Blog

ÉDES RIZS (MUHAMMAR) – halhoz, bárányhoz

A MUHAMMAR rózsavízzel (eau de rose), sáfránnyal (safran) ízesített vajas, édes rizs (riz sucré salé au ghee). Ami eben a rizsben számomra igazán meglepő, az nem más, mint hogy halhoz és bárányhoz szervírozzák a Perzsa-öböl országaiban, különösen a gyöngyhalászatáról,...

bővebben

ACHAR TAMAT – savanyított indiai-arab paradicsom

AZ "ACHAR" hindi (अचार) és urdu (چار,) eredetű szó, ám az indiai bevándorlókkal szerte a világon elterjedt. Az Arab-öböl országaiban is így nevezik a savanyúságot, készüljenek bár zöldségből, vagy gyümölcsből. A most következő "Achar tamat" abban is különbözik a mi...

bővebben

LÉGLI PÓDIUM 2014 – Balaton, zene, július 18.

LÉGLI PÓDIUM 2014 - A Légli Család szervezésében idén újra indul Légli Pódium koncert-sorozat. Az idei szezon első koncertjét 2014 június 18-án este 20:00-kor Herczku Ági és a Banda adja. Érdemes előzetesen jegyet foglalni, mert akkor akár asztalod is lehet. A...

bővebben

JÁZMIN – Nem csak virág, szőlő is, bor is!

A JÁZMIN fajtajelölt Kozma Pál (1920-2004) rezisztencia nemesítő programjából származik. A Jázmin fajtajelöltet a Petra és a Bianca fajták 1986-ban történt keresztezéséből állították elő. A Jázmin korai fakadású, igen korai érésű fajta, általában augusztus közepén már...

bővebben

INDIAI HAL CURRY – keralai törzsi konyha (recept)

INDIAI HAL CURRY - A folyami (édesvízi) halból készült fűszeres indiai curry a halpaprikással és a halászlével is némiképpen rokon étel. A recept az izgalmasan egzotikus, déli Kerala államból való, s mint a videón láthatjuk egy ottani halászféle ember készíti,...

bővebben

GYROS (DÖNER) SHOW – ahogy még soha nem láttad

GYROS SHOW - A gyros (gírosz) Magyarországon is hamar népszerű lett. Igazi street food. Ízletes, szaftos, ropogós és puha, meleg és hűs, vagyis éppen elég változatos ahhoz, hogy majd'mindenkinek tetszhessen. A gyros, mint ismert, függőleges nyárson (ez benne az igazi...

bővebben

KOKTÉLOK NYÁRRA – könnyű, nyári koktélok

KOKTÉLOK NYÁRRA - A koktélok alapjait a bázisitalok jelentik. Ezeket likőrökkel, ízesítő anyagokkal tesszük izgalmassá, majd az italt díszítjük is. Alapszabály, hogy az összetevők száma csak ritkán haladja meg az ötöt, és az alkotás eredményeként elkészült...

bővebben

TÓTH GÁBOR ÁKOS: Szerelmem Balaton (könyv)

TÓTH GÁBOR ÁKOS, Szerelmem Balaton (2014) - A 2012-ben megjelent Édesvízi mediterrán történetének folytatása: a kanadai magyar házaspár úgy dönt, hogy letelepedik Balatonszépén, felújítja a megörökölt romos kúriát és megpróbál beilleszkedni a Balaton parti kis falu...

bővebben

Külföldi vendégek mádi vacsoraélménye (Gusteau, Mád)

MÁD - A nemzetközi borversenyek bírálói legalább ugyanolyan érdeklődéssel várják a kóstolás után szokásos különböző programokat, mint magát a borokkal történő szakértői ismerkedést, különösen akkor, amikor olyan helyszínről van szó, amely ugyan legendás borturisztikai...

bővebben

FOCI VB 2014 – Rio de Janeiro a levegőből

RIO de JANEIRO, vagyis a felénk furcsa, "Januári folyó" nevű nevezetes város (és állam) a szambáról (karnevál), strandjairól (Copacabana, Ipanema, Leblon), Cukorsüveg-hegyéről, a Corcovado-hegy tetején álló Megváltó Krisztus szobráról, Maracanã stadionjáról, a strand...

bővebben

CURRY – a 20. század elején és ma

CURRY - A gyarmati Indiában élő Mary Kennedy Core 1917-ben jelentette meg a "The Khaki Kook Book" (Olcsó és gyakorlatias receptek százainak gyűjteménye főként Hindusztánból) című szakácskönyvét, amiben a legelső helyen éppen az angol konyhára is oly' nagy hatással...

bővebben

PALOZNAKI JAZZ és BOR PIKNIK – 2014. augusztus 8-9.

3. PALOZNAKI Jazz és Bor Piknik, 2014 . A Homola Pincészet meghívására a közelmúltban többekkel együtt Paloznakon jártam. Akinek elsőre nem ugrik be, Paloznak a Balatonfüredi járásban van, amivel mindjárt el is árultam, hogy a Balaton északi partján. A településen...

bővebben

AMBRUS LAJOS: Konyhai dolgokrúl

KOSZTOLÁNYI ír egy helyen arról, hogy kamaszkorában Szabadkán valamiért átküldték a szomszédos sötét zongoraszobába – s a fények, szagok, illatok, maga az „esemény” oly mély élménnyel töltötték el, hogy szemvillanás alatt megértette, milyen magyarnak lenni. Kamasz...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.