Botaniq, Clarisse, Mészáros Ádám séfCLARISSE ÉTTEREM, MÉSZÁROS ÁDÁM SÉF – Sok kastélyt felújítottak már az elmúlt évtizedben. Sok szép is akad köztük, sok elegáns, ám, mind közül is az egyik legmegejtőbb, legromantikusabb és legvarázslatosabb az, ahová a napokban meghívtak. Ez a Botaniq Turai Kastély. A meghívás oka és aktualitása, hogy 2021. november 17-én megnyílik a Clarisse,  a BOTANIQ Turai Kastély igazán figyelemre méltó fine dining étterme. S, hogy mitől lesz „igazán figyelemre méltó” egy olyan étterem, amely még meg sem nyílt? Nos, pont attól, mint az összes többi. Attól, aki a konyhában van, aki már bizonyított, s akiben még lobog a tűz. Nos, ilyen az a séf is, aki a Clarisse éttermet vezeti.

A hír szikár és tárgyilagos: „Mészáros Ádám két Michelin-csillagos séf vezetésével november 17-én megnyílik a BOTANIQ Turai Kastély új fine dining étterme, a Clarisse. Nagyon izgalmas szakmai kihívás volt a Clarisse élmény minden apró részletét megkomponálni, hogy a kastély története, a park csodálatos növényvilága, a turai tradíciók és a „farm to table” azaz a „földtől az asztalig” alapelv is áthassák azt a gasztronómiai utazást, amit kínálunk a vendégeinknek. Ilyen komplex munka ritkán adatik meg egy séf életében. Bízunk benne, hogy az egyedi koncepciónak köszönhetően Tura és a Clarisse a nemzetközi gasztronómiai térképre is felkerülhet majd”

mondta Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse éttermének séfje. Hozzátette: nem titkolt célként lebeg a szemük előtt, hogy szeretnék megszerezni Magyarország első vidéki Michelin-csillagát, valamint megcélozzuk a fenntartható konyhákat honoráló „zöld Michelin-csillag” minősítést is.

 

Farm to Table

Az elkészített ételek a „farm to table”, azaz a „földtől az asztalig” alapelvet követik, miszerint a hozzávalók túlnyomó része vagy helyi termelőktől származik, vagy a kastély kertjében teremnek. Jelenleg is a környékről, Zsámbokról hozzák a zöldséget, a mézet, a tejterméket míg a gyöngytyúk és a csirke a Kurca-parti családi gazdaságból érkezik. A fogások visszanyúlnak a környék és a kor tradícióihoz, a desszert például egy 1906-ban megjelent magyar szakácskönyv receptje ihlette.

Mészáros Ádám séf (Clarisse étterem, Botaniq Turai Kastély)

Mészáros Ádám séf (Clarisse étterem, Botaniq Turai Kastély)

Mészáros Ádám séf (Clarisse étterem, Botaniq Turai Kastély)

Mészáros Ádám séf (Clarisse étterem, Botaniq Turai Kastély)

 

Mészáros Ádám

Mészáros Ádám 2021. márciusában csatlakozott a BOTANIQ Turai Kastély csapatához. Ádám a képesítését a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumban szerezte és pályafutását is Budapesten kezdte. Tudását Michelin-csillagos éttermekben gyarapította. 2009-ben a két Michelin-csillagos El Bulli Hotel L’Alqueria étteremében, Spanyolországban dolgozott (stázsolt) . 2010-ben Chef de partie („brigádvezető”) pozícióban a budapesti Costes étterembe dolgozott , amelyet abban az évben – hazánkban elsőként – Michelin-csillaggal díjaztak.  2011-ben az egy Michelin-csillagos Onyx Étterem entremetier chef-jeként helyezkedett el.  Ádám sikeres karriert futott be a budapesti Vörösmarty téren található Onyx étteremben. 2016-ban már konyhafőnökként vezette a nevéhez kötődően két Michelin-csillaggal honorált (azóta megszűnt) éttermet. 

