kvbar2014logowebKÁVÉBÁR BAZÁR – Február 22-23-án immár ötödik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával harminc kiállító több mint száz termékét – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatják végig. Az évről évre fejlődő kiállítás és show nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programot kínál.

Idén a baristák és bármixerek versenyei mellett a Magyar Sommelier Bajnokság is a kétnapos rendezvény keretében szerveződik vasárnap, melynek fővédnöke – és a zsűri tiszteletbeli elnöke – dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, s a zsűri munkájában részt vesz dr. Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. Nemcsak a hazai borok, hanem a borász- és sommelier szakma iránt is egyre nő az érdeklődés, a februári rendezvényen pedig a nagyközönség számára is lehetőség adódik az italszakemberek munkájának alaposabb megismerésére.

KávéBár Bazár

Néhány éve még kevesen tudták, valójában mivel foglalkozik egy barista vagy egy sommelier, és a mixerek is inkább hangulatfelelősök voltak a pult mögött, mintsem az ízkísérletezés mesterei. Mára mindez változóban van, a kávézók, bárok, éttermek és borbárok italszakembereinek feladata legalább annyira összetett és izgalmas, mint egy kreatív séfé. A KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba, az előadásokon kiderül, mit keres az indukciós lap és a fűszerarzenál a pulton, hogyan kell profi módon kóstolni egy bort vagy párlatot, s barista világbajnokok mutatják meg a kávéízlelést és a pörkölési módok különbségeit.

KávéBár Bazár

Hazánkban is egyre több mikropörkölő vállalkozás készít kisszériás, prémium kávékat, s ezek a cégek is bemutatkozási lehetőséget kapnak a rendezvényen, de különleges standdal készülnek az ismert, nagynevű márkák is, köztük a világ egyik legjobb kávégépének tartott LaMarzocco, aki az idén első alkalommal zajló, pénzdíjas B1-Be the One Barista Bajnokságra biztosítja a versenygépeket. Idén nemcsak az új barista bajnokság, hanem a II. AeroPress Bajnokság is a program része, melyen a kávészerető civilek is indulhatnak, hiszen az AeroPress olyan alternatív kávéfőző eszköz, amely kitűnően funkcionál a háztartásokban, s használata könnyen elsajátítható. A Magyar Koktél- és Flair Bajnokság vasárnap zajlik, a klasszikus és flair kategória nyertesei 2014-ben a fokvárosi világbajnokságon képviselik hazánkat. Újdonságnak számít idén a már említett Magyar Sommelier Bajnokság is, melyhez kapcsolódóan borász kiállítók is kóstoltatnak a rendezvényen.

press6Az öt bajnoksággal párhuzamosan futó szemináriumokon a résztvevők kipróbálhatják például, milyen a forró csoki Dél-Amerikában, vagy milyen a kávé desszert formájában. A kortyolgatás mellé ínyenc kísérőfalatokból sem lesz hiány a sonkáktól a macaronokig, s a vendégeket számos kiállítói stand várja az italhétvégén a Corinthia szálló termeiben.

A kortyolgatni valók mellé Egy csepp Művészet is belefér, az Everybody Needs Art jóvoltából ugyanis kortárs képzőművészek munkáit mutatjuk be az Atrium Lounge teraszon, s a kiállított képek többségét értékesítésre is szánja a galéria.

A belépőjegy a programokon, előadásokon való részvétel mellett korlátlan kávékóstolást biztosít, valamint párlatok, koktélok és borok ingyenes kóstolását délelőtt tíztől este hét óráig. A rendezvény előtti héten felvezető események is várhatók, s a jegyek elővételes értékesítése is megkezdődött.

  • A kétnapos jegy, illetve a napi párosjegy kedvezményes ára 5000 forint, a napi belépő 3000 forintba kerül a helyszínen. Jegyértékesítéssel és programokkal kapcsolatban a www.kavebar.hu oldalon található bővebb információ.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)