ANANÁSZ (Ananas) – Az ananász a szobanövények között is gyakori broméliafélék családjába tartozik, vagyis a rokonságból akadhat már a lakásunkban. Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már, ahogy a kávét, kakaót is, a kedvező termőhelyeken világszerte termesztik. De nem csak ott. Az ananász termesztése meglepően egyszerű és nálunk is sikeres lehet. Nem gondoltam volna, de

„Az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek.” Szaporítása legegyszerűbben a gyökérsarj (ananászfi) útján történik.

Ananász gyökereztetése otthon

A videón látható, egyszerű módszernél lényeges, hogy a gyökérsarjon ne legyen hús, és az alsó leveleket is szedjük le róla, ahogy az látható is. Vájjunk egy kis gödröt a cserépbe, és tegyük belé az ananászt. Öntözzük meg, ezután már nőni is fog. Nem igényel sok vizet, azt a levelekre is önthetjük. A vizenyős talajt nagyon nem kedveli. Ha az ananászt a tél során a lakásban tartjuk, ami meglehetősen valószínű, akkor nyáron sok napfényre lesz szüksége, vagyis tegyük napra. Állítólag nem túlzottan igényes a talajra, de azért érdemesebb laza talajba ültetni. Vehetünk kaktuszoknak, dísznövényeknek, különösen broméliaféléknek szánt, enyhén savas földet hozzá.

  • Művészi módon, az ananászt kézzel sokfelé úgy tisztítják, ahogy a következő videón is látható.

  • Az ipari tisztítás és ananász juice előállítása a következő videón látható.

Csíki Sándor♣