Blog
BORVÁR BORKERESKEDÉS – Par Excellence díjas a Borvár. Interjú Járdány Krisztiánnnal
BORVÁR BORKERESKEDÉS 2020 – A Magyar Sommelier Szövetség Elnöksége 2014-ben határozott arról, hogy Par Excellence elnevezéssel díját alapít, amelyet évenként olyan hazai szakembereknek ítél oda, akik magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a...
ELSŐ PESTI BIOBOR 2020 – Elkészült a Haller-terasz első bora!
ELSŐ PESTI BIOBOR - 2020. karácsonyára elkészült a Haller-terasz (#hallerterasz) első bora. Az 5. emeleti teraszom kékfrankos szőlői első alkalommal adtak értékelhető mennyiségű szőlőt. Ugyan a szüretet a semmiből felbukkanó és reggelenként hangos csámcsogással...
PAR EXCELLENCE DÍJ 2020 – kihirdették az idei Par Excellence Díj nyerteseit
MAGYAR SOMMELIER SZÖVETSÉG - A Magyar Sommelier Szövetség Elnöksége 2014-ben határozott arról, hogy Par Excellence elnevezéssel díját alapít, amelyet évenként olyan hazai szakembereknek ítél oda, akik magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a...
PRO GASTRONOMIA DÍJ 2020 – Kovács László, Semsei Rudolf, Lipták György
PRO GASTRONOMIA DÍJ 2020 - Kihirdették a 2020-as „Pro Gastronomia” díjak nyerteseit. 2020. december 10-én kihirdették az idei „Pro Gastronomia” díjak nyerteseit. A Dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő...
SOMMELIER TANFOLYAM – karácsonyi sommelier tanfolyam a Kodolányi János Egyetemen
SOMMELIER TANFOLYAM - "Lepd meg szeretteidet a Kodolányi János Egyetem sommelier tanfolyamával. Legyen az ünnep valódi érték és ajándékod egy valódi élmény! Sommelier - tudomány vagy művészet?" Rabul ejtett a borkészítés művészete, vagy szeretteid közül van ilyen...
PROVIANT AB OVO – avagy, az egytojásos torta igaz története
MÁTIS ANDRÁS - Mátis András a Svéd Egyház nyugalmazott lelkipásztora, "test és lélek diplomás táplálója", ahogy magát nevezi. Évtizedek óta ismerjük egymást, s időnként - ritkábban, mint szeretném - egy-egy írást is küld nekem, hogy belátásom szerint cselekedjek vele,...
BORBÉLY TAMÁS – 2020-ban Borbély Tamás az Év Bortermelője Magyarországon
AZ ÉV BORTERMELŐJE 2020 - A Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője Magyarországon választás 2020-as győztesének bejelentése az idei évben a járványhelyzet miatt online sajtótájékoztató keretében történ. Az eredményhirdetésen a díjra jelölt öt borász...
DISZNÓKŐ – a Wine & Spirits Top100-as listáján
DISZNÓKŐ - A Disznókő egyedüli magyar borászatként került a Wine&Spirits idei Top100-as listáján. Három boruk 90 feletti pontszámot is kapott 2020-ban. Az egyik legrangosabb nemzetközi bormagazin, az 1982-ben alapított amerikai Wine & Spirits az ősz közepén...
FRANC & FRANC – Elhalasztják a 2020-as villányi Franc & Franc-t
FRANC & FRANC - A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tenkes Borvidékfejlesztő Np. Kft. a jelenlegi pandémiás helyzetben, a vendégek biztonságát szem előtt tartva úgy döntött, hogy elhalasztja a novemberre tervezett Franc & Franc rendezvény mindkét...
RÁCZ LILLA – BRUT NATURE – a pezsgők elegáns hercegnője
RÁCZ LILLA - Aki fogyasztott már pezsgőt, az bizonyára tudja, hogy tradicionális pezsgők készítése Franciaországban, a Champagne borvidékén született meg. Maga a tradicionális eljárás egy rendkívül színes és összetett folyamat. Nagyon fontos szempont a gondosan...
BOCUSE D’OR – A magyar csapat bejutott a 2021-es világdöntőbe!
BOCUSE D'OR - A versenyben már-már megszokott nyomasztó skandináv fölény jellemezte ezt a mostani Európa döntőt is. Szívet melengető azonban, hogy a magyar csapat ismét bejutott a világ legjobb versenyzőit felsorakoztató világdöntőbe. A Veres István, Molnár Bence...
ÉTELEKRŐL ÉS BOROKRÓL – Mészáros Gabriella borgasztronómiai könyve
ÉTELEKRŐL ÉS BOROKRÓL - Hazánk legnagyobb hatású borszakértője, Dr. Mészáros Gabriella bő három évtizede dolgozik azon, hogy egyre többen értő szájjal és értelemmel közelítsenek a hazai és nemzetközi borvilág kínálatához. Dr. Mészáros Gabriella és férje Dr. Rohály...
HOSSZÚHETÉNY – A Hosszú Tányér Éttermet érdemes meglátogatni!
