guacamole-bowl-sl-1611810-lA GUACAMOLE (ejtsd: gvakamole, vagy wakamole) az avokádó legfinomabban készített, népszerű változata. Egyszerű, egészséges, finom. Mi kell még?! A guacamole állítólag azték eredetű, s valamikor a 16. században alakult ki. Első receptjei valójában csak az 1940-es években bukkannak fel Kaliforniában. Akkoriban azt írták, hogy a guacamole kiejtésének leghelyesebb módja a „huakamole”. A mai modern mexikói konyhának éppúgy része, mint az amerikai (US) konyhának.

A guacamole amerikai marketingjében akadt egy, az 1960′-as évekhez kötődő időszak, amikor csendes-óceáninak próbálták eladni, aztán egy másik, a 1970′-es évektől kezdődően, amikor a spanyol-mediterrán eredetet és stílust hangsúlyozták.  Amerikában két olyan nap is van, amikor az avkoádó termesztők legnagyobb örömére, kiugróan magas a guacamole fogyasztás. Az egyik a Super Bowl Sunday, amikor a legfőbb amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjét (Super Bowl) a tévék előtt néző milliók a pizza, chips, chili, buffalo csirkeszárny mellett óriási mennyiségű guacamole-t is elfogyasztanak.

VivaMexicoA másik kiemelkedően magas guacamole fogyasztási nap a spanyol-mexikói Cinco de Mayo ünnep (május 5.). Ez az „El Día de la Batalla de Puebla”, vagyis a franciákkal 1862. május 5-én vívott Puebla-i Csata Napja. Ennyi történelem, s egyebek után lássunk egy vidám guacamole videó receptet. (Ha a magra vigyázunk, és el is akarjuk ültetni, akkor azt így lehet csíráztatni.)

Guacamole – recept

A guacamole összetevői az érett avokádó, hagyma, paradicsom, fokhagyma, chili (cayenne bors), citrom, vagy lime lé, joghurt, só, bors és ízlés szerint egyéb fűszerek.

  • Az avokádó akkor a legjobb, ha érett. A nálunk kapható, éretlen, kemény, zöld avokádók többnyire nem felelnek meg ennek a kívánalomnak. Keressük a padlizsán színű változatokat. Azok a legjobbak, a zöldeket pedig hagyjuk meg arcpakolásnak, vagy, mint Dr. Kosárka József írta: „A mexikói gyakorlat szerint a megvásárolt zöld avokádókat egyenként újságpapírba csomagoljuk és feltesszük a nagy hűtőszekrény vagy a konyhaszekrény tetejére, ahol általában 2-3 nap alatt optimális állapotba kerül.”

A guacamole hagyományosan mozsárban (molcajete) készül, ahogy azt a következő videón, egy amerikai mexikói étteremben Adriana is készíti. A guacamole készítése, szerintem, olyan egyszerű, hogy a videók alapján, minden különösebb nyelvismeret nélkül is megtanulható.

  • A videón készített guacamole hozzávalói: friss avokádó, hagyma apróra vágva, paradicsom aprítva, koriander zöldje, chili (cilantro és jalapeno), olíva olaj, só, lime.

Csíki Sándor♣