Blog
BÚÉK 2014 – Minden kedves Olvasómnak!
HAXEN KIRÁLY ÉTTEREM – régi, új köntösben (2013)
A HAXEN KIRÁLY Étterem honlapjának sorait idézve: "1893 óta fogadja vendégeit ez a tradicionális vendéglő, mely 1910-ig Teller Vilmos tulajdonában volt. Ezt követően négy évtizeden keresztül Sipos Benő és családja járt kedvében Terézváros polgárainak, melyet a falakon...
GIN & TONIC ZSELÉ – szilveszterre
A GIN & TONIK ZSELÉ pezsgőporral receptje Eben Freeman nevéhez kötődik, akinek a Mojitoja legalább annyira ismert, mint ez a szilveszterre is kiváló és izgalmas zselé. Freeman a megfelelő időben felismerte az új technikákban, anyagokban és a századelőn még újnak...
GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK – 2014
GASZTRONÓMIAI Trendek címmel immár 6. esztendeje, hogy minden év végén, vagy januárjának első napjaiban megjelenik a FOOD&WINE az évre szóló trend-előrejelzése. Ezeknek az írásoknak a gerincét az amerikai National Restaurant Association (NRA) azévi felmérése...
NAGY ÉTTEREMTESZT 2013 – Első: Krúdy és Walter
A NAGY ÉTTEREMTESZT idén (2013) a debreceni Krúdy és a perbáli Walter étterem megosztott első helyezésével zárult. A 2013-ban tesztelt 22 étterem rangsorában a maximálisan megszerezhető 40 pontból a Krúdy és a Walter étterem egyaránt 33 pontot (82,5%) szerzett. 2. ...
A 10 LEGSZÖRNYŰBB KARÁCSONYI TORTA – bizarr képek
JÉZUS SZÜLINAPI TORTÁJA. Jézus süteményének receptjéről már volt szó, de mellette a legvalószínűtlenebb, legbizarrabb, ámbátor jó szándékú és jámbor lelkületű torták sokasága is készül Jézus születésnapja tájékán, világszerte. Főként Latin-Amerikában. A szándékot...
JÉZUS SÜTEMÉNY – mazsolás süti karácsonyra
A JÉZUS SÜTEMÉNY sokfelé népszerű mazsolás sütemény. Hogy miért éppen ez a neve, ma már pontosan meg nem mondható. Nyilván köze van hozzá, hogy karácsony tájékán készítették, készítik. Fő komponense a mazsola, amit, ha kedvünk van, tovább gazdagíthatunk, például...
A PRÓFÉTA KENYERE – Ezékiel próféta 4:9 (recept)
EZÉKIEL PRÓFÉTA a judaizmusban, a keresztény és iszlám vallásban is megbecsült személy. Ő az "Ezékiel Könyve" szerzője, Búzi fia (Ez.1:3). 25 éves korában egyike annak a 3000 felső osztályba tartozó zsidónak, akit i.e. 597-ben, II. Nabukodonozor alatt, Júdeából...
A LEGBIZARRABB KARÁCSONYI FOGÁS – muktuk és kiviak
GRÖNLAND - Bármerre is járjunk a nagyvilágban, Grönlandon találkozhatunk csak igazán meglepő karácsonyi ételekkel, amilyen a muktuk és a kiviak is. A muktuk, közép-kelet-európai gusztusunk felől közelítve is elfogadható, hiszen a muktuk nem más, mint az eszkimók...
KARÁCSONYI ÉTELEK – Norvégia, lutefisk és lefse (recept)
EGY NORVÉG családnál tervezett karácsonyi vacsora első hallásra legalább olyan jó ötletnek tűnhet, mint sok más skandináv program. Az asztalra számos ismerős étel kerülhet. A sózott bárányborda (pinnekjøtt) többnyire még ízletes is, és a nálunk ismeretlen lappföldi...
KARÁCSONYI ÉTELEK – Svédország, Luca macskája (recept)
SVÉDORSZÁGBAN az ünnepi időszak december 13-án, Luca napján kezdődik. Ezen a napon a család legidősebb lánya fehérbe öltözik, fejére vörös áfonya ágakból készített koronát illeszt, s így szolgálja fel a kávét és a 13. század óta készített Luca napi svéd sáfrányos,...
KARÁCSONYI ÉTELEK – Etiópia és Fülöp-szigetek
AZ ETIÓP karácsony neve „Ganna” és január 7-én tartják azokban a sziklába vájt ősi templomokban, vagy modern megfelelőikben, melyekben a teret három koncentrikus körben elrendezett részre osztották. Itt a fiúk és férfiak a lányoktól és asszonyoktól elkülönülten...
