sörCSAPOLT, ÜVEGES, VAGY DOBOZOS? – Az emberiséget régóta fojtogató kérdések egyike: Melyiket válasszam? Elfogadottnak számít, hogy a mítikus csapolt sör rangban megelőzi a polgáriasult üvegest. Az üveges pedig lehagyja a dobozos sört. Ami ezt az érzetre megingathatatlannak tűnő rangsort illeti, érdemes kétségbe vonnunk. A hordó, a palack és a fémdoboz a sörök csomagolóanyagai. Tárolják, védik, szállíthatóvá teszik az italt. Tárolásra valamennyi alkalmas, ám, ami a szállíthatóságot, a szállítás költségeit, a környezetre gyakorolt hatást illeti, jelentős eltérés van köztük.

Amíg egy hagyományos félliteres sörösüveg 276 g, addig egy hasonló űrtartalmú alumínium doboz csupán 17 g. 1000 üveg/doboz sörnél a két rakomány súlya közti különbség, nem számolva az egyéb göngyöleggel, 259 kg! Mindehhez járul, hogy az alumínium újrahasznosítása ma már sikeresebb, mint az üvegé. Az előbbiek miatt is, a dobozos sör környezetbarátabb, mint a palackozott.

Bár az emberiség jövője kulcsfontosságú, ezúttal az sem mellékes, hogy melyik kiszerelésű sör minőség-megőrződésében bízhatunk meg leginkább? A csapoltban, az üvegesben, avagy a dobozosban?

 

Válaszd a jobbat!

Nos, ami a választ illeti, a csapolt sör általában a legjobb a három közül, ha a csapolás után a hordó hamar kifogy és a rendszert tisztán tartják. Ha nem, akkor a dobozba zárt sör minősége jobb lehet, mivel a doboz a sört a fénytől és az oxigéntől is hatékonyan óvja. Ha sört fény éri, a fény hatására a sörben a borz bűzmirigyeinek kénes, rothadó káposztás, büdös szaga jelenhet meg. A káros hullámhosszú sugarak ellen színes üveget használva, a barna véd jobban, a zöld kevésbé. A fehér üvegbe töltött söröket adalékanyagokkal teszik „fényvédetté”.

 

Összegezve

Az eddigieket összegezve, bátran kijelenthetjük, hogy a jó csapolt sörnek nincs párja! A csapolt sört frissességében, minőségében a dobozos sörök képesek leginkább utolérni. A sor legsebezhetőbb tagjai az üveges sörök. Az eddig elmondottak a téma ökölszabályát jelentik és döntően az olyan „tipikus” sörökre érvényesek, amilyen a lager, vagy akár egy IPA, vagy Pale Ale. Ezt az általánosan érvényes képet a sörtípusok eltérősége tovább is árnyalja. A magasabb széndioxid tartalmú, vagy a másodlagos erjedésű sörök tárolására például a nyomásállósága miatt alkalmasabb a palack, mint a doboz. Ugyanez érvényes a hónapokig pincézett, palackban érlelődő sörökre is általában.

Ez az írásom a hvg Gasztronómia & Utazás 2021/I. számában jelent meg.

Csíki Sándor♣