tequilaTEQUILA –  2006-ban 228.226.209 liter tequilát állítottak elő.. Ebből 77.745.302 liter (34%) a legmagasabbra értékelt „100% agave” volt. A 901 hivatalos termelő közül a négy legnagyobb a Cuervo, Sauza, Herradura és Cazadores a piac közel felét ellenőrzi. Az összes tequila 45 százaléka – az eredetvédelem szerint – Tequila városa körül készült. A tequilákat az érettségtől függően a mexikói tequila törvény alapján a következő öt kategóriába sorolják: a fehér, vagy ezüst Blanco (Plata), az előzőnél simább Joven Abocado (Suave, Oro), a pihentetett, vagyis Reposado, az érlelt Anejo és a legkevesebb három esztendeig érlelt Extra Anejo, amihez a Reserva de Casa jelölés is társulhat.

A tequila kategóriái

  • BLANCO, vagy plata (fehér, vagy ezüst): acéltartályokban hatvan napnál rövidebb ideig érlelt, avagy a lepárlás után frissen palackozott, robosztus, csípős ízű italok.
  • JOVEN ABOCADO (suave, oro): fiatal, az előzőnél simább, kellemesebb. Lényegében ez is blanco, azonban a hozzáadott izesítő és színező anyagoktól, mint a karamel, vanília, mandula, esetenként tölgy-kivonat, idősebb, érlelt kinézetet nyer és zamatai gyazdagabbá, összetettebbekké válnak.
  • REPOSADO (pihentetett): tölgyfa hordókban kettő hónaptól akár egy évig is érlelt, „pihentetett” tequila. Ízei gazdagabbaká, komplexebbekké válnak. A hosszabb érlelés során a tölgyből kioldódó vegyületek a színt elmélyítik és a fa ízek is hangsúlyosabbakká válnak. A Mexikóban eladott tequila 60 százalékát ez a fajta adja. A nemhivatalos „Gran reposado” elnevezés arra utal, hogy az átlagosnál hosszabb ideig pihentetett itallal van dolgunk.
  • ANEJO (érlelt): 350 literesnél nem nagyobb tölgyfa hordókban legkevesebb egy évig, de általában három évnél nem hosszabb ideig érlelt tequila. Az előző típusnál mélyebb színű, fásabb ízvilágú ital készül így.
  • EXTRA ANEJO: ez a 2006 márciusában bevezetett kategória a legkevesebb 3 évig érlelt tequila jelölésére szolgál. Mivel a tequila 4-5 éves kornál hosszabb ideig hordóban a minőségromlás veszélye nélkül már nem érlelhető, ezért 4 éves kor után a hordóból acéltartályokba kerül, ahol akár 8-10 éves koráig is érlelhetik még. Az életkor az érleltek címkéin is megjelenik (tres añejos). A „Reserva de casa” elnevezés már a „prémium” kategóriára utal.
Agave Jimador, Forrás: tequiladonweber.com

Agave Jimador

A tequila alkoholtartalma 30-40 százalék közötti, azonban ennél jóval fontosabb jellemző a címkén a “100% agave”, vagy a “100% agave azul” (cien por ciento de agave) jelölés. Ez azt jelenti, hogy a tequila 100 százalékban kék agavéból készült, és a kormány által ellenőrzött mexikói termék. Amennyiben ez a felirat nem szerepel a címkén, úgy a tequila készítéséhez megengedett módon, de egyéb cukrot is használtak. A mexikói törvények szerint a termelő számára engedélyezett, hogy az alkoholos fermentációhoz az agavé cukortartalmán felül maximum 49 százalékban, de más cukrot is használjon. Az ital ebben az esetben még tequilának számít, és ezen a néven forgalmazható is. (Az 1-2. mítoszról itt olvashatsz.)

3. mítosz: Minden tequila egyforma.

  • Az eddigiek is bizonyították, hogy a tequila igen különböző lehet. Bár nem beszélhetünk olyan mértékben a terroir jelenőségéről, mint a bor esetében, de az alapanyag minősége, a termőhely itt is szerepet játszanak és hatnak a végtermékre. A termelők, technológiák, a hordók fájának eredete ugyancsak hatással vannak az italra. A blancotól az érlelt változatokig a tequila zamatainak meglepően széles skálája alkul ki.

4. mítosz: A hernyó és a só.

  • A mexikói palackozású tequilában soha nincs hernyó. A „gusano”, egy pillangó hernyója, a mezcalban előfordulhat, de nem elengedhetetlen része és nincs is az összesben. A mezcalhoz adhatnak kis zacskóban „hernyó sót” is, ami szárított gusano, só, és chili keveréke. A Mexikón kívül, így hazánkban is elterjedt hit, miszerint a tequila sóval fogyasztva a legautentikusabb, innen eredhet és az előbbiek alapján is sejthető, hogy a szokások félreértésén alapul, azaz semmilyen mexikói tradícióhoz nincs köze.

5. mítosz: A legdrágább tequila bizonyára a legjobb is.

  • Általános szabályként annyi bizonyos, hogy a prémium és 100% agavé tartalmú tequila valóban drágább. Mindemellett, akárcsak más termékeknél, a csomagolás, a reklámköltségek beépülnek az árba, amivel torzítják a termék minősége és az ár közötti, szorosnak vélt kapcsolatot. Kiváló minőségű közepes árfekvésű tequilák vannak a piacon, így nem kell feltétlenül a legdrágábbat választani ahhoz, hogy jó termékkel találkozzunk.

A tequila kultúra

Forrás: a.images.blip.tv

Agave Jimador

Szemben más versenytársakkal, mint a vodka, a tequila esetében a föld, az ország, az agavé, és az agavét arató ember (jimador), a munka és a technológia mítosza szorosan összefonódtak, és ezzel a világot is lenyűgözték. Ez az összefonódás adja a tequila kultúra alapját. Az újvilági tequila név mágiája ma már a cognac megfáradt legendájának helyébe kezd lépni szerte a világon. A latin kultúra növekvő népszerűsége ugyancsak segítségére van az ital terjedésének. Vizsgálatok erősítik meg, hogy a tequila az extravertált emberek itala. A 25-45 éves korosztály körében, akik között magas arányban fordulnak elő zenészek, művészek, a „100% agave” a legnépszerűbb.

Az italt Mexikóban leginkább tisztán isszák, bár némelyütt a narancs juice, chili, grenadine, vagy paradicsomlé keverékéből készülő, sangrita nevű savanykás, csípős itallal felváltva, kortyokban isszák. Mexikón kívül a tiszta tequilát gyakran fogysztják sóval és egy szelet lime-mal, ahogy azt a magyar szórakozóhelyeken is láthatjuk. Ez a „tequila cruda”. Akadnak helyek, ahol a tequilához (oro) fahéjat adnak, mint Németországban.

Tequila

Egy ital egyediségének, egyéniségének és elfogadottságának egyik legbiztosabb jele, amikor egy neves pohárkészítő cég elkészíti az italhoz tervezett poharát. Erre nem oly’ rég sor is került, majd a Consejo Regulador del Tequila (Tequila Szabályozó Tanács) bölcs megfontolással engedélyezte is a „hivatalos tequila pohár” használatát (2002). A tequila ezzel végérvényesen befogadásra került abba az óvilági klubba, amelyben eddig a cognac, a whisky, a vodka voltak a legelfogadottab tagok. Az ifjonc óvilági a világ kedvencévé vált. (Az első rész itt olvasható.)

Csíki Sándor♣