Blog
A WILLENDORFI VÉNUSZ – Jézus, Leonardo és Einstein
JÉZUST, akárcsak az apostolokat, minden ábrázolás szikár, szálkás izomzatú, szívós embereknek mutatja. Még Júdea jólétben élő királyát, Nagy Heródest sem ábrázolják elpuhultnak, kövérnek. Az elmúlt ezer esztendő festményei ezt az ábrázolásmódot követik, ám mindeközben...
ŐSI ALMAFAJTÁK – Ambrus Lajos Tündérkertje (film)
AMBRUS LAJOS író a blog állandó vendégszerzője. A minap már sokadszorra egyeztettünk egy kemenesaljai látogatásról, kemencében sütésről, birkafőzéséről, s persze a somlai bor gyakori kortyolgatásáról is. Megegyeztünk újra, hogy nem is lenne annál jobb, mint, ha...
MÁD DŰLŐI – Nyulászó, Szent Tamás, Percze, Birsalmás
MÁD DŰLŐI egyre többek számára ismerősek, akárcsak Mád. Mád szerepe Tokaj-Hegyalja települései között mindig is kiemelkedő volt, s úgy tűnik, napjainkra újra magára talált. Május elsején a Városligetből indultunk Mádra, mádi majálisra. A sajtóanyag szerint: "Mádi...
The Shakespeare Inn (Manchester) – tíz Wayne Rooney
A "SHAKESPEARE INN" Manchester City belvárosának leghíresebb és legrégibb sörözője és étterme. A 2010-es futball világbajnokság idején azzal vált híressé, hogy tíz alkalmazottja is a nevét a Manchester United csatára tiszteletére Wayne Rooney-ra változtatta. A pub...
A LEGOLCSÓBB VACSORA – 200 forintos pizza!
200 FORINTOS PIZZA? Bár már sokan ismerik, nekem újdonságnak számított. A Gozsdu udvarban jártam aznap este, s egy jóféle kézműves sört is megittam, aztán még egyet. Este, nem túl későn indultam haza. A Király utcában, a Deák tér felé sétálva vetettem egy gyors...
PARIS BUDAPEST ÉTTEREM – Chef Jeremy Cayron (Sofitel)
PARIS BUDAPEST ÉTTEREM (Sofitel), a Sofitel ezúttal zárójelben, merthogy most nem a szálloda(lánc), sokkal inkább az étterem az érdekes - a Restaurant. S, mint azt Boulanger mester 1765-ben, a rue Bailleul és rue des Pouliesa sarkán, Párizsban nyílt vendéglőjének...
STREET FOOD SHOW – a FOOD&WINE május 12-én főz (recept)
STREET FOOD SHOW 2013 május 10-12., péntektől - vasárnapig. Változatos programok, kedvenc éttermek és személyiségek, kiváló hangulat, Utcai kajaforradalom, Utcai kaják fotópályázat, Élharcosok, Irodalmi főztök, BLOGEVŐ (vasárnap 16:00-tól én is főzök, ki ne hagyd!), s...
LÉHŰTŐ és ÉLESZTŐ = SÖRÖK (Gozsdu udvar és Tűzoltó utca)
A LÉHŰTŐ ÉS AZ ÉLESZTŐ a sörgyártáshoz kötődő két fogalom, vagyis cseppet sem bor, ami eddig, ezen a helyen megszokott volt. Ám most kivételt teszek, mert végre akadnak hazai sörök is, amelyek izgalmasak számomra. A Léhűtő Kézműves Söröző és az Élesztő nevű romkocsma...
STÍLUSOS VIDÉKI ÉTTERMISÉG 2013 – Villány
STÍLUSOS VIDÉKI ÉTTERMISÉG 2013 - kreatív éttermekkel. A Stílusos Vidéki Éttermiség a Villányi Borzsongás rendezvénysorozat része. Az első Stílusos Vidéki Éttermiség a szigetmonostori Rosinante fogadóban volt 2012-ben. Tízen voltak akkor. Tíz derék, stílusos vidéki...
A VILÁG 50 LEGJOBB ÉTTERME 2013 – Joan Roca az élen
A VILÁG 50 LEGJOBB ÉTTERME 2013 díjátadója 2013. április 29-én, este 9 órakor kezdődött. 2012-ben a koppenhágai Noma étterem (Chef: Rene Redzepi) lett az első, a Roca fivérek El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország) étterme a második, és a baszkföldi Mugaritz...
KÍNAI PAPRIKA – az ősmagyar levesben?
SZILÁRD MEGGYŐZŐDÉSÜNKBEN, hogy nagyobb paprikafogyasztó nép aligha akad, mint a magyar, ritkán jut eszünkbe ezt a nézetünket alaposabban is szemügyre venni, s konyhánk jellemző fűszerének rokonságával érdemben foglalkozni. A magyar nyelvben paprikaként ismert...
SZENTESI ZÖLDI LÁSZLÓ – Székelyföldi vendégség
SZÉKELYFÖLDI VENDÉGSÉG - Az úgy történt, hogy e-mail érkezett Szentesi Zöldi Lászlótól (43), akit én ugyan nem ismerek, vagy, ha mégis találkoztunk valamikor, hát nagyon röstellem magam a feledékenységemért. Szentesi Zöldi László újságíró volt olyan kedves és...
