CSOKOLÁDÉS PIRÍTÓS sóval, extra szűz olívaolajjal, (1999). A receptről évekkel ezelőtt elsőként én számoltam be. A Borigo Magazinban megjelent íráshoz Bakos Zoltán fotózta a konyhámban sütött érdekes, izgalmas desszertet. A cikkem egy tematikus Tokaji száma íródott. Volt abban libamáj is, már csak azért, mert a hazai alapanyagú étel-bor párosítások pálmáját minden kétséget kizáróan a libamáj-tokaji aszú páros viszi el. Nincs még egy ilyen pár, amelyet ennyire Magyarországhoz kötne a világ. A Tokaji aszú már a libamáj (foie gras d’oie) készítésekor is szerepet kaphat.

A csokoládés pirítós sóval, olívaolajjal a 20. század utolsó évének szüleménye. Eredete a The New York Times gasztronómiai újságírónője, Amanda Hesser (a képen) nevéhez fűződik (1999), aki egy késői vacsora után, barcelonai szállodája konyhájában állíttatta össze ezt a kombinációt. Hat évvel később (2005), a desszert Ferrán Adria „Cocinar en Casa” című könyvében is felbukkan, s azóta is sokfelé. Hasonló ez is mint Heston Blumenthal fehér csokoládés lazackaviáros kombinációja, amiről ugyancsak először írtam, s szintén a Borigo Magazinban.

Az eredeti Amanda Hesser recept 4  személyre

  • Hozzávalók:
  • 8 szelet, 8-10 mm vastag baguette
  • 8 étcsokoládé darab (2,5 x 2,5 cm)
  • extra szűz olíva olaj
  • durva szemű só, Maldon só

Elkészítése: A sütőt 180°C hőmérsékletre melegítjük elő. Sütőrácsra helyezzük a kenyérszeleteket. A szeletekre tesszük a csokoládét, majd a meghintjük az olívaolajjal és megszórjuk sóval. Süssük 3-5 percig, amíg a csokoládé megolvad, de még nem szívódik be a kenyérbe. A kenyérnek ropogósnak kell lennie, de még ne legyen pirítós. Ízlés szerint, olívaolajat és sót adunk hozzá és azonnal tálaljuk.

Csíki Sándor♣