JAPÁNBAN JÁRVA, ki gondolná, hogy a hírek szerint éppen a Harland Sanders leleményes és felettébb titkos panírjában kirántott csirkealkatrészek lesznek a legújabb kor népszerű karácsonyi ételei. Egy Kentucky csirkét pedig hol másutt, mint éppen egy KFC gyorsétteremben fogyasztanak el. Nekünk, akik hajnaltól estig sütünk, főzünk, készülődünk, furcsának tűnhet ez a hagyomány, azonban a szigetországban olyannyira

elterjedt, hogy a gyorsétteremben ajánlatos már jó előre helyet foglalni, ha karácsonykor, ujjainkat nyalogatva rántott csirkét és népszerű holland-amerikai káposztasalátát (coleslow) akarnánk enni, s hozzá liternyi kólát inni. (A japánban is kedvelt, eredeti amerikai káposztasaláta titkos receptje itt található.)

Venezuela (hallaca és pan de jamón)

Hallaca (ejtsd: ájjáká) ugyan egész évben készülhet, ám december folyamán felettébb gyakran készítik. Egy elterjedt mítosz szerint az étel eredete a gyarmati időkbe nyúlik vissza, amikor az ültetvénytulajdonosok a karácsonyi ételmaradékot, sertés és marhahúsdarabokat, a rabszolgáknak ajándékozták, akik ezeket kukoricatésztába és levelekbe csomagolták, s így főzték ki. Az halluca ma már a venezuelai konyha mindennél fontosabb étele.

La Hallaca venezolana (venezuelai hallaca)

Készítése során pörköltszerűen előkészített sertés-, marha- és csirkehúst, mazsolát, kapri- és magozott olíva bogyót kevernek össze, majd ezt a ragut kukoricalisztből készített, onoto maggal élénksárgára színezett tésztára simítják. A tésztát összehajtva töltött batyut kapnak, amit banán, vagy más növények nagy leveleibe csomagolva főznek, gőzölnek két-három órán át. A hallaca, akárcsak a hazai lecsó, annyiféleképpen készül, ahány család csak főzi. Készítése az összetartozást kifejező, legerősebb karácsonyi venezuelai családi tradíció.

Hallaca venezolana

A hallaca mellett egy fiatal, az 1900”-as évek eleje óta elterjedt étel, a „Pan de Jamón” számít a legnépszerűbb karácsonyi venezuelai ételnek. Készítéséhez a kisebb négyzetekre kinyújtott kenyértésztára egy réteg sonkát helyeznek, majd erre a mazsolát, magozott olívabogyót halmoznak. A tésztát feltekerik, tepsibe helyezik és sütőben megsütik. Ha elkészült, felszeletelve tálalják.

Pan de Jamon

 Csíki Sándor♣