ÍGY FŐZ EURÓPA – Violettel és Gábriellel  az „Így főznek a borászok” című könyvük kóstoló fesztivállal egybekötött bemutatóján találkoztam először. Akkor, azon a mai napig is egyedülálló, kétnapos budapesti eseményen, a Symbolban 82 neves magyar borász mutatta be a közönségnek a kedvenc ételeit, és az ételhez választott borát. Az azóta eltelt hét esztendőben számos könyvük bemutatójára voltam hivatalos. A Budapesten élő házaspár első könyve

Így főz a Tisztelt Házcímmel 2001-ben jelent meg, s akárcsak a későbbi, a borászokról írt könyvet, úgy ezt is az ételek rendezvénnyel egybekötött bemutatója kísérte. Összesen tizenhárom újdonságnak számító, kreatív könyvet jelentettek meg, s ezzel egy új, a személyes hangulatú interjúkat receptekkel ötvöző igényes műfajt teremtettek, honosítottak meg a magyar könyvpiacon.

Gábriel és Violet könyvei

Gábriel és Violet könyvei

Írtak a magyar hírességekről, kézilabdázókról, polgármesterekről, olimpikonokról, és a magyar katonák főzési élményeiről is. Könyveik szereplői olyan személyek, akik elkötelezetten, s mindenki számára hitelesen közvetítik és képviselik a gasztronómia értékeit, örömeit. Könyveikben a borkultúrát (italkultúrát) ápolva, az ételek és borok (italok) párosítására is példát mutatnak. Fáradhatatlanok, kitartóak, maximalisták, igényesek és színesen sokoldalúak.

  • A „How to cook Europe” első kötetének megjelenése után, a szerzőpár egy újabb könyvben tervezi megosztani a könyvből kimaradt európai országok kulináris felfedezésének élményét.

How to cook in Europe – Így főz Európa

Nagy örömmel vettem részt a könyv megírásában, s bízom benne, hogy az európai nemzetek változatos és fantasztikus hagyományú konyháinak rövidre szabott bemutatásával ugyan, de magam is hozzájárultam ahhoz, hogy a „How to cook in Europe” az olvasók egyik kedves könyve legyen.

  • Igényes kiadvány, remek fotók, nagyszerű emberek, jó ételek, kipróbált receptek és kiváló borajánlások angol nyelven! Ajánlom!
Részlet a könyvből: Ausztria (az országok gasztronómiájának összefoglalóját Csíki Sándor írta)

Részlet a könyvből: Ausztria

Részlet a könyvből: Ausztria

Részlet a könyvből: Ausztria

„Az osztrákok ételhez való viszonyát Josef Hader fogalmazta meg legszellemesebben. Az osztrák humorista szerint, az emberiség három legfontosabb kérdése: Honnan jövünk? Hová tartunk? Mi lesz ma ebédre?” (Idézet a könyvből)

Csíki Sándor♣