A VILÁG ELSŐ LAKÁSÉTTERME – hol is születhetett volna másutt, mint éppen hazánkban? Újabban mindenféle éttermek szerveződnek már a világban, mint a „pop-up restaurants”, vagy „supper clubs” néven ismert ideiglenes éttermek, lakásokban, hajdani gyárépületekben, vagy az ugyancsak lakásokban szerveződő „lakásétterem”, amely nálunk is ismert és elterjedt.

Úgy tudjuk, ezen a területen mindent átvettünk, pedig nem. Az eddig elterjedt tévhittel szemben, a világ első lakásétterme nem Kubában, és nem az 1990-es években nyílt meg, hanem jóval korábban, nagyjából 1900 körül, és Budapesten, a Dohány utcában.

A Dohány utca az 1900 körüli években

A világ első lakásétterméről Nagy Endre író, konferanszié számolt be. Nagy Endre, aki Újházi Edéről, az Újházi-tyúkhúslevesnek is nevet adó színészről személyes élményei alapján is mesélt, egy eleddig ebben a formában fel nem fedezett részletet is felelevenített az „Újházi Ede arcképe” című, a Nyugat 1930. 4. számában megjelent írásában.

A világ első lakásétterme (20. század eleje)

Nagy Endre elbeszélése szerint, Újházival a Dohány utcában sétálva, egy Hatvani nevű színész meglehetősen gyengén üzemelő kocsmájába tértek be. A színész hosszas panaszkodását és siránkozását Újházi Ede azonnali fellelkesülése követte:

„A kocsma mellett volt egy benyíló szoba, Hatvani lakószobának tartogatta. Ujházi intézkedett, hogy a bútort hordassa ki belőle és patkóalakú asztalt terítsen meg benne. Az én dolgom volt, hogy az asztaltársaságot értesítsem, Ujházi a konyhában dolgozott fehér köténnyel, minden ételnek ő szabta meg a módját, mindenbe belekóstolt, versenyt dohogott a fazekakkal, lábasokkal, de délre megvolt az ebéd és Ujházi boldog mosollyal, fáradhatatlanul nógatva futkározott az asztal körül: […] Így született meg Budapest kedves új színe: az Ujházi-kocsma. Pálmay Ilka, Márkus Emilia, Küry Klára, Herczeg Ferenc, Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Keszler József, Vulpes voltak az oszlopai. Aki Budapest szellemi életében számított, vagy számítani akart, mind oda tört.”

A Dohány utcában így született meg Budapest, és a világ, első, ám alig néhány hétig üzemelő, Hatvani-Újházi-féle lakásétterme, ahol egy alkalommal – szól az évtizedekkel később kelt legenda – még jófajta debreceni kakasból főzött Újházi-levest is ehetett a hálás publikum.

  • Mivel Újházi Ede 1915-ben elhunyt, az Újházi-kocsma, a világ első lakásétterme, nyilván csak ezt megelőzően, Újházi Ede sikerei és energiái csúcsán, vagyis leginkább a századforduló táján, esetleg az megelőzően, a 1890-es évek első felében (az Újházi-tyúkhúsleves általam feltételezett születésének idején) üzemelhetett.

Újházi Ede (középen, szivarral) a kolozsvári Új Színház előtt, 1906. szeptemberében

Csíki Sándor♣