Blog
NYÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA – kovászolt káposzta és szőlőlevél
NYÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA - Szeretem a töltött káposztát, ennek ellenére talán egyetlen töltött káposztás poszt sincs a blogon. Így aztán, kapva-kaptam az alkalmon, hogy Szilvásy Dénes facebookon megosztott nyári töltött káposzta képeihez a receptet is elkérjem. Dénes,...
ÉDES RIZS (MUHAMMAR) – halhoz, bárányhoz
A MUHAMMAR rózsavízzel (eau de rose), sáfránnyal (safran) ízesített vajas, édes rizs (riz sucré salé au ghee). Ami eben a rizsben számomra igazán meglepő, az nem más, mint hogy halhoz és bárányhoz szervírozzák a Perzsa-öböl országaiban, különösen a gyöngyhalászatáról,...
ACHAR TAMAT – savanyított indiai-arab paradicsom
AZ "ACHAR" hindi (अचार) és urdu (چار,) eredetű szó, ám az indiai bevándorlókkal szerte a világon elterjedt. Az Arab-öböl országaiban is így nevezik a savanyúságot, készüljenek bár zöldségből, vagy gyümölcsből. A most következő "Achar tamat" abban is különbözik a mi...
BALATONI KESZEG TESZT – balatoni halsütödék tesztje, 2014
BALATONI KESZEG TESZT (2014) - a legjobb három balatoni halsütöde. Tavaly a Balaton hekksütőit teszteltük, s már akkor is akadtak, akik (joggal) hiányolták, miért is nem a balatoni halakról forgatunk. Megfogadtuk a tanácsot és idén a sült keszeg került az asztalunkra....
BESAMEL MÁRTÁS – fehér szósz, sauce béchamel (recept)
A BESAMEL MÁRTÁS (sauce béchamel) fehér szószként is ismeretes. Lényegében nem más, mint egy vajas rántás, amit tejjel főzünk fel. Egyike a francia konyha anyamártásainak. Olyan mártások alapját adja, mint a kedvelt sajtmártás, vagy éppen a Mornay szósz. A fehér...
FŰSZERES INDIAI CSIRKE – keralai törzsi konyha (recept)
A CSIRKE hasznos madár, rántva különösen az. Emellett viszonylag csendes is, főként mélyhűtött állapotban. Csirkének, vagy jércének, a növendék házityúkot nevezzük. Ennek nevezetesebb részei a combja és a melle, de a csontos szárnyakat, hátat is sokan kedvelik,...
LÉGLI PÓDIUM 2014 – Balaton, zene, július 18.
LÉGLI PÓDIUM 2014 - A Légli Család szervezésében idén újra indul Légli Pódium koncert-sorozat. Az idei szezon első koncertjét 2014 június 18-án este 20:00-kor Herczku Ági és a Banda adja. Érdemes előzetesen jegyet foglalni, mert akkor akár asztalod is lehet. A...
GHYMES FESZTIVÁL 2014 – Szent György-hegy, július 4-6.
GHYMES FESZTIVÁL 2014 - Július első hétvégéjén idén ismét lesz Ghymes Fesztivál a Balaton északi partjának kedvelt turistacélpontjain elhelyezkedő vidékén. A tavalyihoz hasonlóan ezen a nyáron is Tapolca, Hegymagas és a Szent György-hegy adnak méltó helyszínt az...
JÁZMIN – Nem csak virág, szőlő is, bor is!
A JÁZMIN fajtajelölt Kozma Pál (1920-2004) rezisztencia nemesítő programjából származik. A Jázmin fajtajelöltet a Petra és a Bianca fajták 1986-ban történt keresztezéséből állították elő. A Jázmin korai fakadású, igen korai érésű fajta, általában augusztus közepén már...
INDIAI HAL CURRY – keralai törzsi konyha (recept)
INDIAI HAL CURRY - A folyami (édesvízi) halból készült fűszeres indiai curry a halpaprikással és a halászlével is némiképpen rokon étel. A recept az izgalmasan egzotikus, déli Kerala államból való, s mint a videón láthatjuk egy ottani halászféle ember készíti,...
A KAUKÁZUSI MEDVETALP – és más veszélyes növények
KAUKÁZUSI MEDVETALP, Heracleum mantegazzianum - Nem ma érkezett. A Kaukázus vidékén, Közép-Ázsiában őshonos növény még valamikor a 19. században telepítették be*. 2-2,5 méter magasra is megnő, ezért ilyenkor már igazán nem nehéz észrevenni. A levelében, szárában,...
GYROS (DÖNER) SHOW – ahogy még soha nem láttad
GYROS SHOW - A gyros (gírosz) Magyarországon is hamar népszerű lett. Igazi street food. Ízletes, szaftos, ropogós és puha, meleg és hűs, vagyis éppen elég változatos ahhoz, hogy majd'mindenkinek tetszhessen. A gyros, mint ismert, függőleges nyárson (ez benne az igazi...
