CEN213(47)aBARDARBUNGA – egy újabb izlandi vulkán neve, amiről eddig mifelénk csak kevesen hallottak, de ezután sokan megjegyzik majd. Az izlandi vulkánok a történelem során már többször okoztak, s nem is kis kellemetlenséget. A legutóbbi (2010) komoly izlandi vulkánkitörés, az Eyjafjallajökull, százezer légijárat törlését okozta. A Bardarbunga azonban más, mint az Eyjafjallajökul. Más típusú, úgynevezett rétegvulkán, ráadásul

jégtakaró alatt van (szubglaciális). A jégtakaró vastagsága 150-400 méter között van. A rétegvulkánok sűrű magmája nehezebben talál utat a felszín felé, ezért a kitörések robbanásos jellegűek (explozív működés), s ez a gond, egyebek mellett. A Bardabunga Izland második legmagasabbra nyúló vulkánja. Magassága 2009 méter. Mivel jég takarja, a Bardabunga a kevéssé ismert vulkánok közé tartozik. A Bardabunga vulkánhoz tartozik a 11700 évvel ezelőtt kezdődött, s ma is tartó, úgynevezett holocén kor legnagyobb ismert egy vulkánhoz kötődő lávafolyása, ami azért baljósan hangzó tény. Mindez 8500 évvel ezelőtt történt.

  • Nagyjából minden 250-600 évben esedékes egy nagyobb kitörés. Az eddig ismert legnagyobb kitörés 1477-ben volt. Ennek a vulkánkitörési indexe a nyolcas skálán hatos erősségű volt (VEI 6), amit a „kolosszális” jelzővel illetnek.

Vulkánkitörés Izlandon

Az izlandi Bardabunga vulkán a Vatnajökull gleccseren, a Vatnajökull Nemzeti Parkban

A Bardabunga közelében nincsnek állandó lakosok, de a környék népszerű a turisták körében.

A Bardarbunga kitörése miért baj nekünk is?

A légkörbe jutó vulkáni por-, s gázfelhők visszaverik a napsugarakat, amitől regionálisan, vagy globálisan csökkenhet az átlaghőmérséklet. A  Pinotubo 1991 júniusi kitörése például globális hatású volt. Számítások szerint a kitöréssel mintegy 22 millió tonna kén-dioxid (SO2) került a légkörbe. A lehűlés egyes régiókban elérte a 0,5°C-t is. A Pinotubohoz hasonló méretű kitörések szerencsére alig néhány évig befolyásolják a hőmérsékletet, de az is bőségesen elegendő és kiszámíthatatlan reakciókat indíthat el. Mindemellett, mint azt a hírekben elsőként hallhatjuk, a kitörés a légi-közlekedésben is káoszt okoz.

  • A vörös riasztást már kiadták.

Élő adás a Bardarbunga környékéről

Csíki Sándor♣