Mészáros Ádám séf (Clarisse étterem, Botaniq Turai Kastély)

Mészáros Ádám séf (Clarisse étterem, Botaniq Turai Kastély)

 

A részletekre ügyelve

A helyszín által inspirált és helyi alapanyagokból készülő menüsort többek közt a fogásokkal harmonizáló bor- és koktélpárosítás, a Néma Júlia keramikusművész által a menühöz tervezett kerámia étkészlet, az egyes fogásokhoz Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész által komponált, a turai népdalokból merítő egyedi zenei aláfestés, valamint a személyzet által viselt, Zoób Kati által tervezett uniformisok teszik igazán emlékezetessé. Az étterem egyedi, bensőséges hangulatát egy közel 40 festményből és grafikából álló galériafal határozza meg, amely a kastély és a park hangulatát adja vissza – ráadásul közülük egy festmény maga Schossberger Klára műve.

A menühöz Néma Júlia keramikusművész tervezett kerámia étkészletet

A menühöz Néma Júlia keramikusművész tervezett kerámia étkészletet

 

A patak, az avar, a gyep, a cserje, a lombkorona és az ég

A Mészáros Ádám által megálmodott, Clarisse ihlette menüsor a kastélyt körülvevő erdő szintjein kíséri végig a vendégeket egy színházi előadás élményéhez hasonlóan, amely során a patak, az avar, a gyep, a cserje, a lombkorona, valamint az ég szintjét jelenítik meg a fogások.

A tányérokra így kerül többek között pisztráng, gomba, fürj, szarvasgerinc és körte is, varázslatos kompozíciók formájában, az adott fogáshoz speciálisan készített kerámia tányérokban.

A menüsorban megálmodott ízeket két hozzájuk komponált, nagy gondossággal összeállított borsor egészíti ki, teszi teljessé: Langó Tamás sommelier az egyes fogásokhoz egy hazai („Hegyeink emléke” borsor), illetve egy nemzetközi borkülönlegességeket felvonultató válogatással („Utazásaink kalandja” borsor) is készült, a vendég döntésére bízva a választást. 

A Clarisse-ban egyedülálló módon a két borsor mellett a vendégeknek lehetőségük van a menühöz megalkotott, egyedi kreációkat tartalmazó koktélválogatást is választani. A koktélok is az ételsort emelik előtérbe: minden koktél kapcsolódik az adott fogáshoz, például valamilyen közös alapanyag formájában. A Szabó Gergely bartender által megálmodott alkotások másik különlegessége, hogy emléket állítanak Schossberger Clarisse-nak, ugyanis a festményeinek nevét viselik a koktélok.

MEGHATÁROZOTT NAPOKON – A BOTANIQ Turai Kastély fine dining éttermeként a Clarisse bizonyos előre meghatározott napokon várja a vendégeit előzetes foglalás alapján november 17-től, egy hétköznapi, illetve egy hétvégi fix menüsorral, hozzá választható bor- vagy koktélválogatással. Ezzel párhuzamosan a BOTANIQ Turai Kastély Pálmaház étterme változatlanul folytatja a működését, az á la carte vendégek, illetve a szállóvendégek kiszolgálására fókuszálva.

Clarisse megbízásából Kókai László Imre, Laci bácsi, háziúr fogadja a vendégeket

Clarisse megbízásából Kókai László Imre, Laci bácsi, háziúr fogadja a vendégeket

Kókai László Imre HáziúrClarisse megbízásából Kókai László Imre, Laci bácsi, háziúr fogadja a vendégeket, és készíti fel őket a rájuk váró páratlan élményekre: minden vendég névre szóló borítékot kap tőle, amely tartalmazza Clarisse üdvözlését, a menetrendet és a menüt. Már önmagában a turai kötődésű Laci bácsi kifinomult öltözéke visszarepít minket az időben: a Zoób Kati tervezte frakk, cilinder, kesztyű és kockás mellény a kastély fénykorát idézi meg, a BOTANIQ-ra jellemző modern eleganciával ötvözve. 

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)