TERROIR KONFERENCIA – Tokaj, Eger (2014. július 7-10)
TERROIR KONFERENCIA - 2014. július 7-9. Tokaj, július 10. Eger. A Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, a Tokaj Kereskedőház Zrt., a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, az Eszterházy...
VinCE BALATON – Balaton, slágerborokkal (Balatonfüred, 2014)
VinCE BALATON 2014 - Legnépszerűbb úti célunk, a Balaton idén nyárra is slágerborokat kínál. A főszezonban foglaltak a szállások, egyre jobb vendéglátóhelyek nyílnak és elárasztják a partot a fesztiválok, de a Balaton, legnépszerűbb belföldi úti célunk ennél jóval...
KERTI PAD – Gasztronómiai és Kulturális Közösség
A KERTI PAD Gasztronómiai és Kulturális Közösség megtisztelt vendége voltam a közelmúltban az Almárium Bisztróban tartott szezonzáró olasz vacsorán. A Kerti Pad lelke, Dr. Juszku Kálmán hívott meg, talán azért is, mert a vacsora meghívott séfje éppen Magos Zoltán...
KOKTÉLOK NYÁRRA – könnyű, nyári koktélok
KOKTÉLOK NYÁRRA - A koktélok alapjait a bázisitalok jelentik. Ezeket likőrökkel, ízesítő anyagokkal tesszük izgalmassá, majd az italt díszítjük is. Alapszabály, hogy az összetevők száma csak ritkán haladja meg az ötöt, és az alkotás eredményeként elkészült...
TÓTH GÁBOR ÁKOS: Szerelmem Balaton (könyv)
TÓTH GÁBOR ÁKOS, Szerelmem Balaton (2014) - A 2012-ben megjelent Édesvízi mediterrán történetének folytatása: a kanadai magyar házaspár úgy dönt, hogy letelepedik Balatonszépén, felújítja a megörökölt romos kúriát és megpróbál beilleszkedni a Balaton parti kis falu...
VinAgora BORGÁLA – 2014. június 28. szombat (Boscolo)
VinAgora BORGÁLA 2014 - Június közepén zajlott hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése - olvasható az Oláh Rita küldte sajtóanyagban, majd a szöveg így folytatódik: a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és...
Külföldi vendégek mádi vacsoraélménye (Gusteau, Mád)
MÁD - A nemzetközi borversenyek bírálói legalább ugyanolyan érdeklődéssel várják a kóstolás után szokásos különböző programokat, mint magát a borokkal történő szakértői ismerkedést, különösen akkor, amikor olyan helyszínről van szó, amely ugyan legendás borturisztikai...
KÁLIBULI – Gasztrobuli Köveskálon, 2014. június 21.
KÖVESKÁL 2014 - Köveskál június 21-én, szombaton, egy napra főszerepet kap a Balatonon, itt rendezik ugyanis az első Kálibulit, ami egyben a Balaton első igazi gasztro- bulija is, mint hírlik. A Káli-medence falvai az utóbbi években egyre népszerűbbek különleges...
FOCI VB 2014 – Rio de Janeiro a levegőből
RIO de JANEIRO, vagyis a felénk furcsa, "Januári folyó" nevű nevezetes város (és állam) a szambáról (karnevál), strandjairól (Copacabana, Ipanema, Leblon), Cukorsüveg-hegyéről, a Corcovado-hegy tetején álló Megváltó Krisztus szobráról, Maracanã stadionjáról, a strand...
CURRY – a 20. század elején és ma
CURRY - A gyarmati Indiában élő Mary Kennedy Core 1917-ben jelentette meg a "The Khaki Kook Book" (Olcsó és gyakorlatias receptek százainak gyűjteménye főként Hindusztánból) című szakácskönyvét, amiben a legelső helyen éppen az angol konyhára is oly' nagy hatással...
PALOZNAKI JAZZ és BOR PIKNIK – 2014. augusztus 8-9.
3. PALOZNAKI Jazz és Bor Piknik, 2014 . A Homola Pincészet meghívására a közelmúltban többekkel együtt Paloznakon jártam. Akinek elsőre nem ugrik be, Paloznak a Balatonfüredi járásban van, amivel mindjárt el is árultam, hogy a Balaton északi partján. A településen...
AMBRUS LAJOS: Konyhai dolgokrúl
KOSZTOLÁNYI ír egy helyen arról, hogy kamaszkorában Szabadkán valamiért átküldték a szomszédos sötét zongoraszobába – s a fények, szagok, illatok, maga az „esemény” oly mély élménnyel töltötték el, hogy szemvillanás alatt megértette, milyen magyarnak lenni. Kamasz...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!