Magyarország pálinkája 2021LEGJOBB PÁLINKA 2020, 2021 – Szent Miklós – a kenyérsütés és a pálinkafőzők védőszentje – napja alkalmából a Vajdahunyad Várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum egyik vitrinjében helyezték el ünnepélyes keretek közt az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen az elmúlt két évben, 2020-ban és 2021-ben „Magyarország legjobb pálinkája” címet kiérdemlő hungarikumait.

A 2020-as évben a címet a Brill Pálinkaház, Érlelt Kadarka törkölypálinkája, 2021-ben pedig a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája nyerte el.

 

Magyarország legjobb pálinkái

A hagyományokat követve idén is december 6-án, a pálinkafőzők védőszentjének napján állították ki „Magyarország legjobb pálinkáit” a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A rangos címért előzetesen az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny során küzdöttek meg egymással a pálinkafőzdék. A kezdeményezést 2019-ben élesztette újra a Pálinka Nemzeti Tanács azzal a céllal, hogy a pálinkának növeljék a hitelét és az ismertségét.

A Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szervezésével a Pálinkatörvényben foglalt kiemelt feladatának tesz eleget. Joggal mondhatjuk, hogy a pálinka megmérettetések sorából kiemelkedik az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny. Nemcsak azért, mert a nemzeti kincsünk megóvása érdekében, törvényi felhatalmazás alapján kerül megrendezésre, hanem azért is, mivel azon kizárólag a Pálinkatörvénynek megfelelő pálinkák minőségének meghatározása történik” – mondta el az esemény kapcsán Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szakmai elnöke és a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

A tanács és a múzeum együttműködési megállapodása szerint a múzeum leltárba veszi és évről évre kiállítja a nyertes italokat.  A 2020-as évben a legjobb pálinka címet a Brill Pálinkaház, Érlelt Kadarka törkölypálinkája, 2021-ben pedig a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája nyerte el. A díjazott párlatokat Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke helyezte el az erre a célra elkülönített vitrinben.

 

Érlelt Kadarka Törköly pálinka – Brill Pálinkaház

Illatát gyönyörű törkölyös fajtajegyek jellemzik, amelyek a levegőztetés hatására folyamatosan erősödnek, majd kellő idő után kinyílnak, kiteljesednek. Kitárja gazdagon fűszerezett önmagát, mellette félénken megmutatja a kifejlett hordós jegyeit. Ízében a kelet világát idéző fűszereket a vanília vezeti felénk. Szolid határozottsággal sorba követik a társai, a kókusz és a szegfűszeg. Egzotikus kalandjait a kakaóval és a kávéval zárja. Végre megérkezik saját közegébe, az érett törkölyös olajosságba, a szőlőmagok enyhén fanyarkás kesernyéjébe és a gyümölcsös héjhamvasságba. A pálinka harmonikus összhangban van a hordóval. A kékszőlő törkölye és a hordó természetes aromái egyáltalán nem nyomják el egymást, hanem saját világukkal erősítik a másik alkotóelemet. Rendkívül összetett pálinka, nem egyszerűen szőlőalapú, hanem ennél több, mégpedig kékszőlő alapú, a több száz éve a délvidékről hazánk területére megérkezett kadarka fajtából, törköly a törkölyök összes pozitív jegyével, sőt érlelt, az érlelés megannyi tudományával. Pálinka az újkori pálinkatörténelem hajnalából, a pálinkaálmok izgalmasan távoli jövőjébe.

A Brill Pálinkaház egy családi tulajdonban lévő manufaktúra, ahol 2000 óta készítenek különleges pálinkákat és párlatokat. A főzde Tolna megyében, nyugodt környezetben, mindössze 10 percnyire Szekszárdtól, Harc községben található. Mottójuk: „A pálinka élmény” – melynek megfelelően minden csepp pálinkában igyekeznek a természet csodáit feltárni fogyasztóik előtt. Hosszú évek kiemelkedően magas szakmai munkájának elismeréseként már három „Magyarország legjobb pálinkája” és két „Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje” címet sikerült elnyerniük.

 

Exclusive Jonathan Alma pálinka – Várda-Drink Pálinkafőzde

Hagyományos gyümölcsfajta az Ország almáskertjéből, a történelmi múltú Szabolcsból. Rendkívüli bemutató az alapanyag minőségén és a főzőmester páratlan tudásán, tapasztalatán keresztül, annak érdekében, hogy megismerjük a pálinka valódi igazságát. Tökéletes módon elővarázsolja a fajta fő tulajdonságát a különleges zamatot, ami elsősorban az édes-savas ízhatás páratlan harmóniáján alapul. Illata a tavaszi almavirág illatát idézi elénk, friss, üde, lendületes, fiatalos, könnyedén parfümös. Ízben a gyümölcs piros héjának enyhe viaszossága a fahéjas, vaníliás fűszerezettséggel együtt kerek egységet mutat. Annak ellenére, hogy selymesen könnyed, hosszú megjelenésével mégis mély, hosszantartó nyomot hagy a garaton. Izgalmasan szép és félreérthetetlenül igaz, elegánsan elbűvöli érzékszerveinket, elbűvöl bennünket.

Történetük 1922-ben kezdődött Kisvárdán, a cég jogelődjeként jegyzett Szabolcsi Gazdák Szeszfinomító Szövetkezetében, melyet Diner István alapított, vezetett és fejlesztett 1941-ig. A gyár az évek során sok változáson esett át, először az 1950-es államosítás, majd az 1993-ban bekövetkezett privatizáció határozta meg működését. A cég nevet és tulajdonost is váltott, a Várda-Drink Részvénytársaság a management, valamint a dolgozói tulajdonába került. A 2006 év végétől már Zrt.-ként működő cégcsoport életében 2007-ben tulajdonosváltás történt, ennek köszönhetően portfoliójuk jelentősen átalakult. A Kisvárdán működő gyárban szeszesital-gyártás folyik, az italgyártó és palackozó üzemeikben. Pálinkáikat saját pálinkafőzdéjükben, korszerű lepárlási technológiával állítják elő Vásárosnaményban. A Várda-Drink célja a kulturált italfogyasztás és a pálinka különlegességének hirdetése.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)