösborok pedig hagyományos tölgyfahordós és barricque érleléssel készülnek.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)