A BADACSONYI RÉGIÓ ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – röviden így foglalható össze napjaink egyik gasztronómiai kezdeményezése a sajtóhír szerint. Voluntarizmus, címkézhetnénk a hírt az átkosban néhány évtizeddel korábban még gyakorta használt, s megszokott terminológiával, és nem is tévednénk. A „szabad akarat” győzedelmeskedik, ha sikerül, és ez jó érzés.

Igaza lesz az összes trénernek, mert hinni kell és persze az sem árt, ha mindez munkával és alkotással társul. Okom nincs bántani a kezdeményezést, különösen azok után, hogy meglehetősen sokat és sokfelé írtam a Balaton-felvidék gasztronómiájáról, ételeiről – jó alaposan a történelembe ágyazottan. Mindezekkel a hátam mögött, az országtorta sikerét is látva, a regionális konyhák hiányát érezve, szurkolok a „badacsonyi módra” készült étel megszületésének.

  • Az azonban már biztos, hogy a „badacsonyi módra” egyik jelentése már az, hogy a „badacsonyi módra” úgy készült, ahogy az alábbiakban részletesen elmesélésre kerül.

„Badacsonyi módra”

A sajtóanyag így folytatódik: „Bakonyi módra, Bácskai módra, Budapest módra – hogy csak néhányat említsünk a „B” betűvel kezdődő magyar ételmódozatok közül. „Badacsonyi módra” egyelőre nincs – de már nem sokáig. Az ország egyik legjelentősebb borász-szakmai csoportja, a Badacsonyi Kör kezdeményezésének célja egy új, Badacsonyi étel létrehozása és megismertetése a gasztronómia szereplőivel és a nagyközönséggel. Ezzel a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik évekkel korábbi ötlete valósulhat meg.”

„Badacsony évszázadok óta híres a boráról, ideje saját, hamisítatlan badacsonyi ételt is tenni a bor mellé”

– vélekedik Váli Péter, a Badacsonyi KÖR egyik borásza, aki biztos abban, hogy a tehetséges, nemzetközi szinten is jegyzett magyar séfek igazi különlegességet fognak alkotni. „A kezdeményezést a jelenkori badacsonyi gasztronómia mérföldkövének szánjuk és bízunk benne, hogy élő hagyományt teremtünk. Ha az étel minél több vendéglő étlapjára felkerül és a háziasszonyok is megkedvelik, ráadásul badacsonyi bort bontanak majd hozzá, akkor maximálisan elérjük célunkat.”

  • A csapat tagjai:
  • Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök),
  • Orbán Béla (Országalma étterem),
  • Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye),
  • Gál Attila (Káli Art Inn),
  • Wolf András és Fekete Antonio (Salon Étterem).

Wolf András, Fekete Antonio, Jahni László, Csapody Balázs, Laposa Bence

A séfek június 10-én nyersanyagtúrán vettek részt Badacsonyban és környékén, amely során kecske- és mangalicafarmon, sajtkészítőnél, a halak kapcsán a tóparton jártak, valamint meglátogattak egy szürkemarha gulyát is. A Badacsonyi KÖR tagjainak borászatainál pedig nemcsak a badacsonyi borokra, hanem szőlőmagolajokra és a híres Kéknyelű szőlőfajta levelére is kíváncsiak voltak.

  • Badacsonyi KÖR: Egyfajta borműhely, amelynek legfontosabb célja, hogy Badacsony megtalálhassa helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Értékteremtési koncepciójuk az eredetvédelmi és minőségbiztosítási kritériumok meghatározása mellett a gasztronómia és borturizmus fellendítésére épül. Tagjai: Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter.

Badacsony ízei

„A Badacsony ízeit keressük és ehhez nem a múltba nyúlunk vissza, hanem megnézzük, hogy a jelenben mi az izgalmas és arra építünk egy új ételt” – mondta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa.

„Újat és maradandót alkotni mindig fontos és inspiráló. Azért vállaltuk el ezt a felkérést, hogy alkossunk valami jót és a magunk eszközeivel tegyünk valamit a jövőért. Mi ehhez értünk, ezt tudjuk nyújtani, a főzés az életünk” – mondta Wolf András a New York Kávéház és Salon Étterem séfje.

A „badacsonyi módra” bemutatója (2013. július 3.)

Hogy lesz-e szőlőlevél, szürkemarha, balatoni harcsa, vagy kecskesajt az új Badacsonyi ételben, kiderül a hivatalos ételbemutatón, július 3-án a budapesti New York Palotában. Az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel nemcsak az éttermeknek juttatják majd el a szervezők, hanem a Vendéglátóipari Főiskolának és Szakközépiskoláknak is, így jövőre akár már a tananyagban is szerepelhet. A Badacsonyi borfesztiválon pedig a programot támogató Hotel Bonvino séfjei fogják első ízben elkészíteni az ételt a nagyközönség számára.

  • Egy étel nem csinál regionális konyhát, pláne nem gasztronómiát, de mégsem szabad lebecsülni a mozgósító erejét és hozzájárulását a szemléletváltozáshoz. Kíváncsian várom a meghívót az étel bemutatójára, de legalább annyira azt is, hogy a fiúknak mit sikerült összehozniuk.
  • Tényleg! Hol vannak a lányok/asszonyok? Miért nincs legalább egy, a csapatban?

Csíki Sándor♣