KARÁCSONYI ÉTELEK – Japán és Venezuela
JAPÁNBAN JÁRVA, ki gondolná, hogy a hírek szerint éppen a Harland Sanders leleményes és felettébb titkos panírjában kirántott csirkealkatrészek lesznek a legújabb kor népszerű karácsonyi ételei. Egy Kentucky csirkét pedig hol másutt, mint éppen egy KFC gyorsétteremben...
KARÁCSONYI ÉTELEK – Ausztrália és Egyiptom ételei
AUSZTRÁLIA - Az irigylésre méltóan nyugodt Ausztráliában a december egyike a legmelegebb hónapoknak, amit karácsonyi ételeik is jól tükröznek. Karácsonykor rövidnadrágos férfiak százezrei rákot, csirkét, sertést, bárányt és marhát, kengurut grilleznek. Mások, a...
MAGYAR BOROK BÁLJA 2014 – előkóstolás a New York Kávéházban
MAGYAR BOROK BÁLJA 2014 - 2014-ben immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Borok Bálja. Az eseménynek 2014-ben is a budapesti Boscolo New York Palota ad otthont. A Magyar Borok Báljának első évada 2006-ban volt, azóta töretlen lelkesedéssel, egyre...
TAKARÓ RITA – Tokaj előadása Bordeaux-ban
TAKARÓ RITA - 2013. december 5-6-án Takaró Rita két napos előadást tartott az INSEEC Bordeaux Wine Institute intézetében. A bormarketing és stratégia szakirányú MBA képzésben résztvevő nemzetközi diákok nagy érdeklődéssel fogadták a magyar borhelyzetet bemutató...
BIZARR HOZZÁVALÓK – tetű, szellentés, pézsma és emberi haj,
A BIZARR HOZZÁVALÓK sorában ezúttal a lakktetű (E904), a bíbortetű (E120), a Kopi Luwak (civeton), a szellentés (szkatol), a hód végbél körüli mirigyei (castoreum), és az emberi hajból nyert cisztein kerültek elő. Az előző részben az arany, a bakteriofágok, a borax és...
BIZARR HOZZÁVALÓK – arany, vírusok, borax és kátrány
BIZARR HOZZÁVALÓK márpedig vannak. Régi jelenség már, hogy ami ételeinket szebbé, ízletesebbé, ellenállhatatlanabbá, vagyis eladhatóbbá teheti, az előbb-utóbb mindennapi ételeinkbe is belekerülhet, akár tudunk róla, akár nem, mert, ami ehető, azt nagy valószínűséggel...
AMBRUS és SPIEGELBERG – író és borász (Somló, Budapesten)
AMBRUS LAJOS szőlőbirtokos író, a FOOD&WINE jól ismert, kiváló vendégszerzője és Spiegelberg Stephan-István, német földön született, Somlóra keveredett, borásszá lett német-magyar elektro-mechanikus, a vinoWonka Csokoládé és Borbárban találkoztak a mintegy ötven...
ÉV BORÁSZA 2013 – először lett nő az Év Bortermelője!
ÉV BORTERMELŐJE 2013 - 2013. december hatodikán, pénteken délben felszállt a fehér füst, és a Gerbeaud Házban tartott sajtótájékoztatón kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2013” cím nyertesét. Mint a sajtóanyagban is áll: a díj nem egy...
ÖREGKORI MOGORVASÁG? – Gyógyítsa borral, csillagokkal!
ÖREGKORI MOGORVASÁG? A görög férfiak társas (és szabados) életének középpontjában az „együtt ivás”, a szimpózium állt. A leghíresebb görög ivászat az ifjú tragédiaköltő, Agathon házában, i.e. 416-ban volt. Az eseményt Platón írása tette halhatatlanná, és a filozófus...
VÉGET ÉRT A ZSIRAI PINCÉSZET PÁLYÁZATA – indul a licit
ZSIRAI PINCÉSZET pályázata (2013). December 4-én a Vármegye Galériában szervezett sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadó ünnepségen hirdették ki a „Keltsd életre a parafadugót!” pályázat győztesét. Az életnagyságban elkészített alkotások közül a Zsűri Hetes Réka...
GUACAMOLE – AVOKÁDÓ legfinomabban készítve (vicces recept)
A GUACAMOLE (ejtsd: gvakamole, vagy wakamole) az avokádó legfinomabban készített, népszerű változata. Egyszerű, egészséges, finom. Mi kell még?! A guacamole állítólag azték eredetű, s valamikor a 16. században alakult ki. Első receptjei valójában csak az 1940-es...
MVI GÁLAEST 2013 – MVI Gálaest képekben
AZ MVI (Magyar Vendéglátók Ipartestülete) idei (2013) gálaestjére Disznóölő Szent András neve napján, november 30-án, Mezőkövesden, a Balneo Hotel Zsóri Thermal & Wellness szállodában került sor. Az MVI az idei Gálaestjét a legendás Gundel Károly munkásságának...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!