Mészáros GabriellaÉTELEKRŐL ÉS BOROKRÓL – Hazánk legnagyobb hatású borszakértője, Dr. Mészáros Gabriella bő három évtizede dolgozik azon, hogy egyre többen értő szájjal és értelemmel közelítsenek a hazai és nemzetközi borvilág kínálatához. Dr. Mészáros Gabriella és férje Dr. Rohály Gábor nem csupán az első hazai boriskola megalapítói és ezáltal több ezer

ember oktatói, de számos igényes bortankönyv és a tizenhat évjáratot megélt Borkalauz is fémjelzi nevüket. A magyar borászok hálával tartoznak nekik azért is, mert elszántságuk kellett ahhoz, hogy a nemzetközi borszakirodalomban újra megjelenjen Magyarország újjászülető borkultúrája.

Mészáros Gabriella Ételekről és BorokrólMészáros Gabriella most azonban önálló kötettel rukkolt elő, a háromszáz oldalas Ételekről és borokról című míves kiállítású kötet a harmónia megtalálásában segíti az olvasót. A fülszöveg szerint az ízérzékelésben nyit új távlatokat. Nemcsak kecsegtet a manapság oly hiányzó harmónia megtalálásával, de utat mutat a keresett irányba. Meg-, ki- és összekóstolt íz párosítások, étel textúrák birodalmába vezeti be a kifinomult fogások és szép borok szerelmeseit a szerző. Tudása családja révén, a magyar polgári konyhakultúrából illetve a világ különféle nemzeteinek asztalainál megtapasztalt

ízélményeiből épül fel. Mészáros Gabriella minden kétséget kizáróan a magyar borszakértés megkerülhetetlen alakja és most konyhai gyakorlatába is beengedi az olvasót. Megszületett a konyhai miértek kalauza, ezzel az összetevőkre szétszálazott, a gasztronómiát a fűszerektől, a szájbeli érzeteken át, a magyar borvidékekig és borfajtákig mégis könnyedén átölelő művel, melynek lelkes háziasszony és magára valamit is adó magyar séf egyaránt hasznát veszi. Fontos, ez nem szakácskönyv, hanem iránytű a harmónia felé. Merre érdemes indulni, mit kell átgondolni, amikor káposztás tészta, cápasteak, sushi, vagy kakaspörkölt elkészítésébe fogunk? A könyv látványvilága Mátray-Danka Annamária tervezőt dicséri, de szerzője akkor lesz boldog, ha művének lapjai idővel kissé maszatossá válnak, hiszen egyszerre két-három-négy helyen érdemes kinyitni, például a savaknál, a tejfölnél, és Somlónál, hogy tudatosan átgondolva megteremtsük a harmóniát. Arra a titokra mutat rá, ami létrehozza az élményt a fogáson belül és a borral párban. A fogásért vagy a borért. Engedjük át magunkat Mészáros Gabriella iránymutatásának a fűszerek, alapanyagok, textúrák és borok birodalmában, segítségével minden nap családunk asztalára helyezhetjük a régen várt csodát – ígéri a fülszöveg, nem alaptalanul.

Kapcsolat: info@meszarosgabriella.com

Mészáros Gabriella: Ételekről és borokról
AKÓ Kiadó, Budapest 2020. 6.900,-Ft