A RAKOTT KRUMPLI valamikor a 19. század közepén még töltött burgonya néven, a főzelékek között szerepelt a kor egyik szakácskönyvében. Zemplényi Antónia bevezetője szerint a “Sz. Hilaire Jozéfa híres s oly igen kedvelt Pesti Szakácskönyve után a franczia- német konyha nálunk is otthonos ételeit, a magyar szokásokhoz alkalmazva dolgoztuk át, s aztán egy külön szakaszban a “Tulajdonképpeni magyar

ételek” czím alatt, egy sorozat tősgyökeres magyar ételt hoztunk, melyeket Debreczenből és Szegedről, s más tősgyökeres magyar városokból, elismert jó gazdasszonyoktól kaptunk, …

Nos, ezeknek a tősgyökeres magyar ételeknek az egyike a töltött burgonya, amiben nem nehéz felismerni rakott krumplijaink egyik 19. századi elődjét. Könnyen elkészíthető, különösebb magyarázatot nem igényel.

Töltött burgonya – recept, 1864

“A burgonyákat megfőzvén meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Borjúaprólékot épp így puhára főzzük és durván összevágjuk. Kevés zöldpetrezselymet, egy kis fej vereshagymát, 5 megmosott és szálkájától megtisztított szardellát apróra vágunk. Egy darab vajat felolvasztván, a fentebbit beletesszük, kevés sót is adunk közé, s mindezt jól összepároljuk. Most egy tálra néhány kanál tejfelt és néhány darabka vajat teszünk, erre egy sor burgonyát, s megsózzuk. Erre ismét ismét tejfelt és vajat, azután egy sor borjúaprólékot, ismét tejfelt. És ismét burgonyát és így tovább, míg mindent felraktunk a tálra. Legfelül vajat és tejfelt teszünk. Hosszúkásra vagdalt szardellával díszítjük és szép sárgára sütjük.”

Burgonybetakarítás – 1922, 2011

Burgonyaszedés Németországban (1922)

  • Akit érdekel, hogy mostanában (2011) miképpen is történik a korszerű, gépesített burgonyabetakarítás, az nézze meg a következő videót is. Érdekes.

Csíki Sándor♣