LELKIBÉKE – Aki nem ismeri, ez egy bor neve. A Kolor nevű hely pincehelyiségében volt az egri hármas, Csernus, Csutorás és Mészáros borbemutatója. Ők az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok tulajdonosai. Pszichiáter, borász, grafikus. Ilyen is csak egy van, szerte a világon, és a közeljövőben nem is tartom valószínűnek egy hasonló trojka megalakulását. De miről is van, volt, szó? Lássuk a sajtótájékoztató anyagát, hogy mégse kelljen annyit gondolkodni mindezen.

„Tegnap mutatta be a három tulajdonos, dr. Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és Mészáros Péter grafikus az egri Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon készülő, az országban egyedülálló borturisztikai fejlesztéseket és a birtokot. Csernus Imre 2009 óta az egri régióban él, ahol Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot. Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt, készítik a naturális borokat, idén tavasszal pedig megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a vendégek karnyújtásnyira lehetnek a szőlőtől és akár a csőszkunyhó ablakából kinyúlva is  megkóstolhatják az érő szőlőt.”

A moderátor, Mészáros, Csernus és Csutorás

2013-ban szüretelték le az első évjáratot az újratelepített érseki szőlőből. A Titokbor és más különlegességek mellett megszületett a birtok népszerű borcsaládja, melynek tagjait Csernus Doki munkássága ihletett: a Lelkibéke vörös cuvée, a Bevállalod? rozé és a Lelkifröccs fehér házasítás. Az AÉS naturális borait a nyolcvan éves múltra visszatekintő Csutorás pince borász- tulajdonosa, ifj. Csutorás Ferenc készíti.

Dr. Csernus Imre

Csernus Imre: „Nem csak a nevemet és az arcomat, bárhogy nézem is, már az életemet is odatettem. Nagyon jól érzem magam az egri borvidéken, életem egyik legjobb döntése, hogy elmentem a szőlő és a természet közegébe. Azt vallom: az öregség akkor kezdődik, amikor az ember rutinszerű életet él és nincs bátorsága megújulni. Büszke vagyok arra is, hogy Csutival és Mészóval egy teljesen eredeti, az országban egyedülálló történetet építünk, arra pedig pláne, hogy a két gyerekkori barátnak volt bennem bizalmuk. Csuti ugyanolyan fanatikus és maximalista, mint én. Alkotó elme és soha nem adja fel. Nagyon szeretem a kompromisszumokat kerülő borkészítési stílusát is. Mi hárman, a lelkész, a borász és a pincér, jó csapat vagyunk. Másrészt minden nap megélem a megújulás élményét, egy közösség teremtő erejével fűszerezve. Amikor a birtokon vagyok, eláraszt az érzés, hogy otthon vagyok, hogy mindez az én művem is, és hogy benne vagyok az álmaim megvalósításában. ”

Csernus és Csutorás  – és a „szellemek”

Az AÉS a Csutorás-területekkel összesen 14 hektáron gazdálkodik. A legjobb egri dűlőkről – Almagyar, Síkhegy, Pajdos, Kerekszilvás és Galagonyás – szüretelnek. A tradicionális egri fajtákat telepítik. Fő fajták a leányka, olaszrizling, furmint, tramini illetve az érseki szőlő, kékfrankos, cabernet franc és sauvignon, pinot noir, menoir és a kadarka. A Csutorás borok az elmúlt években több érmet nyertek a bordeaux-i és a londoni világversenyeken, illetve a Pannon Bormustrán. Csutorás Ferenc 2008-ban elnyerte az év egri bortermelője, 2009-ben Heves Megye legeredményesebb egyéni vállalkozója címet. Az éves bortermés kb. 700 hektoliter, 2013-ban 25000 palack bor volt forgalomban.  Export: Finnország, Lengyelország, Szlovákia, Svédország, Spanyolország, Kína, Vietnám.

AÉS – Mészáros, Csernus és Csutorás

(A sajtóanyag felhasználásával: Csíki Sándor♣)