A TARATOR egy népszerű, hideg joghurtleves. Egyszerű is, ismert is, de meleg nyári napokon igazán érdemes emlékeztetnünk rá, mert nincs jobb déltájban mint egy hideg joghurtleves (vagy “folyékony uborkasaláta“). A taratorban lehet kapor (én szeretem), de el is maradhat, ahogy ebből a joghurtlevesből akár még a joghurt is eltűnhet, s víz léphet a helyébe.

Az is előfordul, hogy az uborka is lecserélődik sárgarépára, vagy salátára, a dió (mogyoró) is elmarad, de ezekkel az elhajlásokkal most nem foglalkozom. Bulgáriában, ahol a saját házi készítésű joghurt amúgy is népszerű, a tarator az előételek, falatkák (mezze) része, akárcsak a sopszka saláta. Görögországban a sopszkából görög saláta lesz, a taratorból pedig tzatziki. A sűrűség változásával a levesből sűrű, krémes joghurt dip lesz. A Balkánon többfelé így fogyasztják.

Hideg joghurtleves (tarator)

Tarator

Uborka, joghurt, víz, kapor, fokhagyma, durvára tört dió, só és olaj. Csupán ennyi kell a tarator elkészítéséhez. Hűtőszekrényben jól hűtsük le. Pitával, kenyérrel is fogyasztható, különösen, ha sűrűbbre készítjük.

Csíki Sándor♣