Cafe FreiCAFE FREI – A mérleg: 15 év, 7 ország és több, mint 70 kávézó Európában és a Közel-Keleten. A CAFE FREI 2022 tavaszán ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Van mit ünnepelni, hiszen a cég az elmúlt tizenöt évben Magyarország legnagyobb, 100%-ban hazai tulajdonú kávézólánca lett. Az alapkoncepcióról, a gondolatról magáról érdemes Frei Tamást szó szerint idézni, már csak azért is, mert ez a koncepció szabadon kiterjeszthető más üzletágakra is.

Az alapkoncepció

FREI TAMÁS – „Én azt szoktam mondani, hogy a második világban élünk, a fogyasztóerő tekintetében – lássuk be! Az első világ az Svájcban van és Ausztriában. Mi a második világ vagyunk. Egyébként a Cafe Frei alapkoncepciója arról szól, hogy egy harmadik világbeli termék, lásd kávé, amely majd itt, a második világban végzi egy csészében, dobozban, vagy bármiben, miért pörög át az első világon? Miért drágább – így kezdődött nálam – itt a kávé, mint Olaszországban, az első világban? Ja, igen, mert onnan hozzák. Az olasz ment el, az olasz vette meg, az olasz pörkölte meg, az olasz csomagolta be. Az első világ költségei csapódnak rá, plusz még a magyar disztribútor. És akkor drágább lesz itt, a második világban a kávé, mint az elsőben. Tegyük már bele a munkát, az energiát, a tudást és hozzuk be mi a harmadik világból ide a másodikba. Pörköljük meg! Csináljuk meg! Csomagoljuk be! – és akkor egy csésze nálunk fele annyiba kerül, mint a Starbucksban, s szerintem, ráadásul még jobb is. Ezt gondolom. Ez a „mission”, a „behind the scenes mission” [kulisszák mögötti küldetés – szerk.] A vásárlóval is legyünk lelkiismeretesek és tegyünk meg mindent. Tehát, ne toljuk le a torkán az első világ viszonteladói hasznát.”

Sajtóreggeli 2021. december 17-én a Cafe Frei Váci úti központjában. A képen: Szuna Noémi, Szeles Dóra és Frei Tamás.

Sajtóreggeli 2021. december 17-én a Cafe Frei Váci úti központjában. A képen: Szuna Noémi, Szeles Dóra és Frei Tamás.

Az első CAFE FREI kávéház 2007 áprilisában nyílt meg Magyarországon. Azóta a saját tulajdonú és részben franchise-üzemeltetésű hálózat folyamatosan bővül. Mára az ország legnagyobb kávéházláncává nőtt. A külföldi terjeszkedés 2013-ban indult, az elmúlt nyolc évben Franciaországban, Horvátországban, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Dubajban és Szaúd-Arábiában nyitott a cég franchise-kávézókat. Az új országok belépése folyamatos. Már épül, és 2022 januárjában megnyílik az első svájci CAFE FREI. Itthon összesen hatvanegy, külföldön pedig több mint tíz CAFE FREI működik.

 

Kávépiaci benyomások

FREI TAMÁS – „Egy pár évvel ezelőtt, sokszor az a benyomásom volt, hogy, ha valami újdonság megjelenik a kávézásban, akkor a „west coast”-on jelenik meg, tehát először San Franciscoban lehet kóstolni, mert ott van az a „tech” világ, amelyet mindig a fiatalok ízlése generál és ott van az a fizetőképes fiatal közeg, amelynek mindent meg lehet próbálni eladni. Ha tizenöt dollár lesz egy kávé, mert az űrből csepegtetik (most csak vicceltem), akkor is lesz aki kipróbálja. Általában azt, ami az újhullámos, vagy a „speciality” kávékkal függ össze, ott szoktam mindig először látni. Általában fél év, mire átér az „east coast”-ra, Maiamiba, New Yorkba. Onnan még egy fél év szokott lenni, mire átmegy Londonba és a  fiatal, ezzel foglalkozó budapesti emberek Londonban veszik észre. Tehát, az időcsúszás körülbelül másfél évnyi. Ez szűkül, de ennek dacára is, azt nagyon tisztán lehet látni, hogy a covid azokat a folyamatokat, amelyek előtte voltak, iszonyatosan begyorsította. […]

Mindenki fog mindent csinálni belátható időn belül. Ahogy egy Starbucks is már mindent csinál: üvegben, porban, kapszulában, a létező összes féle kapszula típusban, Nespresso kompatibilisben, és így tovább. Mindenki fog mindent csinálni, mert megváltozik az életünk a covid következtében azzal, hogy az emberek egyáltalán bemennek-e dolgozni az irodáikba, vagy „home-office”-ban maradnak. Látjuk a forgalmainkon is. Magyarországon például azt látjuk, hogy hétfőn és pénteken már nem mennek be. Az irodaházakban kedden szerdán, csütörtökön van forgalom.” (A shopping centerek Frei kávézóiban a többi napon – szerk.)

