Így főz a BalatonÍGY FŐZ A BALATON – A Balaton az utóbbi években színvonalas gasztronómiai kínálatával és egyre bővülő kerékpárútjaival is csalogatja a látogatókat. A könyv – a tavat körbeutazva – tizennyolc népszerű étterem és négy ikonikus cukrászda kínálatán keresztül mutatja be a térség hagyományos és megújult ízeit. A tulajdonosok mindannyian a Balaton szerelmesei, szenvedélyesen mesélnek a tóhoz való kötődésükről, éttermük filozófiájáról,

megismerhetjük kedvenc főztjeiket és a hozzájuk ajánlott borokat. Ám nemcsak az ételek fotóiban gyönyörködhetünk, hanem az elbűvölő turisztikai célpontokban is, hiszen a könyv művészi fényképekben mutatja be a Balaton térségét. Olyan látnivalókat kínál, amelyek kihagyhatatlanok a tó körüli utunk során, és kerékpárral vagy elektromos kerékpárral is megközelíthetők. Egyre több a bringás turista a tó körül, és ma már az a bakancslista, amelyen nem szerepel a Balaton-kerülő bringatúra, nem is bakancslista!

Így főz a Balaton

A könyv több mint 200 oldalon nyújt válogatást a Balaton gasztronómiai helyszíneiből, ízletes boraiból és turisztikai látnivalóiból. Szerzőinek célja, hogy meghozzák az étvágyat ahhoz, hogy az olvasó az év bármely szakában a Balatonhoz utazzon. Ott pedig kerékpárra pattanva bebarangolja az egyes régiókat, és legyen maga is aktív részese, élvezője a Balaton körüli gasztro- és kerékpáros turizmusnak.

 

Igy főz a Balaton

Josef Hader osztrák humorista szerint, az emberiséget foglalkoztató három legfontosabb kérdés a következő:

„Honnan jöttünk? Hová tartunk? Mi lesz ma az ebéd?”

Violettel és Gábriellel  az „Így főznek a borászok” című könyvük kóstoló fesztivállal egybekötött bemutatóján találkoztam először. Akkor, azon a mai napig is egyedülálló, kétnapos budapesti eseményen, a valamikori Symbolban 82 neves magyar borász mutatta be a közönségnek a kedvenc ételeit, és az ételhez választott borát. Az azóta eltelt esztendőkben számos könyvük bemutatójára voltam hivatalos. A Budapesten élő házaspár első könyve Így főz a Tisztelt Ház” címmel 2001-ben jelent meg, s akárcsak a későbbi, a borászokról írt könyvet, úgy ezt is az ételek rendezvénnyel egybekötött bemutatója kísérte. Újdonságnak számító, kreatív könyveket jelentettek meg, s ezzel egy új, a személyes hangulatú interjúkat receptekkel ötvöző igényes műfajt teremtettek, honosítottak meg a magyar könyvpiacon.

Az „Így főz a Balaton” könyv Gábriel & Violet 20. megjelent kötete. A nemzetközi siker előtt álló szerzőpáros igényes, szép kiállítású könyveivel és végtelen szorgalmával, munkabírásával hívja fel magára időről-időre a figyelmet. A közeljövőben több olyan kiadás előtt álló munka vár befejezésre, amely joggal tarthat igényt az elismerésre. Az „Így főz a Balaton” nem csak szép, de haszonnal forgatható könyv is. Ajánlom minden Balatont kedvelőnek, aki főzni, biciklizni, nyaralni, üdülni, étterembe járni szeret.

Így főz a Balaton

 

(Csíki Sándor♣)