A BÉLGILISZTÁK a történelem során nem egyszer voltak a fogyókúrázni vágyók furcsa és bizarr reménységei. Amikor a közelmúltban furcsa diétákról írtam, az óriási számú őrültebbnél-őrültebb módszer között a bélgilisztás is felbukkant, de akadtak, akik szerint mindez csak városi legenda. Időm nem volt ellenőrizni, hogy így van-e, ezért aztán a bélgiliszta végül kimaradt az olyan bizarr fogyókúrák

sorából, mint a 19. század közepén született amerikai Horace Fletcher diétája a „rágcsáló diéta” (fletcherizmus), az 1990-es években indult „kukázó diéta” (freeganizmus), a hashajtókat alkalmazó „nagy tisztító diéta”, vagy a nagy átverés, a „fényevés”.

Bélgiliszta fogyókúra

A bélgiliszták alkalmazása azzal az ígérettel jár, hogy bármit ehetsz, a tudatos fertőzéssel a belekbe juttatott giliszták majd megoldják a fogyás kérdését. A 19. század óta sokan hittek már ebben. Egy brit újságíró, Michael Mosley, utánajárt, hogy a gilisztás módszer vajon működik-e.

Mosley a kísérleti, hathetes időszakban, beleiben a gilisztákkal, jóval több szénhidrátot és csokoládét evett, mint általában. Az eredmény? A kísérlet 6 hete alatt Mosley közel 1 kg-ot hízott. A giliszták nem takarították el a felesleges kalóriákat. A gilisztás fertőzés utáni fogyás, ha előfordul, a fertőzés alatti gyakoribb hányásnak és hasmenésnek tulajdonítható. (Mosley gilisztáit a kísérlet után, annak rendje, módja szerint kiirtották.)

  • Kiderült: a gilisztás fogyás joggal nevezhető őrültségnek. Nem érdemes foglalkozni vele!

A giliszták haszna?

Mosley megosztotta a tapasztalatait a Salford University (Manchester, Anglia) kutatóival is, akik szerint számos betegség kialakulásának gyakoriságában játszik szerepet az, hogy túl sterilen élünk, ezért a fejlett világban a giliszta fertőzések is jelentősen megritkultak. A kutatók programjában a klinikai giliszta-fertőzéssel olyan betegségek ellen keresik a gyógymódot., mint az asztma, az allergiák, a Crohn-betegség.

Bélgiliszták

Csíki Sándor♣