Blog
AZ ÜVEGZONGORA – Violet és a láthatatlan üvegzongora
ÜVEGZONGORA - ilyet sem láttam még, azonban Őszy-Tóth Gábriel, akiről az "Így főznek a borászok" és az "Így főznek a hírességek" könyvek, az Üzlet és Stílus konferenciák és a ferencvárosi Humor és Borfesztivál szódával okán már többször is hírt adtam, újabb...
CIGÁNY LEVES – Rasszista, vagy nem rasszista? (Malmö)
A CIGÁNY szóval képzett ételnevekben a történelem során mindvégig akadhatott a mindennapokkal megerősödött, ellenséges él. Hol több, hol kevesebb, azonban ez napjainkra, például a cigánypecsenye névben, már aligha volt kitapintható, egészen addig, amíg nem...
HALLOWEEN – Tökös boszorkányok, szüzek, macskák, ördögök
A HALLOWEEN divatba jött. Talán azért is, mert vidám, mert bulizós, mert "messziről jött", új, ellentétben a továbbra is tiszteletben tartott, magasztos, de egyben gyászos Mindenszentekkel. Megfér a kettő egymás mellett? Szerintem igen, ráadásul meddő dolog egy olyan...
AZ EGÉSZSÉGES REGGELI – az igazi nagy PR átverés
AZ AMERIKAI REGGELI ma már a bacon és a tojás megdicsőülése, ám alig egy évszázada egy átlag amerikai még alig reggelizett mást, mint pirítóst, (tejes)kávéval. A sorsdöntő változást Sigmund Freud unokaöccse, az Osztrák-Magyar Monarchiában, Bécsben született Edward...
ÍNYENC TÚRÓGOMBÓC – Bruno & Bruno módra (recept)
A BRUNO & BRUNO étterem (Budapest) étlapján a tulajdonos, Herczeg Zoltán másik éttermének, a székesfehérvári 67 étteremnek a klasszikus fogásai is megtalálhatók. Ott már nincs is az étlapon az a bizonyos desszert, aminek a csodájára jártak, írta Petőfi László a...
HAGYOMÁNY ÉS EVOLÚCIÓ – döntő (2013)
V. HAGYOMÁNY ÉS EVOLÚCIÓ döntő (2013). A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) ötödik alkalommal hirdette meg „Hagyomány és Evolúció” elnevezésű csúcsgasztronómiai versenyét hivatásos szakácsoknak. A verseny 2013. október 26-27-ei döntőjének a tavalyihoz hasonlóan a...
AMBRUS LAJOS – Gyümölcsoltó
GYÜMÖLCSOLTÓ napján hófúvásokat jelent az előrejelzés – hetyei udvaromat hó fedi, szigorú hideg tél járja 2013. március végén, a tüzelőt már nem lehet jobban beosztani; ma hozzák a megrendelt fát; az idei szezonban a harmadik alkalommal. A fák pedig tanácstalanul...
A MOMOT XI. KONGRESSZUSA – tudományos program, 2013
A MOMOT, vagyis a magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság 2013. október 24-én tartotta 11. kongresszusát. A kongresszus elnöke Prof. Dr. Bedros J. Róbert Ph.D., a MOMOT elnöke volt, akinek az előadásával délelőtt tíz órakor az Aesculap Akadémián kezdődött meg...
MAROKKÓI-FRANCIA – májpástétom recept
MAROKKÓI-FRANCIA előételek. Ami a meze, vagy mezze a Mediterráneumban, tapas a spanyol konyhában, az a feketelábú (pied noir) konyhában a la kémia. Ahogy a mezze, mezze, mezé, méze, maze, attól függően, hogy mely ország nyelvén mondjuk, többnyire ánizs ízű...
BORVACSORA A KÖLESBEN – Vámos, Hadarik, Csíki
PÁRATLAN TRIÓ - Borvacsora a Kölesben 2013. október 25-én este , 19:00 órától. A Borász Vámos Attila. A séf Hadarik Rita (Rita Konyhája blog). A házigazda pedig jómagam vagyok. mindennek eljön az ideje, ennek is eljött. A csapat nagyszerű, ezért joggal várható, hogy...
CASABLANCA – a marokkói francia konyha és a feketelábúak
A FEKETELÁBÚ, franciául "pied noir" (ejtsd: pienoá) kifejezést az arabok használták a gyarmatokon született franciákra. Az elnevezés leginkább abból a csodálkozásból ered, amit a 19. század végén, 20. század elején gyarmatosított Észak-Afrika szandálos arab lakosaiból...
ROBINSON ÉTTEREM – Dario Cecchini a Robinson étteremben
DARIO CECCHINI jóideje már a világ leghíresebbnek tartott hentese. Egy Panzano nevű, Firenzétől alig harminc kilométerre, délre fekvő toszkán városkában él, vagyis egy olyan helyen, amit joggal tarthatunk a világ legkedveltebb turista célpontjai egyikének. Toszkána...
