VINAGORA nemzetközi Borverseny 2013 – ezen a héten. S, mint Oláh Rita a sajtóanyagban is írta, „Ismét nagy érdeklődés övezte a VinAgora Nemzetközi Borverseny felhívását. Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált versenyére idén 560 bort neveztek a világ 19 országából. Ausztrália, Bolívia, Brazília, Franciaország, Japán, Libanon, Új-Zéland, Spanyolország, Portugália, Uruguay is szerepel a nevező országok sorában.

A borversenynek idén is Budapest ad otthont június 14-16. között, ahol 16 ország elismert szakemberei gyűlnek össze, hogy végigkóstolják és legjobb tudásuk szerint bírálják a nevezett tételeket.”

  • A VinAgora nemzetközi Borverseny zsűrijébe a FOOD&WINE, s személy szerint én, idén is meghívást kaptam, akárcsak tavaly, amit ezúton is köszönök, és őszinte elismerésnek veszek.

VinAghora Nemzetközi Borversey 2012 - a bal hátsó zsűriben a FOOD&WINE is.

Mint a sajtóanyag folytatja, „A nemzetközi előírásoknak megfelelően mindenki naponta legfeljebb 35-40 féle bort bírálhat. A korlátozásra a bírálati munka minősége érdekében van szükség. A verseny  zárt szakmai eseményként zajlik, hiszen meg kell teremteni a bírálat optimális körülményeit: csend, nyugodt környezet, megfelelő fényviszonyok, optimális teremhőmérséklet.

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2013

Kemény munka folyik ilyenkor a borversenyen. A szakemberek legjobb tudásuk szerint, teljes fegyelem és összpontosítás mellett bírálják a borokat, ítélnek oda érmeket, ha kell, egymást meggyőzve vagy egymás ellen érvelve vitatkoznak egy-egy borról, míg végül megszületnek az eredmények.

A VinAgora olyan nagy nemzetközi szervezetek védnökségét élvezi, mint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) és a Borászok Nemzetközi Szövetsége (U.I.OE.), továbbá a verseny évek óta aktív tagja a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének (VinoFed). Ezek a szervezetek minden évben delegálnak ellenőrző bírálókat a versenyre, akik figyelemmel kísérik a bírálatot, valamint felügyelik annak szabályos lefolyását.

A szűk szakmai körben bonyolított verseny eredményei a fogyasztók számára is fontosak. A borkedvelő nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort.

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2013. június 14-16.

  • A VinAgora Borgálára június 29-én kerül sor Budapesten, a Boscolo Konferencia Központban, ahol az 560 féle bor kóstolgatása mellett a világ sonkáiról szóló előadáson és interaktív játékon is részt vehetnek a borkedvelők. Jegyek már elővételben kaphatók a www.jegymester.hu weboldalon.
  • Részletes információk: www.vinagora.hu

Csíki Sándor♣