A KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT datolya paprikamártással egy könnyű hors d’oeuvre (ejtsd: ordövr), „első fogás”, előétel. A könnyű hors d’oeuvres általában hidegen, vagy szobahőmérsékleten kerülnek felszolgálásra és jellemzően a következőket foglalják magukba: gyümölcs, zöldség, zöldség és gyümölcs mártogatók (dip), kockázott sajtok, lágy sajtok

(sajtlabdák, krémsajtok), kekszek olívák diók, magvak apró édes sütemények, tortácskák.

Paprikamártás

A piros paprikát olajjal meghintjük, és sütőben addig sütjük (15-20 perc), amíg a bőre kezd elválni a húsától. Kivesszük a sütőből, edénybe tesszük, fóliával lezárjuk és így hagyjuk gőzölögni 10-percig. Ekkor a paprika bőrét lehúzzuk. A bőrt, a magokat és a szárat kidobjuk, a húsát közepes méretűre felvágjuk.

Serpenyőben, közepes hőmérsékleten 3-4 percig hagymát dinsztelünk, majd fokhagymát és őrölt pirospaprikát adunk hozzá (ha van füstölt paprika, az még jobb) és 2 percig együtt dinszteljük. Hozzáadjuk a sült paprikát és alaposan elkeverjük, hogy az olajos fűszerek bevonják. Csirke alaplevet adunk hozzá (2 paprikára, egy kis fej hagymára, fél teáskanál őrölt pirospaprikára és egy gerezd fokhagymára számítva: 120 ml). Hagyjuk felére elfőni, majd levesszük a tűzről. Turmixszoljuk (szitán is áttörjük.) Ha a mártás túl sűrű, meleg csirke alaplével hígítjuk. Sózzuk és melegen tartjuk.

Datolya fesztivál az Arab Emirátusokban, a Liwa oázisban

Kolbász és datolya

Száraz, forró serpenyőbe tesszük a kolbászt és szépre sütjük, majd papírtörlőre tesszük. A datolyában félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk és beletesszük a kolbászt.

  • Tálalás: paprikamártással.
  • Díszítés: turbolyával, korianderrel.

A datolya egyéb előnyei

A datolya hálás alapanyag és gyümölcsökkel (aszalt szilva, aszalt sárgabarack) , juhtúróval, kecskesajttal, magvakkal is megtölthető, szalonnába is göngyölhető, ahogy az már évtizedek óta elterjedt, különösen a fiatalok körében. Változatos módon készíthető termés.

Datolya fesztivál az Arab Emirátusokban, a Liwa oázisban

Csíki Sándor♣