KÉSEK – amit a késekről röviden…
A KÉS az emberiség egyik legősibb eszköze. A történelem előtti időkben pattintott kőből készült, majd jóval később rézből, bronzból, legvégül vasból, ahogy ma is. A kések sokfélesége szorosan összeforrt egy-egy ország történelmével, kultúrájával. Emiatt is, egyre több...
FRÖCCS, LIMONÁDÉ, PUNCS, SANGRIA – nyár
FRÖCCS, LIMONÁDÉ, puncs, sangria - Hurrá, itt a tavasz, itt a nyár! A fröccsfogyasztásnak kultusza van. Ezt a kultuszt a növekvő népszerűségű borfogyasztás mellett a szódavíz készítésének magyar hagyományai éppúgy támogatják, mint a fröccs magában való jósága,...
ROSALIA 2013 – Buda, május 10-12
ROSALIA 2013 - "Rosé Garden" és "Éves Magyar Rosé Mustra" is egyszerre, ahogy az a sajtótájékoztató anyagából is kiderülhet. Aki a Budavári Borfesztivált kedveli, az a Rosaliát is szeretni fogja, ha másért nem, mert ugyanaz a profi csapat rendezi. A Rosé Garden-ről...
KOCSMA A TETŐN – Ho Si Minh-város (Vietnam)
HO SI MINH-VÁROS, a hajdani Saigon, nevezetes hoteljének akad egy nevezetes bárja. A francia gyarmati időkben, 1927-ben épült Rex Hotel, Ho Si Minh-város leghíresebb szállodája. A vietnámi háború idején ez a hotel volt a színhelye a “Five O’clock Follies” néven...
GOURMET FESZTIVÁL 2013 – fókuszban a gulyás
GOURMET FESZTIVÁL 2013 - "Május 30. és június 2. között ismét a Millenáris Parkba várja vendégeit a legnívósabb és legváltozatosabb hazai gasztrorendezvény, a Gourmet Fesztivál" - olvasható abban a sajtóanyagban, amit a Sziget Szervezőiroda sajótófőnöke, Vető Viktória...
MUSTÁR RECEPTEK – a középkorból (13-15. század)
MUSTÁRT AKARSZ KÉSZÍTENI? Jó ötlet, s hogy segítsek, összegyűjtöttem az elmúlt évszázadok néhány érdekes mustár receptjét. A mustár készítés évezredes múltra nyúlik vissza. Eredete, ahogy mondani szokás, a messzi múlt homályába vész. A középkor ismert...
BIZARR RECEPTEK – muktuk és kiviak (Grönland)
MUKTUK és KIVIAK - Bármerre is járjunk a nagyvilágban, Grönlandon találkozhatunk csak igazán meglepő ünnepi ételekkel, amilyen a muktuk és a kiviak is. A muktuk, közép-kelet-európai gusztusunk felől közelítve, akár még emberi fogyasztásra gondolt is lehetne, bár ebben...
BORÁSZOK BORÁSZA 2013 – Szentesi József
A BORÁSZOK BORÁSZA "cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az alapítvány kuratóriuma a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelöl. A győztest egyszerű szavazással választják meg. Szavazati joggal az 50 jelölt, illetve a díjat korábban...
BUDDHA BAR – Louis Latour borvacsora
A BUDDHA BAR Hotel Budapest Klotild Palace Siddharta Café éttermébe (jó hosszú név!), egy izgalmasnak ígérkező borvacsorára voltam ismét hivatalos. Kiváló burgundiai borokat mutattak be. A választékban Burgundia két meghatározó fajtája, Chardonnay és Pinot noir...
ÉS – Vendéglő ÉS Pecsenyesütöde (Kempinski ÉS Zsidai)
AZ ÉS MAGYAR VENDÉGLŐ ÉS Pecsenyesütöde 2013. április nyolcadikán nyílt meg a Kempinskiben. Az ÉS a Zsidai Gasztronómiai Csoport (Pierrot, 21, Pest-Buda, Spíler) és a Kempinski Hotel Corvinus Budapest, közös gyermeke. Emile Bootsma szállodaigazgató elképzelése volt az...
MOLNÁROK, LISZTEK, KENYEREK – egy teszt bevezetője
LISZTEK ÉS KENYEREK - „De meg kell adni, hogy a búcsújáróhely kocsmárosnéja értette a maga dolgát, a marhapörköltnek olyan levet készített, hogy Szinbád áldani kezdte a kenyérsütőket, akik a piroscipót kitalálták.” (Krúdy Gyula) Ha már elfelejtettük volna, Krúdy sorai...
FABRO PINCE – Paks, Sárgödör tér
A FABRO PINCÉSZET Pakson található. Ott, ahol a közismert erőmű is, melyről egy cseppet azért már többet hallhattunk, mint a Fabro Pincéről, a paksi születésű Kovács Sándor családi pincészetéről - ám lehet ez még másként is. A Fabro név egyébként olaszul annyit tesz,...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!