Miért posztolunk étel fotókat? Facebook InstagramFACEBOOK, INSTAGRAM – Volt idő, amikor az étkezést a legtöbb családban az ima előzte meg. Ma azonban az ima helyébe sokunknál az ételfotó elkészítése, és – mint nálam is -, a kép azonnali posztolása lépett. A képlet egyszerű(?): amiről nem készült fotó, az a közösségi buborékunkban már elveszettnek számít. Nincs! És a fotónak egyes „buborékokban” nem is kell jó fotónak lennie! Akadnak buborékok, ahol egyáltalán nem a szofisztikált, valóban szép, profi fotók lesznek a lájkok számában sikeresek. Még véletlenül sem! Ha már sikert akarunk elérni (márpedig akarunk), akkor jó tudni azt is, hogy mit érdemes fotózni.

#hotdog, #donuts, #burger, #steak, #taco, #pizza

Ami biztos, hogy a #hotdog, #donuts, #burger, #steak, #taco és a #pizza mindent visz. Annak ellenére is sikeresek, hogy igazából egyik sem számít  #healthy (vagyis: egészséges) ételnek, miközben a #healthy hashtag is nagyon jól teljesít! Akad közönsége. A villával magasra emelt, szottyos, sajtos, krémes tésztaszálakat, pizzaszeleteket azonban semmi nem képes überelni! Biztos siker! A Facebook és az Instagram is telis-tele van ételfotókkal. Amerre a Facebook-on én előfordulok, ott ételfotó is akad szép számmal. Köztük sok borzalmassal, de fantasztikusan szépekkel is!

A #pizza mindent visz.

A #hashtag pizza mindent visz. Tudod, hogy hogyan lehet ilyen szép nyúlós-sajtos pizza-fotót készíteni?

Mi ennek az oka? Miért posztolunk ételfotókat? Miért érdekel egy látványosan rosszul elkészített ételről pocsékul fotózott kép? (És a legnagyobb kérdés ehhez: Sokan mások miért örülnek ennek annyira?) Legtöbbünk miért érzi úgy, hogy ért ehhez? A válaszokat vélhetőleg az emberi lélek legmélyebb bugyraiban találjuk meg. Na, oda most nem szándékozunk leszállni, azonban a felszínt legalább megkarcolgatjuk. Olyannyira összetett (ahogy minden), hogy már a pszichológusok is felfigyeltek erre a szembetűnő jelenségre, ami nem volt nehéz. Elegendő csak az Instagarm hashtag-jeit megnézni és mit találunk? A #food, #foodporn, #yummy, #foddie, stb.. a leggyakoribbak közé tartoznak.

A témáról 10 évvel ezelőtt írtam először, ám a téma aktualitása mit sem változott. Sőt!

 

10 ok, amiért ételfotókat posztolunk

 

1. NEM HISZED EL MILYEN FINOM VOLT! – Valamikor réges-régen, a facebook és a hozzá hasonlók, tán soha nem is volt világában, ha ettünk egy jó ételt, hát sms-t, levelet képeslapot, levelezőlapot kellett küldenünk, amiben fáradságos munkával írtuk le, hogy “Nem hiszed el, milyen finom volt!”, s többnyire igazunk is volt, mert, bizony, gyakran nem is hitték el. Most viszont, egy kép elküldésével megspórolhatjuk a részletező leírást, miközben pontos képi információval szolgálhatunk az ételről és az élményről.

2. NÉZD MILYEN JÓ VAGYOK! – A friss zöldségek, s egyebek fotóival  megmutathatom, hogy milyen egészségesen, mértékletesen, kifinomultan, környezettudatosan, okosan, tudományosan, s ki tudja még, miféle pozitív csengésű jelzővel jellemezhetően táplálkozom.

3. NÉZD MILYEN ROSSZ VAGYOK! – Ez a beismerések ideje, posztja. “Hogy ehettem ezt meg?!” – hangzik el az álszent kérdés egy finom szalonna, vagy más “rosszaság” elfogyasztása után az ismerőseimtől, várva, hogy pozitív hozzászólásaikkal felmentsenek és enyhítsék a fogyókúra felrúgása miatti bűntudatomat. Persze, az is egy lehetséges kimenetel, hogy a jóakaróink tovább erősítik a bűntudatot, mindenféle kalóriákat, energia, zsír, s egyéb tartalmakat emlegetve. Legalább kiderül, hogy kik szeretnek!

