beer-will-change-the-world-postersBOROK, SÖRÖK, ÉTELEK – A kialakult, önálló szókinccsel megerősödött és az évszázadok hosszú során át finomodott borkultúra segítséget nyújt ahhoz is, hogy a borok kiforrott terminológiájával jellemezhető sörök az ételpárosítások gourmet világában is magukra találjanak. A lehetőség adott, amihez a sör és borkészítés művészetében rejlő hasonlóságok és különbségek felismerése is segíthet. Míg bor minőségét leginkább a talaj, a mikroklíma, az időjárás, a nagyra értékelt terroir befolyásolja, a technológiai, a cuvée készítés, a hordóhasználat lehetőségeivel is élnek.

A változatosság így lesz igen jelentős mértékű. Ugyancsak a diverzitás az, mely a modern kézműves söröket a borok komoly versenytársává avatta.

A sörök versenyelőnye?

„Ha szereti a sört, imádni fogja a Schlitz-et.”

A borral szemben, a sörök legfőbb erejévé a technológia kínálta potenciális sokszínűség vált. A sörök esetében a „terroir” ugyan kevéssé értelmezhető fogalom, ám a sörkészítés technológiája, a főzés, a kiegészítők számtalan lehetőséget kínálnak egyedi italok megalkotásához, ami egyszersmind a boroknál előforduló gyenge évjáratok nyűgétől való megszabadulást is jelenti. A gabona a kenyér zamatait, a komlófajták a virágos aromákat és kesernyésséget, az élesztő a borsos és földes jegyeket adja. A fűszerek, gyümölcsök és zöldségek a szegfűszegtől, a kávén át a cseresznyéig, sütőtökig, ugyancsak széles lehetőséget nyitnak a kísérletezés előtt, a kemény, vagy lágy víz közti érzetbeli különbségről nem is szólva.

A sör és étel párosítások hasonlóképpen működnek, mint a bor és étel párosítások. Miközben akadnak működő alapszabályok, a legfontosabb, hogy a sör és az étel végül együtt alkosson ízletes egységet, harmóniát. A legfontosabbak egyike, hogy kísérletezzünk, s közben élvezzük is a kísérletezést, melynek eredményeként ugyanahhoz az ételhez nagy valószínűséggel találunk sört is, bort is. A rendelkezésre álló italok között, számtalan tényezőtől befolyásolva, végül majd hol az egyiket, hol másikat tarthatjuk jobbnak.

Argentin tangó

Argentin tango

A nagy sörök és az ételek párosításánál a cél többnyire az összesimulás, vagy éppenséggel az ellentét, a kontraszt. Számos ételnek és sörnek (bornak) hasonló a zamata, intenzitása, ami megkönnyítheti a párok egymásra találását. A zöld salátákhoz egy kellemes, citrommal ízesített alig kesernyés búzasör éppoly jó lehet, mint egy szép, citrusos, grapefruitos chilei Sauvignon blanc. Egy toast zamatú, kevéssé szégyenlős, vaskos „Porter” a steak mellé is jó választás, ahogy egy Cabernet sauvignon, vagy akár egy fiatal Pinot noir. A sörök széles íz spektruma, a mangótól, a bodzán át a teás zamatokig jó alapot kínál az „összesimuláshoz”.

Az ellentétes karakterű ételek és sörök (borok) is jól kiegyensúlyozhatják egymást. Egy alkoholos-csokoládés „Stout” a desszerteknek (feketeerdő torta) is jó társa, de édeskés maláta íze a Belon osztriga sósságával is kivételes élményt nyújthat, akárcsak egy szép-buborékú, száraz Champagne. A könnyű, krémes „Lager” sörök sem csupán a római és nápolyi stílusú pizzáknak, hanem az erősen fűszeres, chilis ázsiai ételeknek is méltó párjai, ahogy egy gyümölcsös-virágos 6-puttonyos Tokaji aszú is az lehet.

A párkeresésben a szénsavas, kesernyés sör leginkább azzal tud több lenni, mint egy bor, hogy a nehéz, zsíros fogások után a szájüreget jobban tisztítja. Ennek megtapasztalásához, kóstoljunk „India Pale Ale”-t (IPA) súlyos kéksajtokkal, zsíros kacsával, vagy lazúros crème brûlée-vel, s nyomban érezhetjük, mire is gondolnak a sörök elkötelezett hívei. S, hogy melyik is a jobb, a szelíd összesimulás, vagy az örvénylő kontraszt? Csak az tudja, aki próbálta, akár az argentin tangót.

Tango caminito (Argentina)

Csíki Sándor♣