00089133A PELMENYI az orosz konyha kedvelt étele. Vékony, kelesztetlen tészta, megtöltve, kifőzve. Kínában és Olaszországban is találunk ilyeneket és szerte a világon, ám a pelmenyi az pelmenyi marad, ha másért nem, azért, mert ezt cirill betűvel írják. A tészta a legegyszerűbben, lisztből, vízzel összegyúrva készül. Néha közé keveredik a tojás is, ahogy mindenfelé, ahol valamivel jobban élnek. Klasszikus tölteléke darált húsból áll. Udmurtföldön marha, birka és

sertés húsból készítik. (A húsok keverése ugyancsak nem szokatlan a világon, elegendő néhány szomszédunkra gondolnunk.) Kevésbé ismert, de Perm környékén, az Uralban a gombás, hagymás, sőt savanyú káposztás töltelékek is gyakoriak.

  • A pelmenyi elnevezésről annyit bizonyosan érdemes és érdekes tudnunk, hogy a finn-ugor komi, mansi és udmurt nyelvekben ez a barátfülére kísértetiesen emlékeztető „fül kenyér” (pelmeny). Az étel eredete nem világos, bár a kínai hatás sem kizárható, miközben az sem, hogy saját, szibériai találmány. Miért is ne?

Hogyan készítsünk pelmenyit? A videó megmutatja. (Nem kell hozzá angolul tudni, hogy a lényeget érteni lehessen, csak végig kell nézni.)

Ha a pelmenyit sós vízben, elegánsabb esetben, húslevesben megfőztük, tálalhatjuk magában, de még jobb, ha olvasztott vajjal, vagy tejföllel, esetleg mindkettővel leöntjük. ma már mindenféle egyéb is terjed, mint a mustár, ketchup, paradicsomszósz, ecet, torma, szójaszósz, és a sort lehetne folytatni, mindenki fantáziájától és ízlésétől függően. A pelmenyit friss kaporral is gyakorta ízesítik.

Pelmenyi vágott friss kaporral meghintve

A főtt pelmenyit süthetjük, piríthatjuk is, húsleves betétjeként is szerepelhet, ahogy rokonai szerte a világon. A tatár konyhában így a legkedveltebb. Az pelmenyi olyannyira népszerű, hogy az orosz konyhában külön névvel illetik a készítőiket. Ők a pelmenyicák.

Kifőtt pelmenyi

Csíki Sándor♣