AZ ÉLELMISZERIPARI kutatások egyik legnagyobb megrendelője mindenkor a hadsereg volt. A leveskockákhoz, tápszerekhez elvezető 18. századtól kezdődő kutatások, a konzerv feltalálása (Nicolas Appert, 1810), a margarin (Hippolyte Mège-Mouriès, 1869), s számos más eredmény, mind a hadseregek pályázataira, ösztönzésére született. A hadseregek és az ipari forradalommal rohamosan növekvő számú városi lakosság ipari léptékű ellátása egyre nagyobb üzletté vált.

Floridai önkéntesek ebédje a Spanyol-Amerikai Háborúban (1898)

Kialakult az élelmiszeripar, ami újabb élelmiszerbiztonsági kockázatok megjelenését is magával hozta. A 19. század második felében a konzervhús előállítása már általánosan elterjedt, s népszerű, ám számos veszéllyel is járt, melyek közül a tartósításra használt mérgező nehézfémsók, a gondatlanságból adódó mikrobiológiai szennyeződések és az ételromlás szerepeltek az első helyen.

Jól mutatja mindezt, hogy míg a Spanyol-Amerikai Háború (1898) csatáiban 379 amerikai áldozat volt, a romlott húskonzerv okozta megbetegedésekbe több mint 1000 katona halt bele.

Az élelmiszer vásárlás kockázatos vállalkozás volt, különösen a szegények számára. Az élelmiszerek gyakran rovarokkal szennyezettek és hamisítottak voltak, emellett a reklámozásban általánossá vált a valótlanságok hirdetése. A ma is előforduló húshamisítás mindennapos gyakorlat, amire Chicago 19. század végi hatalmas vágóhíd városa, Packingtown is példát szolgáltatott. Egy korabeli versike szerint

„Kisbáránya is volt Marynek,/ S mikor látta, hogy beteg lett,/ Packingtownba szállította,/ S a bárányból ott csirke lett.”

Chicago, Packingtown

Ez időben az élelmiszerek előállítására és értékesítésére, a higiéniára vonatkozóan még alig akadtak szabályok. Végül a sorozatos botrányok és mérgezések vezettek el oda, hogy a 20. század elején már egyre több szabályozás és hivatal jelent meg világszerte.

  • Az élelmiszerbiztonság globális súlyát jelzi, hogy a WHO – sejthetően alábecsült – adatai szerint, csupán az élelmiszereredetű „hasmenéses megbetegedések” évente 2 millió ember halálát okozzák. Az USA-ban minden évben legalább 80 millió ilyen megbetegedés fordul elő, s ezek közül 5-10 ezer halálos kimenetelű. A megbetegedések Európában is gyakoriak, és az élelmiszer-egészségügyi botrányok, hamisítások az élelmiszerbiztonságot Magyarországon is a figyelem középpontjába emelték.

Csíki Sándor♣