IKON BorászatAZ ÉV PINCÉSZETE 2013 címet a Balatonlelle határában meghúzódó Rádpusztán álló IKON Pincészet nyerte el. Az oklevelet, emlékplakettet és vándordíjat augusztus harmincadikán adták át Konyári János főborásznak. Az “Év Pincészete” cím egyébiránt egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált

borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért a legtöbbet tette abban az évben. Értékelik a pincészet külső és belső megjelenését, arculatát, környezetét, hazai és külföldi kapcsolatait, borainak minőségét, a márkanevek népszerűségét, szerepét, nagyságát, fejlesztéseit, és még sok mást is. Az IKON Borászatot a 96 érvényes szavatból 40 az első helyre rangsorolta.

Az Év Pincészete 2013 díjazottjainak ismert képviselői: Frittmann János, Konyári János és Koch Csaba

A második helyezett a Frittmann Borászat, a harmadik pedig a Koch Borászat lett. Az összesített pontszámok a helyezések alapján:

  • 1. helyezett: IKON Borászat – Rádpuszta   180 pont
  • 2. helyezett: Frittmann Borászat – 183 pont
  • 3. helyezett: Koch Borászat – Borota 213 pont

A 2002-ben alapított díjat a Hegyközségek Nemzeti tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége képviselői adták át. Nyikos István (Bacchus Arts Stúdió Kft., Budakalász), már a kezdetektől szervezője a jeles eseménynek.

IKON Borászat

Az IKON Borászat bejárata a vendégekkel

A díjátadóra érkezett vendégek az IKON Borászat bejáratánál

Konyári János, az IKON főborásza nyilatkozik.

Az IKON Borászatból a Balatonlelle déli részén, a Kishegyen található a Majthényi présház és a hozzá tartozó étterembe és borozóba mentünk. A Szent Donátus kápolna mellett áll az egykori vincellérház, ami most étteremként üzemel. A teraszról a déli part legszebb kilátása tárul elénk, Keszthelytől Balatonfüredig. A kertben ültünk le.

Majthényi présház és a hozzá tartozó étterem és borozó udvara

  •  Gratulálok a díjazottaknak!

 Csíki Sándor♣