LEGJOBB BUDAPEST MARKETING – The Grand Budapest Hotel
BUDAPEST és BUDAPEST újra. Az elmúlt idők a leghatékonyabb Budapest marketinggel ajándékozták meg a fővárost, ráadásul ingyen. Az első hír az volt, hogy az amerikai Condé Nast Traveler utazási magazin, ahogy az elmúlt 25 évben mindig, 2013-ban is megszavaztatta...
FRISS HÁZI PITA – Hogyan készítsünk otthon pitát?
A HÁZI PITA nem ördöngösség és mennyivel jobb, mint a félkészen vásárolt, kenyérpirítóban, pláne mikróban felmelegített egyiptomi, magyar, izraeli, vagy bármilyen változatok. A házi pita készítése szórakozás, az elkészült pita pedig biztos siker. Elterjedési...
A 10 LEGFONTOSABB – molekuláris gasztronómiai tanács
MARTIN LERSCH kitartó és színvonalas munkával elismert helyet vívott ki a molekuláris gasztronómiával foglalkozó kutatók, tudósok között. Korábban már írtam arról, hogy Hervé This mit tart a 10 legfontosabb konyhai alapismeretnek. Meglepő, egyszerű és minden bizonnyal...
A 10 LEGFONTOSABB – konyhai alapismeret
HERVÉ THIS, aki Kürti Miklóssal a molekuláris gasztronómia bölcsőjét is ringatta, többször is szerepelt a blog írásaiban. Rob Mifsud többek között arról kérdezte H.Thist, hogy az otthoni főzéshez milyen berendezést tart alapvetőnek? Hervé This, a molekuláris...
ŐK ITT HIRDETNEK… ÉS ÖN?
GAULT&MILLAU MAGYARORSZÁG 2014 – GM Étteremkalauz
A GAULT&MILLAU 2014 étterem- kalauz bemutatójára 2013. október 10-én délután került sor Budapesten, a Gerbeaud házban. Az étteremkalauz hivatalosan október 11-én jelenik meg, és az előrendelt könyvek kiszállítása is akkortól kezdődik. A világhírű francia kalauz...
BUDDHA-BAR BUDAPEST – Sunday Brunch
BUDDHA BAR - Sunday Brunch a Buddha-Barban. "Live sushi station", ázsiai büfé, a Buddha szobor előtt élő hegedűkíséret a háttérzenéhez, korlátlan ásványvíz és üdítő 7900 Ft-ért. Így szólt Angelus Barbara bevezető mondta, majd így folytatja: "Gondolt már arra, hogy...
TELEKINÉZIS – a ‘sNice Coffee halálra rémült vega vendégei
A TELEKINÉZIS, más szóval pszichokinézis "anyagrészecskék, illetve testek mozgatását jelenti fizikai érintkezés és az ismert fizikai hatások alkalmazása nélkül. Közkeletű értelmezése a „gondolattal való mozgatás”-nak felel meg." (wiki) A szót egy orosz...
ÚTMUTATÓ – a vendéglátás jó higiéniai gyakorlatához, 2013
ÚTMUTATÓ készült a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához, szól a hír és ez valószínűleg sokakat nem csigáz fel, ráadásul jó hosszú elnevezés is, de a szakmát különösen érdekelheti és érintheti is. Az útmutató több éves munka és a különféle szakmai...
ARAZ ÉTTEREM – meglepetés a Dohány utcában
ARAZ ÉTTEREM - Hallottál már róla? Igen! Tényleg? Ja, mégsem. Ez bizony könnyen előfordulhat, pedig az Araz igazán jó vasárnapi ebéddel (Sunday Brunch) is rendelkezésre áll és amúgy sem haszontalan benézni hozzájuk a Dohány utcában. Francia és magyar konyha, mondják...
A CIGÁNYPECSENYE – rasszista és kirekesztő
A CIGÁNYPECSENYE elnevezés rasszista és kirekesztő, mondják a hannoveri Forum für Sinti und Roma nagy részben ismeretlen képviselői. A romákat még ismerjük, de kik azok a sinti közösségek? Nos, megnéztem, ők a "német cigányok". A sinti a sinto többesszáma és a...
INGYEN PARKOLÁS A VÁRBAN – ha étteremben étkezel (2013)
INGYEN PARKOLÁS a Budai Várban? Igen, a hír igaz, mégpedig már februártól. A Várban négy étteremmel is rendelkező Zsidai Gasztronómia Csoporttól Juhász Emese hívta fel rá a figyelmet, hogy "ingyen parkol a Budai Várban, akár az étterem előtt is, aki ott étkezik!"...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!