Blog

BOSNA – fűszeres, kolbászos, salzburgi street-food

BOSNA – A bosna (ejtsd: boszna) egy fűszeres osztrák street-food étel. Akad belőle egy kolbásszal készülő kicsi (Kleine Bosna), két kolbásszal készülő nagy (Große Bosna), erősen fűszeres és grillezett (Seilbosna), csípős, „ördögi” (Teufel bosna), fokhagymaszószos...

bővebben

AMBRUS LAJOS: A kapor

A KAPOR (Anethum graveolens) illatos levelű fűszernövényként az ernyősvirágúak családjába tartozik; emlékezetes fűszeres illatát illóolajtartalmának köszönheti, csakúgy, mint társai, a kömény, ánizs, édeskömény, koriander vagy a római kömény. A régiek azt tartották a...

bővebben

A MOMOT XIII. KONGRESSZUSA – 2014. október 31.

MOMOT - A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT), amelynek magam is tagja vagyok, 2014. október 31-én, pénteken tartotta tizenharmadik kongresszusát. Ugyanezen a napon, s ugyanott, a kongresszus programját követően volt a II. Országos Obezitológiai...

bővebben

HALLOWEEN – Mindenszentek estéje (október 31.)

HALLOWEEN - Az angol (skót) nyelvű Halloween az "All Hallow's Even" szavakból lett azzá, ami. Az "All Hallow's Even" jelentése "Mindenszentek estéje". A Halloween és a Mindenszentek ünneplése között én sok ellentmondást nem látok, ezért a magam részéről nem is...

bővebben

KALÁCSOK és BÉLESEK – príma paraszti sütemények

KALÁCS és BÉLES - A kalács a kenyér úri rokonsága, a gazdag testvér. Említése a 14. századtól fordul elő. A 19. században sokfelé már a kenyértől külön kemencében sütötték, ugyanott, ahol a kacsát, libát, kisebb húsokat. Kezdetben még töltelék nélküli volt és a kenyér...

bővebben

AMBRUS LAJOS: A kakukkfű (fűszerkert)

KAKUKKFŰ - Ó, azok a „nyaratszaka” virágzó kakukkfüves mezők – az ő mennyei illatpárájukkal! Amint szorgos méhek döngik, mint étlapon legcsábítóbb mézelő füvet. S ahogyan egy szinte vajákos asszonyság lepi meg éjjeli látogatóként álmában Krúdy Gyulát, az emlékezés...

bővebben

Dr. CSERNUS IMRE – és a szomolyai pszicho-terroir

Dr. CSERNUS IMRE - „A pszichiáter olyan orvos, aki rendelkezik pszichiátriai szakképesítéssel.” – szól a szellemi fogyatékosoknak szánt tömör definíció, amiből aztán nyomban levezethető, hogy Dr. Csernus Imre, pszichiátriai szakképesítéssel rendelkező orvos,...

bővebben

AMBRUS LAJOS: Zsálya – a „kopott bársony”

ZSÁLYA - Lippay, az első magyar kertész-író így írja le 1664-ben a zsálya levelét: „Az levelei  hosszúkások, temérdekek, darabosok, ránczosok mint egy kopott bársony”. Mindezt tovább erősítik a levél későbbi morfológiai leírói – a zsálya levelei keresztben...

bővebben

TEJ – Az organikus tej egészségesebb?

A TEJ - Körülnéztem, hogy a nagyvilágban miképpen is vélekednek a tejről. Az már az első percekben egyértelműen kiderült, hogy nincs még egy olyan élelmiszerünk, amelyről ilyen mértékben megoszlanának a vélemények. (Itt és most már csak ezért nem is foglalok állást.)...

bővebben

AMBRUS LAJOS: Út Zsigárdra

AZ VOLT A HELYZET, gondoltam a száraz, meleg júniusi délelőttön búzamezők és kukoricatáblák közt, diófával szegélyezett országúton autózva Zsigárd felé, hogy Asbóth ezredes, a későbbi áruló teljesített nagyon jól a felsőmagyarországi nyári hadjáratnak ebben a...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.