AMBRUS LAJOS szőlőbirtokos író, a FOOD&WINE jól ismert, kiváló vendégszerzője és Spiegelberg Stephan-István, német földön született, Somlóra keveredett, borásszá lett német-magyar elektro-mechanikus, a vinoWonka Csokoládé és Borbárban találkoztak a mintegy ötven főnyi közönséggel. Az eseményre meghívtak engem is, már csak azért is, mert Ambrus Lajos jóvoltából, sok

írás szól a blogon Somlóról. A borásztól nem messze, egy szép parasztházban, ősi fajtájú gyümölcsfákkal körülvéve élő Ambrus Lajos Spiegelberg Stephanról is írt.

Spiegelberg István vagyis „Stephan’” rendhagyó személyiség.” – írja Ambrus és ezt a magam részéről is csak megerősíthetem. Ambrus Lajos író azonban – állítása alátámasztására – sorrendbe is szedi az érveit. Álljon itt belőlük az első kettő:

„Először is: a neve után is sejthető, hogy nem egyszerű életút az övé, magyar-német ember; magyar anyával és német apával. Gyermekkora nyarait német-magyar kisfiúként jórészt Somlójenőben, nagyanyja házánál töltötte és azóta ismeri a hegyet.

Aztán: olyan szőlész és borász, aki egyáltalán nem akart az lenni. Eredetileg német elektromechanikus – magyar, sőt somlai szőlősgazdaságot végképp nem tervezett magának. De így hozta az élet: először ’93-ban jött ide s mivel akkoriban hétvégi házat gondolt magának és lovagolt is, keresztül-kasul belovagolta az egész szőlőhegyet és közvetlen környékét. Lényegében 2004-ben döntött Magyarország és a Somló mellett. És ez óta vallja magát igazi somlóinak: aki végleg ideköltözött és télen-nyáron fent él a hegyen; példás ízléssel, invencióval és szeretettel átépített hegyi hajlékában.” (Folytatás)

Az est képei

Úgy tapasztalom, hogy az utóbbi időkben a „szó”, mintha egyre csökkenő mértékben, lanyhuló erővel és lelkesedéssel fordulna csak elő a boresteken. Ezzel szemben, igazán üdítő volt az a valóban ismereteket közlő mód, ahogy Spiegelberg és Ambrus ezt az estét is megoldotta. Felkeltették az érdeklődést, így aztán a közönség figyelmes türelemmel hallgatta a borászt és írót. Úgy tűnik, a klasszikus borestekre továbbra is igény van. Szerencsére! – tehetjük is nyomban hozzá.

  • Ambrus Lajos kiváló írásai a FOOD&WINE tartalomjegyzékében itt találhatók.

Spiegelberg Stephan borai a vinoWonka Csokoládé és Borbárban (2013)

Ambrus Lajos író (a FOOD&WINE állandó vendégszerzője) és Spiegelberg Stephan (2013)

Ambrus Lajos, Csíki Sándor és Spiegelberg Stephan (2013)

Ambrus Lajos, Kováts Orsolya, Spiegelberg Stephan és Csíki Sándor (2013)

  • Ambrus Lajos kiváló írásai a FOOD&WINE tartalomjegyzékében itt találhatók.

Csíki Sándor♣