4. ELHISZED, HOGY EZT MEGETTEM? – Mindenféle egzotikus, ritka, furcsa, bizarr étel kombinációjának nyilvánosságra hozatalkor feltett, bujtatott kérdés ez. Egyél szöcskét, tücsköt, csokoládéba mártva, mogyoróval, bármit, ami szokatlan, majd dokumentáld az ismerőseid felé, ezzel is igazolva, hogy bizony, igazi felfedező ínyenc vagy.

5. SEGÍTS! – Nos, ez most egy kicsit pszichologikusabb, és komolyabb lesz, mert az ételfotók megosztása az ételekkel való problematikus viszonyra is utalhat. A fotók felszólításként is funkcionálhatnak azért, hogy mások segítségedre siethessenek. Ha ez megtörténik, akkor már nem a képet posztoló lesz az igazán felelős a hibás táplálkozásáért, hanem azok, akik nem rohannak a segítségére. Akik rendszeresen töltenek fel ételfotókat, gyakorta öntudatlanul is rámutatnak hibás szokásaikra, várva a segítséget, amely gyakran nem akar megérkezni, de azért érdemes próbálkozni. Egyszer összejön. Talán!

6. VÉLEMÉNYFORMÁLÁS – Egy flancos étterem elegáns ételének fotója, vagy akár egy falusi vendégfogadó pörköltszaftos házi kosztjáról készül kép, arról győzhet meg , hogy neked is érdemes odautazni és kipróbálni a helyet. (Ha csak be nem zárt azóta, mert akkor, már csak a fotómat nézegetheted.) Ezzel az influencer-világba is ajtót nyitottuk, résnyire, de most nem lépünk be. Talán majd máskor, mert megér ez is egy misét!)

7. ILYEN ZSENIÁLIS VAGYOK – A konyhánkban főzött mestermunkáról készült jól sikerült kép nagyszerű lehetőség kiváló és egyedülálló főzési képességeink bemutatására, a jogos irígység kivívására. “Ilyen zseniális vagyok!” – szól ekkor az üzenet.

8. SÓVÁRGÁS – A kirakatban látott süteményről, a grillen sülő húsról, stb. készült ételfotók olyan ételeket is mutathatnak, amelyeket akkor és ott nem ehetünk meg. Szeretnénk megenni, de nem tesszük, tehetjük. Esetleg “csak” azért, mert (már megint) fogyókúrázunk. Vagy azért (amit ritkán vallunk be), mert nem engedhetjük meg magunknak.

9. PISZKÁLÓDÁS – Nem akarsz lemondani arról a lehetőségről, hogy az embereket kiborítsd? Mutass olyan bizarr ételfotókat, amitől garantált lesz a siker, emellett erőteljesen hangsúlyozd, hogy:

“Csak egy darab volt belőle az egész világon. Azt is megettem. Te ebből kimaradtál. Ne is próbálkozz!”

10. „MONDD MEG MIT ESZEL, ÉS ÉN MEGMONDOM, KI VAGY!”írta Jean Anthelme Brillat-Savarin (1825), és előtte is már többen, olyan régi ez a megfigyelésen és társadalomismereten alapuló bölcsesség. A facebook-ra feltöltött “étkezési napló” meglehetősen hű képet adhat rólunk (és sok minden másról is). Így aztán, mielőtt egy ételfotót feltöltünk, legyen az egy zsíroskenyér, egy pizza, egy lángos, egy steak, vagy akár egy pörkölt, érdemes fontolóra venni, hogy (a fentiek között is válogatva) miért tesszük, s mit akarunk mindezzel az ismerőseinknek, barátainknak üzenni. Mert, hogy ezzel is – mint mindennel – üzenünk, az biztos!

Csíki Sándor - FOOD&WINE

Csíki Sándor – FOOD&WINE

 

Csíki Sándor♣