burgonya rakott krumpliA RAKOTT KRUMPLI – Valamikor a 19. század közepén a rakott krumpli még töltött burgonya néven, s a főzelékek között szerepelt. Zemplényi Antónia bevezetője szerint a „Sz. Hilaire Jozéfa híres s oly igen kedvelt Pesti Szakácskönyve után a franczia-német konyha nálunk is otthonos ételeit, a magyar szokásokhoz alkalmazva dolgoztuk át, s aztán egy külön szakaszban a „Tulajdonképpeni magyar ételek” czím alatt, egy sorozat tősgyökeres magyar ételt hoztunk, melyeket Debreczenből és Szegedről, s más tősgyökeres magyar városokból, elismert jó gazdasszonyoktól kaptunk, …

Töltött burgonya – recept, 1864

Nos, ezeknek imént említett tősgyökeres magyar ételeknek az egyike a töltött burgonya, amiben nem nehéz felismerni rakott krumplijaink egyik 19. századi elődjét. Könnyen elkészíthető, különösebb magyarázatot nem igényel.

„A burgonyákat megfőzvén meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Borjúaprólékot épp így puhára főzzük és durván összevágjuk. Kevés zöldpetrezselymet, egy kis fej vereshagymát, 5 megmosott és szálkájától megtisztított szardellát apróra vágunk. Egy darab vajat felolvasztván, a fentebbit beletesszük, kevés sót is adunk közé, s mindezt jól összepároljuk. Most egy tálra néhány kanál tejfelt és néhány darabka vajat teszünk, erre egy sor burgonyát, s megsózzuk. Erre ismét ismét tejfelt és vajat, azután egy sor borjúaprólékot, ismét tejfelt. És ismét burgonyát és így tovább, míg mindent felraktunk a tálra. Legfelül vajat és tejfelt teszünk. Hosszúkásra vagdalt szardellával díszítjük és szép sárgára sütjük.”

Burgonybetakarítás – 1922, 2011

Burgonyaszedés Németországban (1922)

  • Akit érdekel, hogy mostanában  miképpen is történik a korszerű, gépesített burgonyabetakarítás, az nézze meg a következő videót is. Érdekes.

 

Csíki Sándor♣