 

„Ne csak kávéház legyünk!”

„Irtózatosan intenzíven koncentrálunk ezekre a termékekre [például a kapszulára – szerk.], hogy ne csak kávéház legyünk, hanem a mi termékeinket mindenhol, mindenféle formában el lehessen érni és meg lehessen inni. Mint ahogy azok, akiknek a termékeit eddig mindenféle formában el lehetett érni, de nem volt átélhető a termékük, elkezdenek kávéházakat nyitni. […]

Aki itt volt, az megy oda, aki ott volt, megy ide. Tehát, én azt látom, hogy ott fogunk tartani pár éven belül, hogy „all-brand”-ek lesznek a kávézásban és ezek kávé márkák lesznek. A Cafe Frei jelenleg azon dolgozik, hogy kávézóláncból kávé márkává váljon.

Cafe Frei

CAFE FREI polctermékei – elsőként a csomagolt szemes kávék, majd a szálas teák – szinte kezdettől fogva jelen voltak a kávézókban. Az elmúlt öt évben viszont folyamatos fejlesztések zajlottak: új üzemek épültek, nagy teljesítményű pörkölőgép és kapszulagyártó-gép került a rendszerbe, elindult a saját webshop országos kiszállítással, és megkezdődött a retail üzletág kiépítése. Megjelentek az ízesített, Nespresso-kompatibilis kapszulás kávék, melyekből jelenleg négyfélét készít a cég. A szemeskávé választék jóval szélesebb, a single origin ültetvénykávéktól kezdve egészen az ízesített verziókig. 2020-ban stratégiai együttműködés indult a Cserpes Sajt- és Tejmanufaktúrával, melynek eredménye a jelenleg nyolcféle ízben kapható Cafe Frei by Cserpes tejeskávé választék. A SPAR-nak évek óta jelentős beszállítója a cég, mélyfagyasztott tortákat is fejlesztettek számukra a kávéházi kínálat alapján. 2021-re már számos hipermarket és országos kereskedelmi lánc tartja a CAFE FREI termékeket az állandó választékban.

Évvégi újdonságuk a prémium cuvée-kollekció első tagja: az Espresso by Tamas Frei kávékapszula.  

2020 végi újdonság a prémium cuvée-kollekció első tagja: az Espresso by Tamas Frei kávékapszula.

 

Espresso by Tamas Frei – kapszula

2020 karácsonyára több újdonsággal is meglepte vásárlóit a cég. Például a forgalom 20%-át adó közönségkedvenc dohánykávé-italából teljes szortimentet alkotott.  Az első ízesítés nélküli Nespresso kompatibilis kapszulás kávé, az Espresso by Tamas Frei 2020. december 17-étől kapható a kávézókban és a cég webshopján  Ez a CAFE FREI prémium cuvée kollekciójának az első tagja. Olyan kapszulás kávék tartoznak majd ebbe a cuvée-válogatásba, amelyek különböző országok csúcs-ültetvényeiről származó arabica kávéfajták blendjei lesznek. 2022 első felében több hazai és külföldi kávézónyitás is várható, ebből az egyik Svájcban, de reményeik szerint jövő ősszel fellép a CAFE FREI térképére Németország is.

Az Espresso by Tamas Frei kávékapszulát a firenzei Caffé Perseo inspirálta. A firenzei főtér sarkán álló Perseo Frei Tamás kedvenc olaszországi kávézója. Az ő toszkán ízviláguk és pörkölési stílusuk mutatkozik meg a brazil-kolumbiai-hondurasi ültetvényekről válogatott cuvée-kapszulában.

A termékfejlesztéstől kezdve a belsőépítészeti és design tervezésen át a csomagolásig bezárólag házon belül dolgozik mára több mint ötven munkatárs a háttérben. Rajtuk kívül pedig csaknem kétszáz barista, akikkel országszerte nap mint nap találkozhatnak a kávézók vendégei. Az elmúlt években több kiváló szakember is dolgozott a céggel együttműködésben, köztük Marco Cremonese „kávéguru”, aki finomhangolta a CAFE FREI olasz espressóját.

Frei Tamás és Frei Tamás és Marco Cremonese „kávéguru”, aki a CAFE FREI olasz espressoját finomhangolta

Frei Tamás és Frei Tamás és Marco Cremonese „kávéguru”, aki a CAFE FREI olasz espressoját finomhangolta

 

Csíki Sándor♣