Blog
A VILÁG LEGDRÁGÁBB LANGUSZTÁJA – 20.000 csirke áráért
LANGUSZTA - A világ legdrágább langusztája került piacra. A szerencsés kínai halász, Zheng Lee Pan aligha gondolta, hogy egy gigantikus méretű, az átlagnál háromszor nehezebb langusztát fog majd ki. A languszta végül kétszer akkora áron kelt el, mint amekkorát a...
BOSNA – fűszeres, kolbászos, salzburgi street-food
BOSNA – A bosna (ejtsd: boszna) egy fűszeres osztrák street-food étel. Akad belőle egy kolbásszal készülő kicsi (Kleine Bosna), két kolbásszal készülő nagy (Große Bosna), erősen fűszeres és grillezett (Seilbosna), csípős, „ördögi” (Teufel bosna), fokhagymaszószos...
ÉV BORTERMELŐJE 2014 – az Év bortermelője 2014 jelöltjei
ÉV BORTERMELŐJE 2014 - A Magyar Bor Akadémia idén 24. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését (köztük a FOOD&WINE is). Az idei verseny több...
AMBRUS LAJOS: A kapor
A KAPOR (Anethum graveolens) illatos levelű fűszernövényként az ernyősvirágúak családjába tartozik; emlékezetes fűszeres illatát illóolajtartalmának köszönheti, csakúgy, mint társai, a kömény, ánizs, édeskömény, koriander vagy a római kömény. A régiek azt tartották a...
BORDÓ BLEND – Nagy Bordói Kóstoló, november 29., Sofitel
BORDÓ BLEND 2014 - Legyen valaki alkalmi borivó vagy rendszeresen kóstoló borkedvelő, biztosan megvannak a kedvencei. Tény azonban, hogy ahogy egyre hidegebbek a napok, és fordulunk a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok...
FOOD DESIGN (videó)
ÍZEK és ILLATOK – Miért rosszak az ételek a repülőgépen?
ÍZEK, ILLATOK - Az ételek Michelin-csillagos éttermek séfjének útmutatása szerint készültek. A borokat neves pincészetek borai közül választották ki, ám mindez a repülőgépen mit sem számít. De miért nem? A magyarázat sejthető, még ha nem is kézenfekvő. A magasság...
A MOMOT XIII. KONGRESSZUSA – 2014. október 31.
MOMOT - A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT), amelynek magam is tagja vagyok, 2014. október 31-én, pénteken tartotta tizenharmadik kongresszusát. Ugyanezen a napon, s ugyanott, a kongresszus programját követően volt a II. Országos Obezitológiai...
HALLOWEEN – Mindenszentek estéje (október 31.)
HALLOWEEN - Az angol (skót) nyelvű Halloween az "All Hallow's Even" szavakból lett azzá, ami. Az "All Hallow's Even" jelentése "Mindenszentek estéje". A Halloween és a Mindenszentek ünneplése között én sok ellentmondást nem látok, ezért a magam részéről nem is...
INTERNETADÓ – Mi is az internetadó valójában? (2014)
INTERNETADÓ, 2014 - Az internetadót az internet napi használójaként elhibázott ötletnek tartom. Ám ez kevés. Nem árt ha tényleg tudjuk, hogy mi is az internetadó valójában, s miképpen vélekedik az, aki benne van. Hetényi László nyilvános hozzászólását a Facebookon...
KALÁCSOK és BÉLESEK – príma paraszti sütemények
KALÁCS és BÉLES - A kalács a kenyér úri rokonsága, a gazdag testvér. Említése a 14. századtól fordul elő. A 19. században sokfelé már a kenyértől külön kemencében sütötték, ugyanott, ahol a kacsát, libát, kisebb húsokat. Kezdetben még töltelék nélküli volt és a kenyér...
AZ ŐSZI BEFŐZÉSRŐL – röviden (videó)
AMBRUS LAJOS: A kakukkfű (fűszerkert)
KAKUKKFŰ - Ó, azok a „nyaratszaka” virágzó kakukkfüves mezők – az ő mennyei illatpárájukkal! Amint szorgos méhek döngik, mint étlapon legcsábítóbb mézelő füvet. S ahogyan egy szinte vajákos asszonyság lepi meg éjjeli látogatóként álmában Krúdy Gyulát, az emlékezés...
Dr. CSERNUS IMRE – és a szomolyai pszicho-terroir
Dr. CSERNUS IMRE - „A pszichiáter olyan orvos, aki rendelkezik pszichiátriai szakképesítéssel.” – szól a szellemi fogyatékosoknak szánt tömör definíció, amiből aztán nyomban levezethető, hogy Dr. Csernus Imre, pszichiátriai szakképesítéssel rendelkező orvos,...
A KONZERVEKRŐL – röviden (videó)
AMBRUS LAJOS: Zsálya – a „kopott bársony”
ZSÁLYA - Lippay, az első magyar kertész-író így írja le 1664-ben a zsálya levelét: „Az levelei hosszúkások, temérdekek, darabosok, ránczosok mint egy kopott bársony”. Mindezt tovább erősítik a levél későbbi morfológiai leírói – a zsálya levelei keresztben...
ŐSZI VADULÁS – vadak, vadételek (videó)
TEJ – Az organikus tej egészségesebb?
A TEJ - Körülnéztem, hogy a nagyvilágban miképpen is vélekednek a tejről. Az már az első percekben egyértelműen kiderült, hogy nincs még egy olyan élelmiszerünk, amelyről ilyen mértékben megoszlanának a vélemények. (Itt és most már csak ezért nem is foglalok állást.)...
TOP 5 FURCSA DIÉTA – A legfurcsább diéták a sok közül
TOP 5 furcsa diéta - Az ember régóta keresi a megoldást arra, hogy miképpen lehetne vékonyabb, fittebb úgy, hogy lehetőleg minél levesebbet kelljen feladni az elhízáshoz vezető rossz szokásai közül. A könnyed fogyás Szent Grálja az energia megmaradás törvényébe zárva,...
A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM BORAI 2015 – Kik a kiválasztottak?
KÜLÜGYMINISZTÉRIUM - 2014. szeptemberében, immár 13. alkalommal hirdette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium a borász szakma jeles képviselői részére azt a pályázatát, amelynek keretein belül kiválasztják azt a borsort, amely 2015-ben Magyarország...
GAULT&MILLAU 2015 – TOP-éttermek, éttermek és borászatok
GAULT&MILLAU 2015 Étteremkalauz - 2014. október 9-én, a Magyar Nemzeti Galériában került bemutatásra a Gault & Millau 2015 Étteremkalauz. Mint Molnár B. Tamás a bevezetőben írja: "Ma országszerte több a jó szívvel ajánlható étterem, mint egy évvel korábban:...
BIO, VAGY NEM BIO? – Mi a bio, mi volt a bio előtt?
HAXEN KIRÁLY ÉTTEREM – 20 éves a Haxen Király (1993-2014)
HAXEN KIRÁLY - A Haxen Király a Csülkök Királya. A csülök ételeiről, söreiről ismert Haxen Király Étterem történetesen a Király utcában, Budapesten található, ráadásul a Király utca 100 alatt. Hol másutt, ha már egyszer király? Az első évek, egy bő évtized, az...
AMBRUS LAJOS: Út Zsigárdra
AZ VOLT A HELYZET, gondoltam a száraz, meleg júniusi délelőttön búzamezők és kukoricatáblák közt, diófával szegélyezett országúton autózva Zsigárd felé, hogy Asbóth ezredes, a későbbi áruló teljesített nagyon jól a felsőmagyarországi nyári hadjáratnak ebben a...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!