EGY NORVÉG családnál tervezett karácsonyi vacsora első hallásra legalább olyan jó ötletnek tűnhet, mint sok más skandináv program. Az asztalra számos ismerős étel kerülhet. A sózott bárányborda (pinnekjøtt) többnyire még ízletes is, és a nálunk ismeretlen lappföldi vajrépa püréje sem idegen burgonyához szokott kényes ínyünknek.

Sand kager

A norvégok kedvelt ünnepi süteménye, a „sand kager” 2 csésze vaj, 2 csésze cukor, 4 csésze liszt, 1 csésze aprított mandula összegyúrásával készített, tepsibe nyomkodott, arany-barnára sütött és hazai süteményválasztékunkba is betagozódhatna. A mandula helyett pisztáciával is készítik.

Lutefisk

Eddig jutva, gyanútlanul már azt is gondolhatnánk, hogy a norvég ünnepek alatt minden rendben lesz, azonban, amikor a borda helyett a tányérunkon a bárány szemével, nyelvével tálalt, félbevágott, agyatlan fejével találkozunk, kezdjünk óvatosak lenni, mert a sós ízek után, hamarosan érkezhet a lúgos hal, a „lutefisk”.

Norvég lutefisk

Innen, délről nézve, a norvégok (svédek, finnek, dánok) karácsonyi ételei közül, szokatlanságával messze megelőz minden fogást a lutefisk. A viharos, hideg Norvégia mindig is a tengertől függött és a túléléshez mifelénk ismeretlen, ám kivételesen agresszív tartósítási eljárásokat eszeltek ki. Ezek ékes példája, a lutefisk, melynek hagyományos készítéséhez tőkehalat, vagy más fehér húsú, sózott, szárított halfajtát néhány napig hideg vízben, majd újabb néhány napig nyírfahamuból készült erős lúgban áztatnak. Az eljárás végeredményeként a szárított hal zselés állagú, rothadt ízű, veszélyesen maró hatású lesz. A lúgosság miatt, a halat a főzés előtt aztán ismét napokon át kell áztatni, hogy végül elnyerje mással aligha összetéveszthető túlvilági ízét és bizarr textúráját.

Lefse (lefsa)

Amerikában készült norvég stílusú lefse

A lutefisk gyakorta egy lefse (lefsa) nevű hagyományos lepénykenyérrel kerül az asztalra. Ennek készítése ismerősebb, mint a halé. A lepényhez 3 közepes méretű burgonyát meghámozunk, megfőzünk, majd összetörünk, mintha burgonyapürét készítenénk. Hozzáadunk 1-2 evőkanál tejet, 2 evőkanál vajat, 2 teáskanál sót. Összekeverjük, és hűtőben állni hagyjuk. Gyúródeszkát 2 csésze liszttel meghintünk és a hideg burgonyát ezen gyúrjuk, úgy, hogy gyúrás közben felvegye a lisztet. 10 perc gyúrás után a gyúródeszkát lisztezzük be, a tésztát vágjuk nyolc részre, s nyújtsuk tortilla vékonyságúra. Forró serpenyőben addig süssük, s amíg a tészta hólyagosodni nem kezd. Ezt követően fordítsuk meg, és a másik oldalán is süssük rövid ideig.

A norvég királyi család karácsonyi fotója (2011)

Csíki Sándor♣