STÍLUSOS VIDÉKI ÉTTERMISÉG 4.0 Az egyik legszellemesebb rendezvény (és összefogás) elnevezés. Rövidítve: SVÉT. Tizenketten vannak. 12 étterem, 12 séffel. Kik ők? Az Anyukám Mondta Encsről, a Chianti Étterem Veszprémből, az Ikon Étterem Debrecenből, a Macok Egerből (az egykori Imola Udvarház), a Kistücsök Étterem Balatonszemesről, a Mandula Étterem és Borbár Villányból, a Manga, Mangalica Gasztroműhely Etyekről, a Nomád Hotel mint házigazda, a Rosinante Étterem Szigetmonostorról, a Viator Apátsági Étterem Pannonhalmáról, a Walter Vendéglő Perbálról.

A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról

Kitzinger Szonja sajtóanyaga szerint a történet: „Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre első „gasztrorandevú”, amely közel hozta egymáshoz a „műértő” közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet. Az összefogás célja, hogy az ínyenc utazók számára új vagy kevéssé ismert kulináris desztinációkat kínáljon és a magyar gasztronómiai palettát színesítő, szívből jövő vendéglátáson alapuló kézműves éttermeket népszerűsítse családias rendezvények keretén belül. A kezdeményezés olyan népszerűnek bizonyult, hogy 2012 szeptemberében a perbáli Walter Vendéglőben ismét összegyűltek az Éttermiségiek, míg a harmadik találkozóra 2013. májusában került sor Villányban, amelynek a Mandula Étterem és Borbár adott otthont. A helyszínen – most is – az ország különböző pontjairól érkező szakácsokkal személyes találkozásra van lehetőség, az eseményen megismerhető a séfek személyes hitvallása is a modern magyar konyháról.”

  • A Walter Vendéglőben, Perbálon voltam először a Stílusos vidéki Éttermiség rendezvényén, aztán 2012-ben, Pauli Zoltán meghívására, Villányba is elmentem. Mindkettő nagyszerű és emlékezetes volt. Most pedig itt van Noszvaj, az új kihívás.

Stílusos ízelítő a menükből

  • A rendezvény időpontja: 2013. szeptember 8., vasárnap, ugyanekkor, szeptember 7–8. között zajlik Noszvajon a Kemencés Napok rendezvény.
  • Regisztráció a látogatók számára: belépő nincs, de előzetes e-mail regisztrációra szükség van. www.nomadhotel.hu

(Csíki Sándor♣)