Blog
A KETTESBEN VENDÉGE – Csíki Sándor (FOOD&WINE)
A LÁNCHÍD RÁDIÓ Kettesben című műsorában kérdezett Nagy Katalin a gasztronómiáról, rólam. Én pedig szép sorjában, gasztronómiatörténeti példákkal is illusztrálva elmondtam, hogy mi mindenről, mit is gondolok. Remélem érdekesnek tartjátok ti is. Hallgassátok meg s, ha...
AMBRUS LAJOS: Völgységi kalauz – nem siller, nem rosé
VÖLGYSÉG: LIGETES dombvidék, itt-ott össze függő erdőkkel, melyet Vörösmarty „fiatalságom tündérországának” nevez –„Százados erdőségek, köztök, mint égi maradvány,/ Nyúlnak el a völgyek, fiatal szépséggel igézők…” A Völgység valójában az ismert tolnai tájnév, amely...
ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL 2013 –
ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL 2013 - A bölcs rabbitól megkérdezik a tanítványai, “Rábelében, mitől édes a kávé, a cukortól vagy a kavarástól?” Nu, természetesen a kavarástól – feleli a rabbi. Akkor miért kell bele cukor? – kérdezik a tanítványai. Szamarak, hogy tudjuk, meddig...
OMÉK 2013 ROADSHOW – Szentlőrinci Gazdanapok 2013
AZ OMÉK 2013 ROADSHOW eheti állomása a Szentlőrinci Gazdanapok 2013 rendezvénye volt. Régen jártam ilyesféle, egyébként nagyon tanulságos és érdekes rendezvényen. Ez a Vidék-Magyarország rendezvénye alapanyagokkal, ételekkel, borokkal. A 2013. augusztus 9. és 11....
PERSEIDA METEORRAJ – 2013. augusztus 11-12. éjjel
METEORRAJ ÉRKEZIK - a Perseida meteorraj. 2013. augusztus 12-én, hajnali 3 óra körül lesz a csúcs, de előző este, éjjel is láthatunk szép számmal meteoritokat, óránként akár száz fölötti mennyiségben is. Az idei - egyébként szokásos - meteorit hullást az is jól...
HEKK TESZT A BALATONON – nagy hekk tor, hat város, egy hal
HEKK TESZ A BALATONON - Végigjártuk a Balatont és hat forgalmas, turisták által sűrűn látogatott helyen ettünk hekket. Az eredmény a várakozásaimmal ellentétben, lesújtó. Eszembe sem jutott volna azt gondolni, hogy hideg, nem kellően átsült, állott halakkal is...
IV. NEMZETI GULYÁSNAP – 2013. augusztus 31., szombat
IV. NEMZETI GULYÁSNAP - 2013. augusztus 31-én szombaton. Mindenütt. Az előző három sikeres esztendők megmutatta, hogy a Nemzeti Gulyásnap (NGN) földrajzi értelemben már nemzetközi akció, ünnep, rendezvény, gasztro-mozgalom. Megmutatta, hogy a Nemzeti Gulyásnap...
SEGAL VIKTOR: Piknik (Segal Viktor új könyve)
SEGAL VIKTOR, PIKNIK címmel, megírta sokadik könyvét. Az eddigiek is színvonalasak voltak, akadt, amelyik díjat is nyert, sokan is szerették, de most a piknikről írt. A piknikről! Ajvé, Viktor a piknikről ír, de hát mit lehet a piknikről írni?! Nos, attól ő a Segal,...
AMBRUS LAJOS: Negyven év vonaton
UTAZNI JÓ - Ha például Krúdy Gyula neszét vette, hogy a távoli Szepesbéla vasúti restaurációjában új konyhaséf kezdi meg művészetét, kiballagott a vasútra, felszállt a vonatra és a regényes nevű stációba utazott, hogy megkóstolja az új szakácsné új főztjét. (Ó, boldog...
JÉGSZŰRÉS, AGAR-AGAR SZŰRÉS – a tuti tiszta leves titka
A MOLEKULÁRIS GASZTRONÓMIA címkéjével jelzett technológiai elemek egy része körülményesen valósítható meg otthon, és többnyire nem is akarnánk szöszmötölni velük. Mindemellett akadnak igazán egyszerű eljárások, mint a zselatin (aga-agar) szűrés, ami jégszűrésként is...
DUGULÁS A KONYHÁBAN – lefolyótisztító WC-pumpa
DUGULÁS, DUGULÁSELHÁRÍTÁS - azt hisszük, hogy mi sem egyszerűbb, hiszen a dugulás elhárításához nem kell több, mint egy WC-pumpa, némi izomerő, aztán már zúdul is le a víz az évek óta zsírosodó, szappanosodó konyhai lefolyó csövén. Na, persze! Jó is lenne, ha így...
BALTAZÁR BUDAPEST – Baltazár Étterem a Budai Várban
BALTAZÁR BUDAPEST - Hotel, Bár & Grill és Borozó is egyben. A Budai Várban a Pierrot, a 21 és a Pest Buda után ez a Zsidai család negyedik étterme. Lenn a városban a másik kettő, a Spíler és az ÉS. A Pierrot régen megvan már, a vele szemben nyílt 21 és a közelében...