HOSSZÚHETÉNY - A közelmúltban Hosszúheténybe invitáltak. Vagyis, messzebbre, mint ahová egy ebéd kedvéért általában járunk. S, hogy hol is van Hosszúhetény? Pécs közelében, a Zengő lábánál, Budapesttől 200 kilométerre. Így aztán, az előbbiek miatt, s mert a település...
GASZTROHEGY BADACSONY 2020/2021 – Világok Ízei, október 17-18.
GASZTROHEGY - Indul a Gasztrohegy Badacsony új évada! A Gasztrohegy csapata is szeret utazni, más országokban inspirálódni. Idén úgy döntöttek, az új évad első hétvégéjét a világok ízeinek szentelik. Így aki október 17-18-án Badacsonyba látogat, akár gyalog bejárhatja...
TRATTORIA POMO D’ORO – egy teljes hónapon át ünnepli a 18. születésnapját
POMO D'ORO - Egy teljes hónapon át ünnepli 18. születésnapját Budapest egyik legrégibb olasz étterme, a Trattoria Pomo D’oro. 18 évvel ezelőtt, október 6-án elindult egy történet az Arany János utca 9-es szám alatt, amiről még maguk a részesei is csak...
HÚS, HÚS, HÚS – Már a húsfogyasztásunk sem olyan mint régen!
HÚSFOGYASZTÁS - Hosszú időn át, gyakorlatilag mindent, aminek négy lába volt és nem volt asztal, megsütöttek, megfőztek, elfogyasztottak. A nagyméretű madarak, vadak, halak a társadalmi rangban magasan állók asztalára kerülhettek csak, ezzel is kifejezve és erősítve...
BARTA PINCE – Öreg Király Dűlő 6 puttonyos aszúja Platina Díjas
BARTA PINCE - A Barta pince Öreg Király Dűlő 6 puttonyos 2016-os aszúja 2020-ban a Decanter World Wine Awards (DWWA2020) Platina Díjas bora lett. A Decanter World Wine Awards a legtekintélyesebb nemzetközi megmérettetés ma a borok világában, ahol grandiózus borok...
BUDAPEST BORFESZTIVÁL 2020 – Miben volt más? Egy kivételes év(járat) margójára!
BUDAPEST BORFESZTIVÁL - Az idén 29 éves Budapest Borfesztivál szervezői néhány száz ember számára lehetővé tették, hogy biztonságos körülmények között, együtt búcsúztassák a nyarat kedvenc boraikkal, barátaikkal a Budavári Palota történelmi díszletei között. A...
FOOD TRUCK SHOW – 30 Food Truck a Margitszigeten, szeptember 18-20-án
FOOD TRUCK SHOW - Az év utolsó Food Truck Show-ja a Margitszigeten lesz. A Kincsem Park helyett a Margitszigeten tartják a szeptemberi Food Truck Show-t 18 és 20. között. A ló- és agárverseny elmarad, de a guruló kocsik kinyitnak, méghozzá a Wonder Island-en, ahol a...
SOMMELIER KÉPZÉS – elsőként indul hivatalos, akkreditált sommelier képzés
SOMMELIER KÉPZÉS - Elsőként indul hivatalos, akkreditált sommelier szakmai képzés Magyarországon. Hosszú szakmai csendet tör meg 2020. szeptemberében a Magyar Sommelier Szövetség és a Central European Wine Institute (CEWI). A szakmai szövetség és az egyik...
WINELOVERS 100 NAGYKÓSTOLÓ – 100 bor szeptember 19-én
WINELOVERS 100 - Szeptember 19-én rendezik a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazinhoz kapcsolódó nagykóstolót a Corinthia Hotel Budapestben. A szeptember 17-én megjelenő Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazint az a szándék hívta életre,...
ESZTER BORJEGYZETE – Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Zsirai Kata
TOKAJ-HEGYALJA - Tokaj világszerte ismert és elismert borvidékünk. 2002 óta a Világörökség része. A borvidéket rendkívüli sokszínűség és különleges mikroklíma jellemzik. Ez a természetesen édes borok, aszú borok hazája. Ebben a műfajban pedig számos pincészet...
AMBRUS LAJOS – Régi asszonyok, avagy tyúk káposztalében
RÉGI ASSZONYOK - Deé Nagy Ildikó és László Lóránt új könyvében, Gróf iktári Bethlen Zsuzsanna és szakácskönyve, találom az izgató és csábító mondatot: „Álmélkodásra invitáljuk a kedves olvasót, aki méltán csodálkozni fog azon, mi mindennel foglalkozott ez a 18....
A FIAKER Bisztró & Borbár – Award of Excellence kitüntetést nyert
FIAKER - Kaptam egy sajtóanyagot, s a hír szimpatikusnak tűnt. Így aztán, megosztom veletek a budapesti, Madách térenn található Fiaker Bisztró & Borbárról szóló hírt. A címben említett díjat a neves Wine Spectator adta. "A Wine Spectator bormagazin 1976 óta kerül...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!