Cyril Haberland nouveau chef du château des ReynatsA SOFITEL BUDAPEST éttermi élete dicséretesen aktív lett az elmúlt időben. Ezt igazolja a Paris-Budapest étterem séfje, Jeremy Cayron tevékenysége, és ezt jelzik azok a színvonalas gasztronómiai események is, amelyeket a Hotel rendez. A legutóbbi ilyen eseményen Cyril Haberland, a Chateau des Reynats éttermének a „Restaurant Gastronomique

L’Oison„-nak a séfje mutatta be az ételeit. Cyril Haberland,  mint azt a neve is erősen sejteti, Franciaország keleti végein született. Az első impressziókat itt szerezte és itt tanult, majd Franciaország számos éttermében megfordult, Normandiától, ahol az első Michelin-csillagot szerezte az étteremnek, egészen a Cordeillan Bages kastélyig, ahol a molekuláris gasztronómiában nevet szerző Thierry Marx  jobbkeze volt három esztendeig. 2009-ben érkezett a szarvasgombájáról nevezetes vidékre, Périgueux-be és rövid időn belül rangot adott a kastély éttermének. Ő a jövő ígérete, a holnap legnagyobbja, a „Grand de demain”, ahogy a francia lapok emlegetik.

2012-ben pedig a Gault&Millau három séfsapkával tüntette ki, hat másik francia séffel együtt  (Két sapka = egy Michelin-csillag)

Equipe mini 1024x682

Cyril Haberland séf (középen) a Chateau des Reynats konyhájában

Az ebéd

A  francia  gasztronómiát  megújító  séfek  tiszteletére  rendezett eseménysorozat keretében a Sofitel  Budapest Chain  Bridge,  a Francia Intézet, az Association Europe Francophile és az Europ Assistance Magyarország Kft ebédet szervezett Cyril Haberland Michelin csillagos séf közreműködésével. „Egy exkluzív ebéd keretein belül találkozott a magyar gasztronómia jeles képviselőivel a Paris Budapest étterem konyhájában, ahol egy 3 fogásos menüvel varázsolta el a szakma nagyköveteit.” szól a ajtóanyag. Cyril Haberland mottója: „ jó hozzávaló, helyes íz és tökéletes elkészítés”. Specialitásai: szarvasgomba, libamáj és a normandiai Szent Jakab kagyló.

SOFITEL PARIS ÉS 014

Jeremy Cayron a Sofitel séfje és Cyril Haberland az ebéd előtti percekben (Sofitel, 2003)

SOFITEL PARIS ÉS 020

Cyril Haberland séfet a Sofitel igazgatója, Philippe Godard mutatta be a zártkörű ebéd résztvevőinek (Sofitel, 2013)

SOFITEL PARIS ÉS 026

Cyril Haberland bemutatta a fogások készítését (Sofitel, 2013)

IMG 2843

Az előétel kacsamáj volt szamócás morzsával és savanykás zöld ánizsos rebarbara mártással,. édes melasszal

Az előétel nagyszerűségét az a’la minute sütött kacsamáj, az ízek letisztultsága és az édes és savanyú gyönyörűséges ellenpontozása adta, együtt az omlós kekszből készült morzsa ropogósságával és a máj puha textúrájával.

SOFITEL PARIS ÉS 034

Készül a homár. (A képen Philippe Godard, Cyril Haberland, a tolmácsnő, Gerlachfalvy Réka és Juhász Klaudia látható)

Cyril Haberland a friss homárt legszívesebben folyékony nitrogénben merítve készíti elő. A -196°C (77 K) hőmérséklet, akárcsak a fagylaltok esetében, jóval minőségibb homárhúst eredményez. Nitrogén híján  az ebédre készült homárokat -40°C hőmérsékletre hűtve sokkolta. A vajon sütött, homárfarkat fűszersalátával, ropogós bacon-nal, fekete fokhagymával tálalta. (A fekete fokhagymáról a FOOD&WINE számolt be elsőként, még 2009-ben.)

SOFITEL PARIS ÉS 044

Cyril Haberland – homárfarok (Sofitel, 2013)

1175378 725189167506912 1978143754 n

Cyril Haberland ebéd (Sofitel, 2013)

A sous-vide galambcomb és galambmell füstölt angolna mártással és ribizlisziruppal tálalták.  Fenyőmagos, mascarponés cékla „risotto” is akadt hozzá.

SOFITEL PARIS ÉS 054

Cyril Haberland – galamb comb és mell (Sofitel, 2013)

A desszert pirított mogyorós keksz, málnával, citromkrémmel, karamellizált mogyoróval, s külön adott  emlékezetes édesgyökérfagylalttal.

IMG 3090

Cyril Haberland desszertje (Sofitel, 2013)

A Sofitel Budapest Paris – Budapest étterméből az ebéd végeztével kilépve hiába volt borús az idő, a kedvem aznap már elrontani nem tudta. Nagyszerű ebéd volt. Gratulálok!

SOFITEL PARIS ÉS 073

A Sofitel Paris – Budapest éttermének ablakából is látható ez a kép.

Csíki Sándor♣

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.