BUBORÉK FESZTIVÁL 2013 – egy buborék fesztivál képei
BUBORÉK FESZTIVÁL 2013 - a II. Buborék Fesztivál igen sokat változott a tavalyi, első után. Kompaktabb, összeszedettebb, és egyes elemeiben még nagyszabásúnak is nevezhető. Süt a nap, szól a zene, az origo színpadon diszkós mixeli az alig-változatos zenét. Hamar...
BORVÍZ FESZTIVÁL – Erdély, Borszék, 2013. július 25-28.
GASTROFEST néven új fesztivál indult Erdélyben, Borszéken. Az idei, első GastroFest a napokban, július 25-28. között kerül megrendezésre. (Úgy látszik, ez az időpont különösen kedvesnek tűnik a fesztiválszervezők körében, mert Magyarországon is akad néhány ezekben a...
HUNGARIKUM – a Szövetség és a karcagi birkapörkölt, 2013
HUNGARIKUM - Mint a közelmúltban többfelé megjelent "A Hungarikum Szövetség, a HUSZ Hungarikum Akadémia és a Hungarikum törvény stratégiáját alkotók szakmai véleménye a törvény erejénél fogva, illetve a Hungarikum Bizottság által hungarikummá nyilvánított elemekről. A...
MÁTRAI BORKERT 2013 – Mátrai Borászok bemutatkozása
A MÁTRAI BORÁSZOK Mátrai Borkert címmel, a Bor és Piac (Bozzai Zsófia) bábáskodásával tartottak borbemutatót a Larusban. Tömören ez a hír, amihez a meghívó így szólt: "Tisztelettel meghívunk a Mátrai Borkert rendezvényünk szakmai találkozójára. A Gesztenyés kert...
BRIT TRÓNÖRÖKÖS – Kate Middleton első gyermeke fiú
KATE MIDDLETON - Cambridge hercegnőjét ma, hajnali öt órakor a férje, Cambridge hercege vitte autóval a London belvárosában, Paddingtonban álló St. Mary's Hospital Lindo szárnyába ahol szülni fog. Kate hercegnő a gyermekét amúgy már több, mint egy héttel túlhordta,...
FUNKY PHO – jó leves a PHO leves (Mozsár utca 7.)
A PHO LEVES jó leves. Pho leves ügyben pedig a Funky Pho vidáman és stílusosan más hely, mint a környék változatosan színes választéka. Ha az Andrássy úttal párhuzamos Mozsár utcában, a Nagymező utca és a Jókai tér között tanyát vert Funky Pho nem lenne olyan zavarba...
BBQ & GRILL RETRO – pácok, szószok, receptek
BBQ, Bar-B-Q, barbecue, barbeque, bar-b-que, barbie - bárhogy is nevezzék, rövidítsék, ugyanazt a szabad tűzön sütést jelenti első közelítésben, mint a grillezés, azonban a BBQ lassú, alacsonyabb hőmérsékletű sütést jelent, szemben a magasabb hőmérsékleten, gyorsabban...
BORFESZTIVÁL ÉS HAL – Balatonrendes, 2013. augusztus 17-18.
BOR ÉS HAL - Hal és bor, ez nagyon bejött az idén, de akad mit tenni a halfogyasztás területén mindkét részről, a termelők és a fogyasztók részéről egyaránt. Termeljünk, együnk igyunk! Nos, itt van egy újabb fesztivál a Balaton mellől, ahol mi más is lehetne a...
BIZARR FESZTIVÁLOK- sajtgurító, paradicsomdobáló, festékszóró
ŐRÜLT, FURCSA FESZTIVÁLOK éppúgy akadnak világszerte, mint békés-unalmas tömegrendezvények. Az étel és ital fesztiválok aranykora jött el, gondolhatnánk, hiszen a programajánlatok között minden hétvégére akad legalább egy fesztivál, de inkább több. Ha a bőséges...
GOZSDU-UDVAR – új DiVino a Gozsdu-udvarban
DIVINO nyílt a Gozsdu-udvarvarban. A DiVino sikeres vállalkozás, mondom, anélkül, hogy a vállalkozás könyveit ismerném. Tele van, dübörög, szeretik. A Bazilikánál Miklós Csabi a DiVino arca és jól is teszi a dolgát. Most a város új nyüzsiközpontjában, a számtalan...
BRUNO&BRUNO – Na, de mi az a Bruno? (étterem)
A BRUNO&BRUNO Herczeg Zoltán, a Dining Guide TOP20 étterme között szereplő 67 Étterem, Székesfehérvár tulajdonosának első budapesti étterme. A Bruno & Bruno-nak a Hegyvidék Bevásárló központ ad otthont. A konyhát Kisuti Dávid, irányítja, aki a pécsi Enoteca...
ŰRSÉTA ÉLŐBEN – űrséta egy pohár borral (július 9, 16)
ŰRSÉTA ÉLŐBEN már akár itt, ezen a blogon is nézhető. Ha pedig űrséta, akkor leginkább Alekszej Arhipovics Leonov szovjet űrhajós kellene, hogy elsőként eszünkbe jusson, mivel ő volt az első ember, aki 1965. március 18-án (vagyis a népnapomon) kilépett az űrbe a...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!