AUSZTRÁLIA – Az irigylésre méltóan nyugodt Ausztráliában a december egyike a legmelegebb hónapoknak, amit karácsonyi ételeik is jól tükröznek. Karácsonykor rövidnadrágos férfiak százezrei rákot, csirkét, sertést, bárányt és marhát, kengurut grilleznek. Mások, a Viktoriánus hagyományokhoz is ragaszkodva, pulykát sütnek, sokszor

ugyanúgy, a kertben, a zöld gyepen, vagy a vörös, sivatagi homokon. Hidegen tálalt, pácolt főtt sonka is előkerülhet ilyenkor. Az édességek közül a legnépszerűbb az ausztrálok (és új-zélandiak) nemzeti desszertje, az Anna Pavlova orosz balett táncosról elnevezett nagy, kerek, tejszínhabos, gyümölcsös habcsók, a „Pavlova”.

A desszert klasszikus receptje szerint szükséges hozzávalók: 4 nagy, szobahőmérsékletű tojás fehérjéje, 1 csésze porcukor, 1 tk. ecet, 1/2 ek. kukoricakeményítő, 1/2 tk. vanília kivonat, 1/2 csésze habtejszín, friss gyümölcsök, (eper, málna, kiwi, banán, szeder, stb.), 1 ek. frissen facsart citromlé

A Pavlova elkészítéséhez a sütőt 140°C-re melegítjük elő. A tojásfehérjéket felverve, lassan adagoljuk hozzá a porcukrot. Az elkészült, kemény tojáshabra szórjuk a kukoricalisztet, az ecetet is rápermetezzük, majd spatulával finoman elkeverjük.

Pavlova szederrel és kiwivel

A vanília kivonatot is keverjük a habba. Sütőpapírral kibélelt tepsi közepén kör alakú tortaformát alakítunk ki a tojáshabból, majd a tepsit a sütő középső részére toljuk és a habot addig sütjük, amíg sápadt rózsaszín nem lesz. A sütőt elzárjuk és a méretes habcsókot résnyire nyitott sütőajtóval hagyjuk a hűlni. Tálalás előtt vesszük ki a sütőből. Óvatosan tortatálra tesszük, a tetejét vanília kivonattal ízesített tejszínhabbal kenjük meg, erre friss gyümölcsöket halmozzunk.

Egyiptom (qurban, kahk el ‘eid)

Az ortodox kopt egyház január 7-én ünnepli a karácsonyt. A megelőző negyvennapos adventi időszak böjtjét a kopt hívők mindenki másnál komolyabban veszik, s teljesen lemondanak a húsról és tejtermékről.  Bár ebben az időszakban szigorúan böjtölnek, némi könnyítésként süteményeket azért fogyasztanak. Ezek egyike a mandulaszemmel díszített „kahk el ‘eid” nevű egyiptomi aprósütemény.

Készül a „Kahk” nevű sütemény az Eid al-Fitr nevű negyiptomi ünnepre

A koptok karácsonyeste vadonatúj ruhát öltenek, s így mennek az istentiszteletre. A mise éjfélkor, harangzúgással ér véget. A hívők ekkor kapják meg az áldozati kenyeret (qurban), melynek közepén kereszt, körötte pedig az apostolokra emlékeztető 12 pont látható. Ez a rituálé lényegében a kenyér és bor keresztény áldozatának egyiptomi megfelelője. A mise után a hívők hazamennek, hogy családi körben fogyasszák el a „fata” néven ismert, kenyérből, rizsből, fokhagymából, főtt húsból, csirkéből, zöldségekből és desszertekből álló tradicionális kopt karácsonyi vacsorát.

Csíki Sándor♣