A CHUTNEY (ejtsd: csatni) nálunk is ismert lett. A chutney a lényegét illetően egy indiai tartósítási eljárás, indiai „savanyúság”. Édesen és nagyon csípősen is készítik és curry és rizs mellé fogyasztják. A húsoknak is finom kiegészítője. Indiában rendszerint zöld mangó a hozzávalója, de ezúttal mifelénk is hozzáférhetőbb gyümölcsökből álló chutney receptek következnek. Ugyan a chutney a fanyar gyümölcsökből a legjobb, de lehet másból, és zöldségekből is.

A receptek Mary Kennedy Core „The Khaki Kook Book” című, 1917-ben megjelent szakácskönyvéből valók. A könyv alcíme „Száz olcsó és praktikus, leginkább Hindusztánból származó recept gyűjteménye”.

Citrom chutney

„Vágj fel egy fontnyi [453 g] citromot, mindegyiket tizenkét darabra, és főzd ecetben, kevés sóval, amíg a citromszeletek tökéletesen puhák nem lesznek. Szűrd le. Oldjál fel egy font [453 g] cukrot egy quart [946 ml] ecetben, tedd bele a citromokat és főzzed, amíg a keverék dzsem sűrűségűvé nem válik. Ekkor adj hozzá egy teáskanál cayenne borsot (vagy kevesebbet), két evőkanál apróra vágott gyömbért, két evőkanál mustármagot és egy font [453 g] mazsolát. Keverd össze, és főzd újabb tíz percig.”

Citrom

Alma chutney

„Főzz együtt három font [1359 g] felszeletelt almát, két font [906 g] cukrot és egy quart [946 ml] ecetet. Ha a dzsemhez hasonlóvá kezd válni, adj hozzá fél font [227 g] mazsolát, négy teáskanálnyi finomra vágott fokhagymát, két evőkanál vékonyra szeletel zöld gyömbért, egy teáskanálnyi piros paprikát és egy uncia [28 g] mustármagot. Rövid ideig pároljuk, majd öntsük üvegbe és tegyük ki a napra. A hasonló módon készült sárgabarack chutney is finom, azzal a kiegészítéssel, hogy néhány uncia [28-84 g] blansírozott, darált sárgabarack magot is adjunk hozzá.”

Alma

Rebarbara chutney

„Ugyanúgy készítsd, mint az alma chutney-t, csak kevesebb ecettel. A mazsola és a többi hozzávaló mellett, adj hozzá egy teáscsészényi finomra vágott és blansírozott mandulát. Érdemes kipróbálni. Kevesebb piros paprikát lehet használni.”

Rebarbara

Csíki Sándor♣