Ambrus Lajos író és Légli Ottó Lugas nevű boraBORÁSZOK BORÁSZA és BARÁTJA – A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést a legtöbb szavazatot

kapott borász nyeri. A cím elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár. A Borászok Borásza kitalálója 2009-ben létrehozta a Vinum Praemium Alapítványt, amelynek feladata a díj felügyelete. A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik. A győztest egyszerű, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával. Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölő testületi tag szavazata dönt.

Részletesebben itt tájékozódhatsz: https://boraszokborasza.hu/hu/

 

A BORÁSZOK BARÁTJA 2020-AS JELÖLTJEI

2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Mindenkinek egy szavazata van, egyszerű többség dönt.

Gratulálok valamennyi jelöltnek, azonban külön izgalommal szurkolok Ambrus Lajos barátomnak, akinek nagyon sok borral, szőlővel kapcsolatos, kimagasló színvonalú írását olvashatjátok itt a FOOD&WINE oldalain is. Bízom benne, hogy Ambrus Lajos, akit megérdemelten már többször is jelöltek a Borászok Barátja címre, ezúttal el is nyeri azt! (Csíki Sándor)

Ambrus Lajos
Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine kiváló vendégszerzője
Kling József
Kling József Borszakíró, a Gusto Magazin főszerkesztője
Kovacsik Tamás
Kovacsik Tamás Az Aszú Étterem tulajdonosa
Ripka Gergely
Ripka Gergely Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője
Szabó Edit
Szabó Edit Borszakíró, a Borsmenta főszerkesztője