BagelZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL 2014 – A bölcs rabbitól megkérdezik a tanítványai, „Rábelében, mitől édes a kávé, a cukortól vagy a kavarástól?” Nu, természetesen a kavarástól – feleli a rabbi. Akkor miért kell bele a cukor?! kérdezik a tanítványai. Szamarak, hogy tudjuk, meddig kell kavarni! 🙂 A Zsidó Nyári Fesztivál 2014-ben is közel harminc programmal várja közönségét Budapest belvárosában augusztus 31-től szeptember 7-ig!

Zsidó Nyári Fesztivál 2014

2014. augusztus 31. és szeptember 7. között kerül megrendezésre az idei Zsidó Nyári Fesztivál. Lesz „Jeruzsálem vacsoraest” Mautner Zsófival, ínycsiklandó fogások Raj Ráchel receptjeiből, s még sok más gasztronómiai élmény is a gazdag programok között. Lesz sólet, például a Macesz Huszárban, és bagel, és macesz

Sólet tojással, füstölt libamellel

Közép- és Kelet-Európában a magyar gasztronómia különösen mély hatással volt a zsidóság ételeire. A Jewish Virtual Library, a világ zsidó ételeiről értekezve különös figyelmet szentel Közép- és Kelet-Európa ételeinek. Az inkább csak utalásszerű, rövidke írásban a szerző felsorol olyan recepteket, amelyeket a budapesti éttermekben is megtalálhatunk, “vagy az Izraelben élő magyarok otthonában.” 

Az „ugorkasaláta” receptje

Ezek az ételek: tarhonya,  hideg spárga dióval, marhanyelv bormártásban és az “ugorkasalata”. Az “ugorkasaláta” már csak azért is megragadta a figyelmem, mert szép hazánkban az uborkasaláta bizony már-már elvi kérdéssé fajult. Mindezek után kezdjük azzal, hogy megnézzük, hogy a Ha’aretz című napilap éttermi- és borkritikusa, Daniel Rogov szerint, miképpen készítik Magyarországon a jó “ugorkasalátát”.

  • Hozzávalók:
  • 4 meghámozott, vékonyra szeletelt közepes méretű saláta uborka
  • 1/4 csésze (60 ml) borecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 1 csipetnyi pirospaprika
  • Őrölt feketebors az ízesítéshez
  • 1/ teáskanál őrölt kömény
  • Finomra vágott petrezselyem zöldje, a díszítéshez

Elkészítése: a szeletelt uborkát keverőtálba tesszük, sóval meghintjük, jól összekeverjük, majd 1 óra hosszat állni hagyjuk. 1 óra elteltével kinyomkodjuk és az uborkaszeleteket papírtörölközőn megszikkasztjuk, majd visszatesszük a szárazra törölt keverőtálba. A borecetet, cukrot, fokhagymát, paprikát, feketeborsot jól összekeverjük és az uborkára öntjük, majd elkeverjük. Megszórjuk az őrölt köménymaggal és a petrezselyem zöldjével. Kissé lehűtve tálaljuk.

„Bei mir bist du Schejn”

Csíki Sándor♣