PÉNTEK 13 – A péntek 13 fóbia állítólag a 19. század előtt még nem létezett, legalábbis, írásos nyoma nincs. Az “Olasz Mozart” Gioachino Antonio Rossini (1792-1868) nevével kapcsolatban említve merül fel először, hogy sok olasz szerencsétlen napnak tartja a pénteket, szerencsétlen számnak a tizenhármat, ami után mi is lehetne rosszabb, mint éppen a péntek 13. S, lám, milyen napon halt meg Rossini? Péntek 13-án, ahogy egy másik zeneszerző, az osztrák Arnold Schoenberg  is, ami persze nem jelenti azt, hogy a zeneszerzők

péntek 13-án halnak. A 12-vel még minden a legnagyobb rendben. 12 hónap van egy évben, 12 óra van az órák többségének számlapján, 12 apostolról, Izrael 12 törzséről, stb. beszélünk, vagyis a 12 még egységet és  kerekséget tükröz, szemben a renitens tizenhárommal, ami a harmonikus 12 elrontott változata lehet csak.

Egyéb szörnyű napok

  • Akadnak helyek, ahol a péntek 13 helyett más napokon szörnyülködnek a polgárok. A spanyol nyelvű országokban a péntek helyett a kedd 13 a szerencsétlen nap. Így aztán, ha változatosságra vágysz, legközelebb próbáld ki, és rettegj kedd 13-án.
  • Olaszországban a péntek 13 helyett sokan a péntek 17-ét tartják óvatosságra intő dátumnak. Válasszon hát mindenki ízlésének megfelelően napot.
  • A következő filmelőzetes a 2014-ben mozikba kerülő Péntek 13 második részének hivatalos trailerje. Ahogy mondani szokás: A nyugalom megzavarására alkalmas képi és akusztikus hatásokat tartalmaz!

Csíki Sándor♣