Báránycsülök vargányás tortellivel; www.foodandwine.huAUSZTRIÁBAN vettem két szelet báránycsülköt (Lammkeule), úgy 1-1,5 cm vastagot, amilyen volt. A vargányás tortelli is onnan származott, aztán úgy gondoltam, hogy a kettő remek kombinációja lesz az ebéd. Egyébként is kedvelem a tészta, hús párosításokat, s ez ráadásul gyorsan el is készíthető. A húst olíva olajjal vékonyan bekentem, Maldon sóval sóztam és így tettem a felforrósított serpenyőbe.

A serpenyőbe tett szeleteket rozmaringgal szórtam meg, s a húsok mindkét oldalát 30-30 másodpercig sütöttem, majd kevés fehérbort öntöttem a serpenyőbe, s így folytattam a sütést magas hőmérsékleten újabb 60-60 másodpercig, a hús mindkét oldalát sütve. A hús elkészülte előtt a serpenyőbe  kevertem az előzetesen kevés húslevesben vajjal felmelegített tortellit és enyhén megpirítottam.  A húsra vékony szelet vajat is helyezzünk, ami szépen ráolvad. Azonnal tálalható (ennél a szeletvastagságnál nem feltétlenül szükséges a húst pihenteti). Mindez fotókkal elmesélve így fest:

Báránycsülök; www.foodandwine.huBáránycsülök; www.foodandwine.huTortelli; www.foodandwine.huBáránycsülök tortellivel; www.foodandwine.huBáránycsülök tortellivel; www.foodandwine.hu

  • BOR: A Syrah/Siraz jó választás ehhez az ételhez. A vargányához is, a bárányhoz is. A kadarka is megpróbálható.

Csíki Sándor♣